Znikający zasięg Internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Znikający zasięg Internetu
Witam.
Kupiliśmy z mężem dom na wsi (do dość dużego miasta jest zaledwie 2km) i od samego początku mamy problem z internetem. Posiadamy Internet mobilny z Play a telefony mamy w Orange. Co jakiś czas pojawia się coś na zasadzie luki w Internecie. Znika in całkowicie (bez różnicy czy jest to Internet przez wifi z Play czy włączona transmisja danych w telefonie). Najlepiej Internet działa z rana. Im bliżej wieczora tym jest gorzej. Czasem zanik jest na moment a czasami zanika co chwilę. Problem chyba nie jest w operatorze tylko w zasięgu w danym miejscu. Czy można coś z tym zrobić? Jakoś w wzmocnić ten sygnał czy coś?
Bardzo dziękuję za pomoc.
N.
Kupiliśmy z mężem dom na wsi (do dość dużego miasta jest zaledwie 2km) i od samego początku mamy problem z internetem. Posiadamy Internet mobilny z Play a telefony mamy w Orange. Co jakiś czas pojawia się coś na zasadzie luki w Internecie. Znika in całkowicie (bez różnicy czy jest to Internet przez wifi z Play czy włączona transmisja danych w telefonie). Najlepiej Internet działa z rana. Im bliżej wieczora tym jest gorzej. Czasem zanik jest na moment a czasami zanika co chwilę. Problem chyba nie jest w operatorze tylko w zasięgu w danym miejscu. Czy można coś z tym zrobić? Jakoś w wzmocnić ten sygnał czy coś?
Bardzo dziękuję za pomoc.
N.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Znikający zasięg Internetu
Zrób pomiary smartfonem na zewnątrz (na dachu/balkonie, najwyżej jak się da) obu operatorów, obrazki wstaw tutaj (jak to robić jest opisane w co drugim poście na forum).
Nie pomagam na PW!
-
Nie jestem pewna czy dokładnie o to chodziło. Nie wiem tylko dlaczego przy obu pokazuje mi Orange. Pierwsze robione na transmisji danych z telefonu (orange) drugie na wifi (play)
-
- Guru bezprzewodowy
Testy Orange z NCI bez wielkiej wartosci , korzysta się z https://play.google.com/store/apps/deta ... r&hl=en_US, test na zewnątrz, karta Orange a potem Play i screeny z aplikacji dla kazdego i jakiś normalny speedtest np.https://www.speedtest.pl/ i wyniki. Nie podałaś lokalizacji ale w Orange połaczenie z BTS-em NetWorks na Obrońców Westerplatte 5, agregacja pasm LTE, SYGNAŁ NA LTE2600 słaby, na LTE800 prawidłowy ale wydaje się ze stacja jest przeciązona. Podaj lokalizację, jaka to wioska?
-
Jest to wieś Radunica koło Pruszcza Gdańskiego. Więc kartę z modemu wifi mam przełożyć do telefonu i wtedy wykonać test tak?
-
- Guru bezprzewodowy
Tak, test na telefonie jak z Orange ale aplikacja NetMonster bo ona pokazuje dużo więcej danych. Wybór Play jako operatora prawidłowy.
-
Ok jutro zrobię. Powyższe były robione na zewnątrz na balkonie.
-
Ok wygląda to tak. Jeśli coś innego miałam zrobić to proszę o informację. Testy robione na zewnątrz na balkonie.
-
I kolejne play