To mój pierwszy post na forum, także proszę o wyrozumiałość

Temat nr 1 - miejscowość Chylice k/Jaktorowa, powiat Grodzisk Mazowiecki
Story:
W przyszłym roku mam zamiar przeprowadzić się na wieś, gdzie obecnie nie uświadczę kablówki ni światłowodu. Dom dopiero będzie budowany, więc na działce obecnie hula wiatr. Obecnie w mieszkaniu posiadam DL w okolicach 250-300 Mbps i zastanawiam się czy chociaż połowę tego wyniku można by było osiągnąć na mobilce.
Działka znajduje się w Chylicach k/Jaktorowa W zeszłym tygodniu w okolicach godziny 14 bryknąłem się na działkę celem uruchomienia NetMonstera oraz SpeedTesta na dwóch kartach SIM. Jedna jest od T-Mobile (nielimitowany internet), druga zaś od Orange/nju.
Uzyskane wyniki:
O ile się nie mylę, zarówno w przypadku T-Mobile jak i Orange łączę się głównie z:
Jaktorów, Mazowieckie
ul. Warszawska 2 (wieża Plusa - teren OSP)
Prędkość internetu na T-Mobile nie powaliła, zaś w przypadku Orange pozytywnie zaskoczyła. Z tego co czytałem na niniejszym forum podobno testy prędkości warto wykonywać późnym wieczorem... Czy moglibyście polecić router LTE + ewentualnie antenę, które pozwoliłyby na uzyskanie prędkości > 100Mbps.
Temat nr 2 - miejscowość Kępa Niemojewska k/Warki, powiat Kozienice
Story:
Typowy domek letniskowy z dala od zgiełku miasta. Okolica otoczona lasami, do najbliższego BTS dobre kilka kilometrów. Z zasięgiem w telefonach jest dramat, najczęściej pracują na EDGE, rzadko na HSDPA. O LTE można pomarzyć ... W zeszłym roku, nie wiedząc istnieniu niniejszego forum zakupiłem router B593 z niemieckiego demobilu wraz z taką anteną.
Kępa Niemojewska k/Warki. W routerze testowałem podobne karty, tj. od T-Mobile oraz Orange/nju. Antenę umieściłem c.a. metr powyżej linii dachu i skierowałem ją w kierunku Warki. Uzyskane wyniki:
Niestety nie posiadam danych z NetMonstera ni podobnych aplikacji. Jedyny screen to SpeedTest z telefonu podłączonego po WiFi do B593. Uzyskane prędkości pozwalają na sprawną pracę max 1-2 urządzeń. Jednakże kiedy żona i ja rozmawiamy na Teams'ach, syn ma zdalne lekcje z wykorzystaniem ww. platformy a córka ogląda bajkę na Netflixie wszystko niestety bierze w łeb ...
Czy Waszym zdaniem było by możliwe dobranie sprzętu do tej lokalizacji aby uzyskać znacznie lepsze wartości? Wydaje mi się, iż prędkości oscylujące wokół DL 50Mbps & UP 25Mbps był by akceptowalne