Prośba o pomoc w doborze sprzętu w dwóch lokalizacjach

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
glazier
Początkujący użytkownik forum

Prośba o pomoc w doborze sprzętu w dwóch lokalizacjach

Post autor: glazier »

Czołem,

To mój pierwszy post na forum, także proszę o wyrozumiałość ;) Chciałbym się Was poradzić w kwestiach doboru sprzętu i ewentualnie operatora w dwóch lokalizacjach.

Temat nr 1 - miejscowość Chylice k/Jaktorowa, powiat Grodzisk Mazowiecki
Story:
W przyszłym roku mam zamiar przeprowadzić się na wieś, gdzie obecnie nie uświadczę kablówki ni światłowodu. Dom dopiero będzie budowany, więc na działce obecnie hula wiatr. Obecnie w mieszkaniu posiadam DL w okolicach 250-300 Mbps i zastanawiam się czy chociaż połowę tego wyniku można by było osiągnąć na mobilce.

Działka znajduje się w Chylicach k/Jaktorowa
chylice lokalizacja działki.jpg
W zeszłym tygodniu w okolicach godziny 14 bryknąłem się na działkę celem uruchomienia NetMonstera oraz SpeedTesta na dwóch kartach SIM. Jedna jest od T-Mobile (nielimitowany internet), druga zaś od Orange/nju.

Uzyskane wyniki:
O ile się nie mylę, zarówno w przypadku T-Mobile jak i Orange łączę się głównie z:
Jaktorów, Mazowieckie
ul. Warszawska 2 (wieża Plusa - teren OSP)

Prędkość internetu na T-Mobile nie powaliła, zaś w przypadku Orange pozytywnie zaskoczyła. Z tego co czytałem na niniejszym forum podobno testy prędkości warto wykonywać późnym wieczorem... Czy moglibyście polecić router LTE + ewentualnie antenę, które pozwoliłyby na uzyskanie prędkości > 100Mbps.
chylice netmonster tmobile 1.jpeg
chylice netmonster tmobile 2.jpeg
chylice speedtest tmobile 1.jpeg
chylice speedtest tmobile 2.jpeg
chylice netmonster orange 1.jpeg
chylice speedtest orange 1.jpeg
Temat nr 2 - miejscowość Kępa Niemojewska k/Warki, powiat Kozienice
Story:
Typowy domek letniskowy z dala od zgiełku miasta. Okolica otoczona lasami, do najbliższego BTS dobre kilka kilometrów. Z zasięgiem w telefonach jest dramat, najczęściej pracują na EDGE, rzadko na HSDPA. O LTE można pomarzyć ... W zeszłym roku, nie wiedząc istnieniu niniejszego forum zakupiłem router B593 z niemieckiego demobilu wraz z taką anteną.

kępa lokalizacja działki.jpg
W routerze testowałem podobne karty, tj. od T-Mobile oraz Orange/nju. Antenę umieściłem c.a. metr powyżej linii dachu i skierowałem ją w kierunku Warki.
warka bts.jpg
Uzyskane wyniki:
Niestety nie posiadam danych z NetMonstera ni podobnych aplikacji. Jedyny screen to SpeedTest z telefonu podłączonego po WiFi do B593.
WhatsApp Image 2020-12-12 at 12.55.36.jpeg
Uzyskane prędkości pozwalają na sprawną pracę max 1-2 urządzeń. Jednakże kiedy żona i ja rozmawiamy na Teams'ach, syn ma zdalne lekcje z wykorzystaniem ww. platformy a córka ogląda bajkę na Netflixie wszystko niestety bierze w łeb ...

Czy Waszym zdaniem było by możliwe dobranie sprzętu do tej lokalizacji aby uzyskać znacznie lepsze wartości? Wydaje mi się, iż prędkości oscylujące wokół DL 50Mbps & UP 25Mbps był by akceptowalne :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Prośba o pomoc w doborze sprzętu w dwóch lokalizacjach

Post autor: wojteks »

glazier pisze:W przyszłym roku mam zamiar przeprowadzić się na wieś,
Tym będziesz się martwił za rok po przeprowadzce lub zaraz przed.

W drugiej lokalizacji kupiłeś słąbą antenę, bo albo potrzebujesz mocnej anteny na lte800/900 albo na 1800 i wyżej. Zrób na miejscu testy jakie stacje bazowe łapiesz na dachu/balkonie i speedtesty do tego.
Nie pomagam na PW!
glazier

wojteks pisze:W drugiej lokalizacji kupiłeś słąbą antenę, bo albo potrzebujesz mocnej anteny na lte800/900 albo na 1800 i wyżej. Zrób na miejscu testy jakie stacje bazowe łapiesz na dachu/balkonie i speedtesty do tego.
Dziękuję! Sprawdzę i dam znać :]
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Mozesz sobie testować do woli, widać ze nie masz zielonego pojęcia operatorach i testach a porady masz za nic, dostałeś konkretna poradę jakiego operatora sprawdzić w pierwszej kolejności ale zamiast posłuchać napisałeś chamski post miłośniku NetWorks, twoja sprawa. Ja tu nie jestem z przypadku i testy PLAY to konsekwencja infrastruktury tego operatora w Jaktorowie gdzie Play ma stacje 5GR na własnym maszcie z dosyłem na światłowodzie z agregacją LTE2600+2100+1800+800 a w przypadku KĘPY stację w Bończy z agregacją LTE2100+1800+800.
glazier

matek451, i to jest konkretna odpowiedź, dziękuję.
Nie przypominam sobie, abym wspomniał iż jestem miłośnikiem NetWorks. Karty T-Mobile & Orange posiadam i w pierwszej kolejności rozważałem skorzystanie właśnie z nich. Chamsko mogła zabrzmieć jedynie moja odpowiedź na potraktowanie mojego pytania z buta, zupełnie zresztą nie wiem dlaczego...

Możesz powiedzieć w jaki sposób weryfikujesz iż Play w Jaktorowie ma dosył po światłowodzie?
glazier

glazier pisze:Możesz powiedzieć w jaki sposób weryfikujesz iż Play w Jaktorowie ma dosył po światłowodzie?
Ok, znalazłem Twoją wypowiedź iż wszystkie stacje 5GR opierają się na światłowodzie.
ODPOWIEDZ