Modem ED77 dziwny transfer

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mariusz666
Początkujący użytkownik forum

Modem ED77 dziwny transfer

Post autor: Mariusz666 »

Witam.
Posiadam modem ed77 w sieci orange place 60zł miesiecznie limit 500mb ale przedluzylem umowe to limit jest 1gb.Oprogramowanie mam EDGE Dialer wersja 1.4.6.0.
Problem mam taki : wysyłano transfer chwilowy jest zazwyczaj od 1do 15 zawsze skacze a maksymalny pisze że jest od 70 do 85 (kbitów/s).
A gdzie pisze odebrano to chwilowy jest od 70 do 140 a maksymalny pisze 180 (kbitów/s).
Jak sciagam to mam transfer głownie ok 10-14 kb/s przed przekroczeniem limitu a jak zanize to nie przekrocza 3kb/s. Nie wiem dlaczego tak się dzieje może jakaś antena zewnętrzna by pomogła albo program a może trzeba coś ustawić. A jeszcze na początku jak sie loguje z internetem to zasięg mam na 7kresek max,a pozniej jak juz siedze w necie to zasieg pisze niedostepny.Pozdrawiam
seba_No1
Użytkownik forum

Re: Modem ED77 dziwny transfer

Post autor: seba_No1 »

Ojoj ;) Kolejny problem z ED77? Poszukaj na forum, postów nie brakuje :] Ja tez mam ten modem i mam podobny problem jak Ty :niepewny: Kupiłem antenę kierunkową ATK20 16.5dB i dużo dała .... przede wszystkim mam wreszcie EDGE, a poza tym trochę poprawiła się stabilność łącza i inne numer z tym modemem i orange ;) Ostatnio napisałem do nich e-maila-odpisali i może coś poradzą :) Ile masz do najbliższego nadajnika? Daj mapkę...
Skanowałeś system? Nie masz przeładowanego PC'a?(aplikacje itd.) Spróbuj połączenia przez Dial-up - mi tak jakby lepiej chodzi na Dial-up ;) I możesz ściągnąć SYSTEM MECHANIC i tam "przyśpieszyć" dial-up. Mi pomogło trochę :)
Co do tego poziomu sygnału <niedostępny> to w tej wersji 1.4.6.0 to chyba tak musi być bo tez tak mam :] We wcześniej wersji np. 1.3.5.0 poziom zasięgu był wyświetlany cały czas, więc jak Ci na tym zależy to ściągnij ... starszą wersję...??!!!! ;) Mi to nie przeszkadza, bo i tak jak modem jest już połączony to zasięg się Ci nie zmieni....
Heh-chyba muszę stworzyć jakiś art. na temat "ED77+orange=-problemy? Zajrzyj!" :D
Ale chętnie bym poczekał ąż tu jakiś master się wypowie.... :cwaniak:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Modem ED77 dziwny transfer

Post autor: Jaco »

seba_No1 pisze:Ale chętnie bym poczekał ąż tu jakiś master się wypowie....
A po co skoro Ty już wszystko powiedziałeś :hyhy:
ODPOWIEDZ