Jaki internet bezprzewodowy wybrać (podkarpacie)?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ptack
Początkujący użytkownik forum

Jaki internet bezprzewodowy wybrać (podkarpacie)?

Post autor: ptack »

Cześć,
Mam spory problem. Jestem z Dębicy (podkarpacie) jakieś 50 km na zachód od Rzeszowa. Niestety mój ojciec nie ma zamiaru założyć telefonu stacjonarnego, więc jedynym wyjściem jest dla mnie internet bezprzewodowy. Na razie korzystam z lokalnej sieci SAITE128(www.saite.com.pl), ale jak za jakość przepłacam przynajmniej dwukrotnie, a po za tym publiczne IP (nie mogę korzystać z Rapid Share itp. a jest to dla mnie bardzo ważne) Cały czas gubię zasięg, a jak już złapie, to ledwo przeglądarki chodzą. Nie ma mowy o grze on-line (chyba, że na kurniku ^^), a ściąganie filmu 700 mb trwa 10-15 godzin -.-
Szukam lepszego rozwiązania. Mam nadzieję, że mi pomożecie. Interesuje mnie internet bezprzewodowy w cenie do 50zł/miesiąc przepustowosć 512 albo 1024(najlepiej dynamiczne IP). Myślałem nad Netią, ale nie wiem czy jest w Moim mieście zasięg. Przez telefon dowiedziałem się, że tak, ale na stronie i przez maila pisało, że nie :szok: . Sam nie wiem co o tym myśleć. Rozmawiałem ze znajomym monterem z Netii i mówił o niej w samych superlatywach i sądzę, że mogę mu zaufać(problem w tym, że on mieszka w Warszawie).
Proszę o jakąś poradę! Zależy mi na stabilności (bez kicków itp.), bo chciałbym pograć w LII i ściągać duuużo plików (filmy,programy etc.), więc rozłączanie co chwilę jest nie na miejscu.
Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam
Have no fear HUMP is here ^^
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Jaki internet bezprzewodowy wybrać (podkarpacie)?

Post autor: zDaleKi »

Zdecydowanie przy tych wymaganiach nie nadaje sie internet komórkowy.
Co do "radiówek", to czy szukałeś czegoś w tym spisie >Namiary na operatorów WiFi - Spis linków - ISP< szczególnie w sekcji ogólnopolski katalog operatorów.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ptack pisze:ściągać duuużo plików (filmy,programy etc.)
rozumiem, ze saaame oryginaly? ;P

Jesli chodzi o Netie to pewnie WiMAX? Zadaj pytanie w odpowiednim dziale, niejaki dacula wydaje sie miec informacje na temat jej zasiegu.
ptack

Dzięki za odpowiedzi. Sprawdzałem temat >Namiary na operatorów WiFi - Spis linków - ISP< zanim napisałem tego posta i nie znalazłem tam nic dla siebie. Sieci Rzeszowskie nie obejmują mojego miasta.
P.S.
Ja ściągam oryginały, ale wielorazowego przetważania ;]
Pozdrawiam
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ptack pisze:Dzięki za odpowiedzi. Sprawdzałem temat >Namiary na operatorów WiFi - Spis linków - ISP< zanim napisałem tego posta i nie znalazłem tam nic dla siebie
Rozumiem, że tutaj też: >KLIK<
Bo mi po wpisaniu miejscowości Dębica znalazło przynajmniej jeden wpis.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ptack

No szukałem w wielu miejscach i na razie jedyny sensowny, to Netia, albo zwiększenie przpustowości w tym, co mam teraz, ale netię wolę 100 razy bardziej, bo tutaj rozłącza, ciągle zablokowane IP etc. (jedyny plus, ze teraz mam umowę na czas nieokreślony):dobani: ale w tym albo następnym roku może się przeprowadzę, bo kończymy budowę domu, a jak podpiszę umowę na 2 lata i tam nie będzie zasięgu, to lipa. Chyba, że w przypadku przeprowadzki można zmienić warunki albo rozwiązać, bo nie kręci mnie płacenie kary :/
Sferia też dobrze się zapowiada, ale nie mogę czekać tyle lat aż się będę mógł podłączyć :(
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Post autor: Neldrin »

Jeżeli chodzi o Netię.. Mam WiMaxa i chodzi genialnie, moze pingi nie są rewelacyjne, ale w mmorpg pograsz sobie na luzie, strzelanki też jak najbardziej :D Co do prędkości.. 120% możliwości łącza :P Jeżeli masz możliwość - bierz..

Natomiast co do kwestii umowy.. Ja nawet nie będąc zameldowanym w mieszkaniu mogłem ją podpisać do tego lokalu.. Po miesiącu się tam wprowadziłem i wszystko jest ok.. Nie jestem pewien co do przenoszenia sprzętu.. Tutaj musiałbyś się zapytać czy istnieje taka możliwość.. Sądzę, że gdyby zostało to odnotowane w umowie, to byłoby możliwe.. No i sprawdź czy tam będzie zasięg ;D Oni mają takie fajne ustrojstwa (nie wiem jak to sie nazywa, nie bluzgać ;P), podłączają do anteny i juz jest wszystko jasne ;P

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ