Wielka zagadka - Motorola V3xx + niemiecki internet E-plus

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Majussia
Początkujący użytkownik forum

Wielka zagadka - Motorola V3xx + niemiecki internet E-plus

Post autor: Majussia »

Witam ponownie!
Jeszcze raz dziekuję wszystkim za pomoc wcześniej.
Teraz z kolei jestem w wielkiej kropce.
Mam usługę internetową wykupioną w Niemieckiej sieci E-plus. Telefon Motorola V3xx.
No i teraz wielka zagadka. Przed świetami bez problemu na komórce logowal mi się UMTS. Miałam go niezaleznie od pogody , praktycznie non stop. :)
Potem na dwa tygodnie pojechalam do polski - w mojej motce siedziala sobie polska karta Heyah.
Po powrocie do niemiec wlozylam do motki karte eplusa, podlaczam sie do laptopka, a tu niespodzianka. na motce jest GPRS i zadna moca nie chce sie podlaczyć UMTS. po paru godzinkach meczenia sie z tak wolnym netem, moja motka nagle sama się wyłącza, po ponownym włączeniu telefonu kolejna NIESPODZIANKa - UMTS jest.
Nastepny dzien - od rana znow tylko GPRS. Zadna moca UMTS nie chce sie znow zalogowac. Po jakims czasie motka znow sie wylacza, jakby sama sie wlacza i UMTS jest. Ale tylko przez jakis czas, potem znika, jest GPRS i koniec - juz trwa tak ponad 24 godziny, Zadne proby dzialania nic nie podziałały :(

No i na koniec wielka zagadka. Myslalam sobie ze moze cos sie zepsulo z moją motka, albo moze cos w E plusie dzialają. No ale poszłam do koleżanki i włożyłam jej kartę O2 - na mojej motce UMTS podłączył sie bez problemu, potem włożyłam w moją motkę polską kartę Heyah, także znaczek UMTS pojawił się.

No to wychodzilo na to że to nie motki wina tylko pewnie mojej karty z eplusa. No i kolejny szok i zaskoczenie. Wlozyłam moja karte w komórke kolezanki - no i co?? I UMTS jest!!
Wlożyłam swoją karte w moja motke - tylko GPRS.

Co sie mogło stac? Wszystko bylo dobrze a teraz takie cos??
Wyglada ze nie wina telka, i nie wina sieci -- to co ? Jakas niekompatybilnosc miedzy moim telkiem a karta??

Bardzo Bardzo prosze o pomoc - wszelkie rady na wage złota bo jestem naprawde niezle zdezorientowana....

Pozdrawiam <Majussia>
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Wielka zagadka - Motorola V3xx + niemiecki internet E-plus

Post autor: zDaleKi »

Majussia pisze:Wlozyłam moja karte w komórke kolezanki - no i co?? I UMTS jest!
To może jednak to wina Twojej karty, tylko tak nagle by się uszkodziła??
Masz możliwość przetestować swoja kartę w innym sprzęcie??
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

BliSki pisze:Wlozyłam moja karte w komórke kolezanki - no i co?? I UMTS jest!

To może jednak to wina Twojej karty, tylko tak nagle by się uszkodziła??
Masz możliwość przetestować swoja kartę w innym sprzęcie??
No przecież włożyła kartę do telefonu koleżanki i działał UMTS. Sam to zacytowałeś :dobani:
Majussia

No wlasnie - sprawdzalam w komorce kolezanki i UMTS byl. Wiec to nie wina karty,....
Naprawde tego nie rozumiem, moze ma ktos jakies wskazowki??
zDaleKi

Mikolaj211 pisze:No przecież włożyła kartę do telefonu koleżanki
Sorrki, wydawało mi się, żę Majussia, zrobiła odwrotnie ;)
Majussia pisze:Naprawde tego nie rozumiem, moze ma ktos jakies wskazowki?
Mi już się pomysły skończyły, bo dziwny to przypadek. Może jeszcze Mikolaj211, coś wymyśli zamiast krytyki? :cfaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Oj tu nie chodzi o krytykę, chciałem tylko wyprowadzić z błędu :(. A może po prostu idź po operatora, zapytaj dlaczego tak jest?? Może wymienią Ci kartę sim?
Majussia

No dzis wybieram sie do operatora. Chociaz nie bardzo wiem co mam im powiedziec. Telefon na umtsie dziala ale nie z moja karta, karta na umtesie dziala ale nie w moim telefonie.
Moze to wina tego ze w poslce uzywalam w tej komorce polskiej karty? moze cos sie poprzestawialo...
A moze wina tego ze w polsce raz sie podlaczylam do neta przez karte eplus - na roamingu
Naprawde to wszystko dziwne.
Moze jakies ustawienia sie poprzestawialy i teraz kompatybilnosc karty z telefonem siadla_?
zDaleKi

Majussia pisze:Moze to wina tego ze w poslce uzywalam w tej komorce polskiej karty?
Gdyby to wcale nie działało, to byłoby jasne. Ale Tobie z tego co czytam, bo może źle czytam raz działa raz nie, więc raczej chyba nic się nie przestawiło, chociaż kto wie. Więc ciężko coś prorokować. Ale warto zapytać operatora o możliwość wymiany karty.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Majussia

Nie ze raz dziala raz nie.
2 razy sie udalo, ze 3G samo sie wlaczylo - telefon sam sie wylaczyl i po wlaczeniue bylo , ale teraz od 2 dni juz nic - nawet na sekunde.
Myslisz ze wymiana karty bedzie mozliwa skoro karta dziala w innym telefonie niz moj?

Jak mylicie moze to jednak wina telefonu? Moze pomoc wymiana softu - czy raczej nie ma na to szans_??

[ Dodano: 2008-01-07, 13:05 ]
Znalazlam gdzies tu na forum ze sweho czasu polski Plus blokowal UMTS w telefonach ktorych nie mial w swojej ofercie, na przyklad sprowadzonych z Angli.
Moze w tym tkwi problem, ze uzywam komorki nie zakupionej w Eplusie, ktorej nie maja w swojej ofercie. Do tego ma ona Soft Vodafone.
Zaczelam uzywac ja w polowie grudnia i caly czas mialam UMTS. Moze na poczatku miesiaca sprawdzaja i robia ta blokade i dlatego od pooczatku stycznia sa te problemy.
Takie cos - chcesz UMTS - kup u nas telefon.

Czy to jest mozliwe?
Czy pomoglaby zmiana softu?
zDaleKi

Majussia pisze:Myslisz ze wymiana karty bedzie mozliwa skoro karta dziala w innym telefonie niz moj?
Tego nie wiem, jak to Twój operator załatwia.
Majussia pisze:Jak mylicie moze to jednak wina telefonu?
Żeby uściślić. Rozumiem, że inną kartę w tym telefonie próbowałaś? Bo się juz chyba zgubiłem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Majussia

Wiem ze sie idzie pogubic, zakrecona sytuacja.
TAK probowalam inna karte, ale nie mojego operatora. Tylko innego - UMTS byl
zDaleKi

Majussia pisze:TAK probowalam inna karte, ale nie mojego operatora. Tylko innego - UMTS byl
Czyli wynika z tego, że telefon jest OK. Zatem pozostaje jego konfiguracja. Ale gdyby konfiguracja była zła, to by nie działało wcale a tu czasami działa. Pozostaje kwestia styku karta-telefon. Co prawda to kiedyś działało.... Dlatego sam już nie wiem i tak jak pisałem jeżeli operator zechce darmowo wymienić kartę, to warto się pokusić.
Swoją drogą mój telefon czasami źle wykrywał kartę i wystarczyło jej przemycie spirytusem - czyli powierzchni tych styków, może w tym wypadku taki zabieg też pomoże?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Majussia

A co myslisy o tym co napisalam powyzej? O tej mozliwej blokadzie UMTS przez to ze telefon nie kupiony w Eplus?

[ Dodano: 2008-01-08, 11:32 ]
No i nastepna zagadka - bylam wczoraj u opertaora, oczywiscie nie mial pojecia o co chodzi.
Najpierw probowano mi wcisnac ze moja motka nie ma UMTS. Ale gdy wlozylam karte kolezanki z innej sieci i byl UMTS to zwatpili.
Potem wlozyl inna karte Eplusa w moja motke - UMTS tez nie bylo.
Na koniec dal mi nowa karte SIM i powiedzial ze na pewno wlacza mi internet za kilka godzin.
Oczywiscie nie bylo.
Potem siedzialam sobie na tym moim strasznie wolnym necie - i znow ta dziwna rzecz - telefon jakby sam sie wylaczyl i jakby sam wlaczyl no i UMTS byl. Tylko na pare godzin ale byl. Dzis znow nie ma i nic nie mozna na to zaradzic.
Ja naprawde zaczynam wierzyc w krasnoludki....
Czy to rzeczywiscie mozliwe aby Eplus mi ten UMTS blokowal, bo telefon mam nie u nich kupiony?
Byl kiedys taki temat na tym forum - nie moge go niestety teraz znalezc - w 2006 roku byla akcja z iplusem ze jakby blokowali telefony sprowadzane z angli ktorych nie mieli w swojej sprzedazy.
No ale chyba gosciu w sklepie by mi powiedzial cos takiego??
Juz sama nie wiem co o tym wszystkim myslec... moze oni tego nie wiedza ze ie to blokuje?

A powiedzcie mi jeszce - taki dynsk do laptopa (UMTS card czy cos takiego) , w ktory sie wklada karte SIM to lapie UMTS bez problemu?
I czy dziala pod Vista bo to jest odwieczny problem ....
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Majussia pisze:A powiedzcie mi jeszce - taki dynsk do laptopa (UMTS card czy cos takiego) , w ktory sie wklada karte SIM to lapie UMTS bez problemu?
I czy dziala pod Vista bo to jest odwieczny problem ...
Czy chodzi Ci o modem PCMCIA? Jeżeli obsługuje UMTS, to łapie bez problemu. Działa pod Vistą.
ps.piotr

Post autor: ps.piotr »

Z opisu widzę ,że Motorola przełączyła się na zakres automatyczny wyboru sieci dlatego przełącza się z UMTS na GPRS. W Menu Band trzeba włączyć ręcznie na zakres WCDMA lub UMTS ,3G .Nie wiem dokładnie jak jest w tej Motoroli ale w C975 a też jest z UMTS-em właśnie tak się to przełącza.. Polecam stronę www.matrax.net
Majussia

Dokladnie chodzi mi o cos takiego :
http://cgi.ebay.de/UMTS-USB-mini-Modem- ... dZViewItem

albo takiego :
http://cgi.ebay.de/Eplus-UMTS-Notebook- ... dZViewItem

Zastanawiam sie co jest lepsze, czy bedzie chodzilo pod Vista i czy bedzie UMTS lapalo

W motoroli nie ma przelaczenia na UMTS, a jak ustawie WCDMA to nie chce mi sieci wcale znalezc, dlatego mam ustawione na automatyczne,
Wydaje mie sie ze problem musi tkwic w czyms innym skoro raz na dlugi czas lapie UMTS.

Ostatnio zauwazylam ze lapie UMTS dopiero jak jest podlaczona do laptopa... czy to mozliwe ze moze lapac UMTS dopiero wtedy?
ps.piotr

Majussia pisze:Dokladnie chodzi mi o cos takiego :
http://cgi.ebay.de/UMTS-USB-mini-Modem- ... dZViewItem

W motoroli nie ma przelaczenia na UMTS, a jak ustawie WCDMA to nie chce mi sieci wcale znalezc, dlatego mam ustawione na automatyczne,
Wydaje mie sie ze problem musi tkwic w czyms innym skoro raz na dlugi czas lapie UMTS.

Ostatnio zauwazylam ze lapie UMTS dopiero jak jest podlaczona do laptopa... czy to mozliwe ze moze lapac UMTS dopiero wtedy?
.Przy automatycznym ustawieniu mam w Centrum Warszawy ten sam efekt.Raz mam UMTS a w chwile pózniej tylko GPRS. Jeżeli po przełączeniu na WCDMA nie łapie sieci UMTS to znaczy że tam po prostu nie zawsze jest zasięg a telefon wybiera automatycznie przy ustawieniach automatycznych sieć która jest dostępna lub ma większy poziom sygnału...mniej jest obciążona.Ja bym stawiał na zasięg sieci UMTS przy takim ustawieniu telefonu. Przy włączeniu zakresu WCDMA powinien działać UMTS.Ja używam tylko takiego ustawienia..Powodem może być też nie zawsze kontaktująca antenka od UMTS. Ten telefon ma 2 wewnętrzne anteny.Oddzielna do GPRS i druga do UMTS.Wizyta w serwisie rozwiąże problem...
Majussia

A czemu przy wlaczeniu WCDMA w ogole nie moze znlezc sieci?

Do tego to chyba wizyta w serwisie nie za bardzo pomoze, bo z karta z innej sieci na moim telefonie UMTS jest
ps.piotr

Majussia pisze:A czemu przy wlaczeniu WCDMA w ogole nie moze znlezc sieci?

Do tego to chyba wizyta w serwisie nie za bardzo pomoze, bo z karta z innej sieci na moim telefonie UMTS jest

Nie będzie potrzebna wizyta w serwisie jeżeli telefon działa z kartą w innej sieci. Być może ,że jest to wina sieci która nie zawsze działa w UMTS lub wina zasięgu.Może jest czasowo uszkodzona stacja bazowa UMTS z której korzystałaś wcześniej. A jak działa jaki jest poziom sygnału? Na wyświetlaczu to widać na gorze po lewej stronie.Ile jest kresek na UMTS-sie. WCDMA to wyłącznie UMTS Jak nie znajduje sieci to po prostu brak zasięgu.Spróbuj zmienić miejsce w którym znajduje się telefon a jak to nie pomoże to nic się tu nie poradzi.Po prostu wina jest po stronie sieci lub jej zasięgu.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Nie chcę przedstawiać czarnych wizji ale wizyta w serwisie może okazać się niezbędna... :niepewny: . "Motki" z serii V to telefony najbardziej podatne na uszkodzenia oraz wiele z nich ma wady ukryte. Nie mają dobrej opinii w salonach sprzedaży, dużo jest reklamacji.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Mieszkam w Niemczech i użytkuję również E-Plus Internet Flatrate. Obecnie na wielu NodeB E-Plus jest instalowanie HSDPA więc mogą być problemy z dostępnością UMTS w całych Niemczech z sieci E-Plus, wiem jak jest u mnie jeszcze przed świętami miałem stabilny UMTS/HSDPA a teraz potrafi zanikać mimo anteny, jak mi wyjaśnili pracownicy E-Plus obecnie trwa wprowadzenie HSDPA i przez to mogą być problemy. E-Plus chce zakończyc jak najszybciej projket HSDPA, tak więc mogą być chwilowe problemy...
zDaleKi

SQ08 pisze:jak mi wyjaśnili pracownicy E-Plus obecnie trwa wprowadzenie HSDPA i przez to mogą być problemy. E-Plus chce zakończyc jak najszybciej projket HSDPA
Majussia, to by wiele wyjaśniało i nasze przypuszczenia (że to jednak wina operatora) by się potwierdzały.

Posty o drugiej Motoroli, która ma tylko UMTS wydzielam tu -> >KLIK<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ