Przedłużenie kabla od anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

Przedłużenie kabla od anteny

Post autor: dnnet »

Witam wszystkich serdecznie.
Mam takie pytanie posiadam modem merlin xu870 i antene zewnętrzną bo w domu działa mi tylko utms a na zewnątrz jest ok. Jeżeli chodzi o zsięg to jest super prawie wszystkie kreski. Chodzi mi o to że chciałbym przedłużyć sobie kabelek od anteny aby mieć większy komfort w domu podczas pracy w internecie. Chodzi mi o wygodne położenie sie w łużeczku i serfowanie w necie.
Prosze o jakiegoś linka gdzie będe mugł kupić przedłużke bądż jakąś antene może lepszą i z dłuższym kablem minimum 10 metrów no i oczywiście nie drogą.
pozdrawiam.
A to jest moja antena.ANTENA
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Przedłużenie kabla od anteny

Post autor: YaHooo »

Z tego co widzę na tym zdjęciu jest to antena dookólna. Z reguły mają one dość niski zysk, rzędu kilku dBi. Zatem dodanie przedłużacza już na samych złączach daje stratę 1 do 2 dB. Do tego dojdą straty w kablu o długości 10m. Może się okazać, że straty sumaryczne będą większe niż zysk anteny (chyba że kupisz kabel o bardzo małym tłumieniu który jest relatywnie drogi, co może spowodować, że tańsze będzie kupno silniejszej antety z długim kalbem).

Tak w ogóle to nie widziałem żeby ktoś stosował tak długi kabel do anteny dookólnej, jeżeli już to do anteny o większym zysku (np. Yagi powyżej kilkunastu dBi). Poza tym stosowanie przedłużaczy może spowodować to, że po pewnym czasie złącza pomiędzy kablami mogą się poluzować, itp. co spowoduje problemy z połączeniem.

Jednak to czy w Twoim przypadku można zastosować przedłużacz zależy od tego jaką masz moc sygnału na oryginalnym kablu bez przedłużacza, jeżeli jest on duży to można by spróbować kupić przedłużkę wykonaną z kabla o małym tłumieniu i zobaczyć czy nie pogorszy to połączenia. W przeciwnym przypadku najlepiej jest kupić antene o większym zysku w długim kalbem.

Niektóre firmy sprzedające anteny (np. Dipol) umożliwiają kupienie anteny oraz zainstalowanie kabla o dowolnej długości z dowolnym złączem, takie rozwiązanie polecam, bo samodzielnie ciężko jest coś takiego wykonać, szczególnie jak się nie ma w tym doświadczenia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

Witam.
A może jakaś podpowieć co do anteny jaką wybrać i która może być dobra.
Nie znam sie na tym dokładnie więc przydała by mi sie pomoc. Patrzyłem w DIPOL ale nie wiem o co chodzi a dookulnych nie mają z tego co wywnioskowałem.
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Zanim kupisz antenę poczytaj :faq: Dokładnie ten temat Jak dobrać antenę
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Straty na kablu (dobrym kablu) to około 0,4dBi/1m. Tak więc 10m = strata około 4dBi. Poczytaj to co Jaco podał i poszukaj na bardziej na forum bo dużo było o tym ;)
Robię sam antenkę więc już pokopałem trochę ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Straty na kablu (dobrym kablu) to około 0,4dBi/1m.
Taka mała uwaga dBi oznaczają zysk anteny, te "i" oznacza jaki ma zysk w stosunku do anteny promieniującej dookólnie, czyli tak samo we wszystkich kierunkach, a tłumienie kabla się podaje poprostu w decybelach dB.

Jeżeli dobrze czytałem to @dnnet już na antenę z kablem 3m, więc potrzeba mu przedłużacz o długości 7m, daje to stratę około 3dB, dodajmy straty na złączach to wyjdzie nam około 5dB strat. Zatem jeżeli antena ma podobny zysk, to wyjdzie na to, że tak jakby jej nie było.

Teraz pytanie do @dnnet, czy dobrze zrozumiałem Twój problem: antena zewnętrzna potrzebna jest Ci tylko po to by móc ją wystawić za okno, bo w domu nie masz zasięgu HSPDA. Dlatego mam kolejne pytanie czy poza domem możesz korzystać z tego HSDPA bez anteny zewnętrznej i jaką masz siłę sygnału?

Teraz pytanie do innych forumowiczów. Jak sądzicie czy jeżeli @dnnet może korzystać z HSDPA bez anteny poza domem, to jeżeli podłączymy antenę o małym zysku oraz kabel o podobnych stratach to będzie dalej miał takie same warunki, bo mi się zdaje że raczej nie powinna się pogorszyć znacząco siła sygnału, jeżeli ma duży sygnał.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No mała pomyłka z mojej strony w jednostkach za co przepraszam ;)
YaHooo pisze: jeżeli podłączymy antenę o małym zysku oraz kabel o podobnych stratach to będzie dalej miał takie same warunki,
Tak na logikę to mi się wydaje, że tak będzie :) Przecież 2-2=0 ;)
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

Witam
Antenka jest mi potrzebna tylko i wyłacznie podczas kożystania z netu w domu bo nie łapie mi HSDPA tylko EDGE i to w dodatku bardzo marnie a natomiast jeżeli wyjde na podwórko przed dom to jest zasięg HSDPA i utrzymuje sie na 3-4 kreski. Jeszcze dziwna sprawa jeżeli nawet wyjde tylko do korytaża i otwoże drzwi na dwór to natychmiast łapie mi HSDPA a przy zamkniętych dżwiach jedynie EDGE. Próbowałem nawet w domu przy otwartym oknie ale już niestety nie łapie sygnału. Latałem po całym mieszkaniu z laptopem centymetr po centymetrze ale n iestety tylko EDGE. Może jest jakaś orginalna antenka z takim kablem 10 metrowym oczywiście dookulna bo taka w zupełności mi wystarczy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dnnet pisze:Jeszcze dziwna sprawa jeżeli nawet wyjde tylko do korytaża i otwoże drzwi na dwór to natychmiast łapie mi HSDPA
Akurat tak to już jest, bo HSDPA jest łączone na większej częstotliwości niż np. GPRS i temu nawet drzwi stanowią dla fal o takiej częstotliwości znaczną przeszkodę. Jeżeli je otworzysz to przeszkoda znika i łapiesz zasięg. A co do tego że jak otworzysz okno to nic nie daje, to najprawdopodobniej drzwi znajdują się w kierunku BTS'a z którego łapiesz sygnał, a okno pewnie jest w drugim kierunku.

Co to Twojego pytania o pzredłużkę, to @ja.michal wyraził takie samo zdanie na ten temat, że najprawdopodobniej będzie działać takie rozwiązanie.
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

jeszcze mam takie pytanko posiadam antene kierunkową ATK-20 z 10 metrowym kablem zakupiona w DIPOLU czy tki kabelek jest dobry od tej anteny i jak ewentualnie sprawdzić jaki to jest kabel.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Według mnie to jest bardzo dobra antena do współpracy z takimi długimi kablami. Jeżeli byś chciał sprawdzić jaki to kabel, to powinno na jego osłonie być nadrukowane jaki to jest typ kabla.
ODPOWIEDZ