Jaco pisze:Najlepiej było by pojechać i sprawdzić na miejscu z kompem(o ile to laptop).
W Laptopie mi modem Huawei e220 nie chce działać. W laptopie działa tylko Netbox2, a tam jest tylko GRPS i EDGE. ;/ Spróbuje coś wykombinować, może uda mi się zrobić coś z laptopem, to wtedy sprawdzę. A zaraz zmieszczę zdjęcie z BTSów, gdzie mieszkam, a gdzie ten BTS z UMTS.
Zaznaczyłem miejsca:
- Gdzie mieszkam,
- Gdzie jest UMTS,
- Gdzie Centrum Gdańska (dokładnie do kąd mam 15km),
A oto zdjęcie:
@edit:
Dostałem odpowiedź co do Anteny. Według Plusa antena ATK20/10 mi nie pomoże, bo poziom UMTS w Leźnie (u mnie) jest zbyt niski, a antena ATK20/10 pracuje tylko w paśmie GSM i nie pomoże z UMTS. Plus poleca inne anteny.
A to oryginalna odpowiedź Pani Iwony P. z Plusa:
Odpowiedź (Iwona Piturecka) 09/01/2008 15:10
W nawiązaniu do poniższej korespondencji uprzejmie wyjaśniam, że antena kierunkowa ATK20 pracuje tylko w paśmie GSM, więc na pewno nie może rozwiązać sprawę wzmocnienia sygnału UMTS.
Anteną, która wzmacnia GSM+UMTS jest np. ANT-LOG.
Niestety, poziom sygnału UMTS w Leźnie jest zbyt niski, aby tego typu antena umożliwiła korzystanie z usługi UMTS.
Jeśli mimo to chciałby Pan spróbować, proszę ustawić antenę na azymut ok. 40 stopni (stacja w Kokoszkach).
Czyli nie ma co inwestować w antenę, bo i tak mi nie pomoże. To prawda czy nie? ;/