Antena UHF, VHF, FM

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Corpose
Specjalista bezprzewodowy-junior

Antena UHF, VHF, FM

Post autor: Corpose »

Witam,
pisałem już o tej antenie, ale teraz mam więcej pytań no i fotki... ;]

No więc tak, mój zasięg jest marny (2kreski) i łączę się z EDGE. Mam antene do TV i nadaje się też do FM. Ktoś powiedział, że do fal GSM też się nada... Nie pamiętam czy na falach GSM działa UHF czy VHF. ;d

No więc tutaj są fotky (antenę znalazłem w garażu, trochę zniszczona ale świetnie odbiera):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jakby coś było nie tak to tutaj są fotki:
progames.boo.pl/antena

I pytanie czy jak kupię Konektor Uniwersalny to da się podłączyć tą antene? Ona ma wejście jak do telewizora. :)
Chlebem się nie najesz, gdy się z drugim nie podzielisz!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Antena UHF, VHF, FM

Post autor: Jaco »

Corpose pisze:pytanie czy jak kupię Konektor Uniwersalny to da się podłączyć tą antene?
Podłączyć się zawsze da tylko zauważ jeśli uszkodzisz modem to my nie będziemy go naprawiać :cwaniak:
Lepiej kup antenę na GSM a nie kombinujesz jak koń pod górę. Tani koszt ale skutki mogą być droższe.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Corpose:
1) ta antena jest na VHF/UHF +FM a to trochę inne zakresy fal.
2) dopasowanie będzie złe, impedancja, poczytaj też o SWR.
3) ta antena była projektowana do odbioru, a Ty musisz także nadawać,
4) nie ma ona wzmacniacza, bo to już całkiem ją dyskwalifikuje.

to tylko część przeciw.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Corpose

No tak, a jeśli mam do centrum Gdańska 15km, a jakieś 4-5 do Kiełpina Górnego gdzie znajduje się nadajnik UMTS. I teraz kupić antenę ATK10 czy ATK20?

W ogóle jaka różnica po między nimi?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Corpose pisze:gdzie znajduje się nadajnik UMTS. I teraz kupić antenę ATK10 czy ATK20?
Szukaj anteny na pasmo UMTS ale dokładnie sprawdź czy w tym
Corpose pisze:Kiełpina Górnego
jest ten nadajnik.Najlepiej było by pojechać i sprawdzić na miejscu z kompem(o ile to laptop).
Corpose

Jaco pisze:Najlepiej było by pojechać i sprawdzić na miejscu z kompem(o ile to laptop).
W Laptopie mi modem Huawei e220 nie chce działać. W laptopie działa tylko Netbox2, a tam jest tylko GRPS i EDGE. ;/ Spróbuje coś wykombinować, może uda mi się zrobić coś z laptopem, to wtedy sprawdzę. A zaraz zmieszczę zdjęcie z BTSów, gdzie mieszkam, a gdzie ten BTS z UMTS.

Zaznaczyłem miejsca:
- Gdzie mieszkam,
- Gdzie jest UMTS,
- Gdzie Centrum Gdańska (dokładnie do kąd mam 15km),

A oto zdjęcie:
Obrazek

@edit:
Dostałem odpowiedź co do Anteny. Według Plusa antena ATK20/10 mi nie pomoże, bo poziom UMTS w Leźnie (u mnie) jest zbyt niski, a antena ATK20/10 pracuje tylko w paśmie GSM i nie pomoże z UMTS. Plus poleca inne anteny.

A to oryginalna odpowiedź Pani Iwony P. z Plusa:
Odpowiedź (Iwona Piturecka) 09/01/2008 15:10
W nawiązaniu do poniższej korespondencji uprzejmie wyjaśniam, że antena kierunkowa ATK20 pracuje tylko w paśmie GSM, więc na pewno nie może rozwiązać sprawę wzmocnienia sygnału UMTS.
Anteną, która wzmacnia GSM+UMTS jest np. ANT-LOG.
Niestety, poziom sygnału UMTS w Leźnie jest zbyt niski, aby tego typu antena umożliwiła korzystanie z usługi UMTS.
Jeśli mimo to chciałby Pan spróbować, proszę ustawić antenę na azymut ok. 40 stopni (stacja w Kokoszkach).

Czyli nie ma co inwestować w antenę, bo i tak mi nie pomoże. To prawda czy nie? ;/
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

pewno nie pomoże bo jest na pasmo 900MHz, a UMTS/HSDPA to 2100MHz i zysku nie będzie żadnego. NAjlepiej zainstaluj ten Huawei e220, wejdź na dach czy gdzieś wysoko i zobacz, czy coś dolatuje z tego 3G. wydaje się, że odległość nie jest zbyt duża, ale przeszkody mogą być.
Corpose

Ufo atakuje pisze:wejdź na dach czy gdzieś wysoko i zobacz, czy coś dolatuje z tego 3G. wydaje się, że odległość nie jest zbyt duża, ale przeszkody mogą być.
No tak, wielkie dzięki! Ale ja głupi, nawet o tym nie pomyślałem. Możliwe, że wyżej - lepiej. :)

Pójdę na 1 pietro z laptopem i zobacze. ;d Jak coś, to kupie kilka metrów kabla USB i wrzuce modem na górę. xD
ODPOWIEDZ