teść spytał się mnie czy byłbym w stanie pomóc w ucywilizowaniu interrnetu na działce. Od ponad roku korzysta z wciśniętego przez Plusa IDU300. Z modułem wewnętrznym jest tak dużo problemów, że tak naprawdę powiedziałem że trzeba wymienić ten router bo do niczego się nie nadaje (ciągłe gubienie urządzeń i randomowe restarty, nawet we wsparciu normalnego routera). W trakcie dokształcania się, dowiedziałem się że nie mogę użyć od tak anteny bo tam nie ma stricte anteny tylko jest zewnętrzny moduł IDU300 ... Więc jako że zbliża się jego 50ka zaproponowałem wymianę całości i tak trafiłem tutaj. W zasadzie ogólny plan chyba znam, ale miałbym kilka pytań. (czytałem też sporo wątków na forum, żeby nie było

Okolica: 52.477105, 20.871002
Zgodnie z mapą Plusa, region obięty jest zasięgiem LTE. Problem jest taki że prawie nic nie łapie nigdzie, a gdzie tu mówić o LTE. Obszar jest delikatnie zalesiony, ale nie jest to las przesadnie gęsty. Średnie prędkości: 0.1-12 mb/s download (raczej do 4 mb/s), 3-10 mb/s upload, antena wisi po prostu na dachu.
Byłbym wdzięczny za pomoc:
1. Namierzenie BTSa i zassadnie parametrów. Czy jest możliwość zrobienia tego iPhonem? http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
a) co jeżeli w okolicy jest kilka BTSów, jak wybrać ten właściwy i przede wszystkim jak mogę je wykryć i się między nimi przełączać?
b) co z różnymi miejscami na działce i wysokościami, bo jest możliwość zbierania sygnału z ok 10-15m, jak również bazowo "z kuchni" ?
c) czy szukanie BTSow powinno być połączone ze zmianami miejsca?
2. Wybór anteny.
a) zakładając że mam parametry i BTS wspiera wszystkie pasma, jaką antenę rzeczywiście powiniem wybrać i jaki router do tego dobrać? Cały upgrade nie powinien przekroczyć 2500 PLN
3. Wybór routera, zakładając że będę miał antenę jaki router powinien do tego być przyłączony, tak żeby nie musieć robić jakichś magii z bridgami do normalnej jakości routera i martwić się czy na pewno wszystko działa po stronie routera - olidny out of the box - w przyszłości będą do niego również podłączone AP z PoE.
4. Odpowiednie ustawienie anteny. Zakładając że będzie to antena zbiorcza kierunkowa, jak wybrać najlepszy kierunek i miejsce jej ustawienia?
5. Konfiguracja routera, czy poza wpisaniem PINu do karty i ustawieniem o ile to będzie możliwe łączenia z kilku pasm należy wykonywać jakieś dodatkowe konfiuracja inne niż w standardowym routerze?
Fajnie by było też, żeby połączenie antena <-> router mogło być po koncentryku, albo innym kablu który można prosto zarobić dla dowolnej długości.
W grę wchodzi tylko sieć Plus.