Upgrade internetu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SuperMerchant
Początkujący użytkownik forum

Upgrade internetu

Post autor: SuperMerchant »

Hej,

teść spytał się mnie czy byłbym w stanie pomóc w ucywilizowaniu interrnetu na działce. Od ponad roku korzysta z wciśniętego przez Plusa IDU300. Z modułem wewnętrznym jest tak dużo problemów, że tak naprawdę powiedziałem że trzeba wymienić ten router bo do niczego się nie nadaje (ciągłe gubienie urządzeń i randomowe restarty, nawet we wsparciu normalnego routera). W trakcie dokształcania się, dowiedziałem się że nie mogę użyć od tak anteny bo tam nie ma stricte anteny tylko jest zewnętrzny moduł IDU300 ... Więc jako że zbliża się jego 50ka zaproponowałem wymianę całości i tak trafiłem tutaj. W zasadzie ogólny plan chyba znam, ale miałbym kilka pytań. (czytałem też sporo wątków na forum, żeby nie było :))

Okolica: 52.477105, 20.871002
Zgodnie z mapą Plusa, region obięty jest zasięgiem LTE. Problem jest taki że prawie nic nie łapie nigdzie, a gdzie tu mówić o LTE. Obszar jest delikatnie zalesiony, ale nie jest to las przesadnie gęsty. Średnie prędkości: 0.1-12 mb/s download (raczej do 4 mb/s), 3-10 mb/s upload, antena wisi po prostu na dachu.

Byłbym wdzięczny za pomoc:
1. Namierzenie BTSa i zassadnie parametrów. Czy jest możliwość zrobienia tego iPhonem? http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
a) co jeżeli w okolicy jest kilka BTSów, jak wybrać ten właściwy i przede wszystkim jak mogę je wykryć i się między nimi przełączać?
b) co z różnymi miejscami na działce i wysokościami, bo jest możliwość zbierania sygnału z ok 10-15m, jak również bazowo "z kuchni" ?
c) czy szukanie BTSow powinno być połączone ze zmianami miejsca?
2. Wybór anteny.
a) zakładając że mam parametry i BTS wspiera wszystkie pasma, jaką antenę rzeczywiście powiniem wybrać i jaki router do tego dobrać? Cały upgrade nie powinien przekroczyć 2500 PLN
3. Wybór routera, zakładając że będę miał antenę jaki router powinien do tego być przyłączony, tak żeby nie musieć robić jakichś magii z bridgami do normalnej jakości routera i martwić się czy na pewno wszystko działa po stronie routera - olidny out of the box - w przyszłości będą do niego również podłączone AP z PoE.
4. Odpowiednie ustawienie anteny. Zakładając że będzie to antena zbiorcza kierunkowa, jak wybrać najlepszy kierunek i miejsce jej ustawienia?
5. Konfiguracja routera, czy poza wpisaniem PINu do karty i ustawieniem o ile to będzie możliwe łączenia z kilku pasm należy wykonywać jakieś dodatkowe konfiuracja inne niż w standardowym routerze?

Fajnie by było też, żeby połączenie antena <-> router mogło być po koncentryku, albo innym kablu który można prosto zarobić dla dowolnej długości.

W grę wchodzi tylko sieć Plus.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Upgrade internetu

Post autor: matek451 »

Ostatnie zdanie raczej zamyka dyskusję. Teść ponosi zasłużone konsekwencje wyboru syfu z Plusa i tego g...a, reklamy w Polsacie wyraźnie szkodzą. Plus na tym terenie na ogromny obszar ma jedną stację w Komornicy więc nic dziwnego ze DL<<UL czyli pasmo przeciązone. Nie naleło brać oferty tego operatora, teraz to pozostaje płacz i płać.Stacja Plusa około 3km od niego ale przez las i zasięg na tym smieciu pewnie tylko z pseudo LTE900, TRZEBA ZROBIĆ TESTY lte2600, LTE1800 i LTE900 na IDU wymusić te pasma po kolei i pokazać screeny ze status LTE oraz speedtesty. Stacja ma też 5g2600 więc jak inwestować to na całość, zrób prezent dla teścia tak cirka 1500-2000 zł za sprzęt do 5G i będzie jak w reklamach Plusa.
SuperMerchant

"zrób prezent dla teścia tak cirka 1500-2000 zł za sprzęt do 5G i będzie jak w reklamach Plusa." :D

A to nie jest tak że 5G ma stosunkowo niski zasięg i musi mieć zagęszczone stacje? Jednak 3km to dosyć daleko i zastanawiam się czy taki upgrade miałby sens. Czy są zatem jakiekolwiek alternatywy poza Plusem? Sądzę że z ogromnym bólem serca i po długiej dyskusji będzie w stanie odpuścić Sorosa.

[EDIT] I jak mógłbym zbadać, który operator będzie tutaj najlepszy?
matek451
Guru bezprzewodowy

Klienci CP/Plusa latami karmieni kłamliwymi, głupimi reklamami w Polsacie bez Solorza świata sobie nie wyobrażają. On wybrał najgorszy sprzęt u operatora który na LTE przez lata nic nie robi. Ta stacja to i tak wypas jak na Plusa, agregacja LTE2600+1800+900 a teraz dołozone 5G, 6 sektorów na LTE200/1800 taki moloch który ma zastapić MIMO4X4 czy budowę nowych stacji ale to lipa. Prośba o testy bo tylko lte2600+1800 może dać szybszy internet. Jesli na zewnatrz na tym smieciu na LTE2600 będzie sensowny sygnał to moze wypaliłoby 5g2600 na jakimś sprzecie do 5G. A Plus to posiada w ofercie do 5G tylko Huawei PRO2 czyli router który wewnatrz na 5G działa moze do 1km od stacji baowej a ałacz anten zewnetrznych nie posiada. Tak lider 5G traktuje klientów, ma pasmo a nie ma sprzętu klienckiego dla ofert internetowych mapa zasięgu 5G to pobozne zyczenia.
Kup sobie starter odNowa za 5 zł, zarejestruj, utwórz konto w aplikacji P24, dodaj numer i uruchom sobie 100GB za darmo i zrób na Iphonie testy Play bo ten operator ma w Kałuszynie stację z 4CC CA lte2600+2100+1800+800, test na zewnątrz.
No i Play posiada w ofercie MC7010 czyli CPE 5G/LTE lub MC801A czyli router z 5g/LTE i złaczami antenowymi, dodatkowo też CPE LTE MF258k, sprzętowo w porównaniu do Plusa jest z innej planety.
SuperMerchant

Czyli mam zrobić:
a) speedtest Play na iPhonie, serwer docelowy? Bo z natury do stacji IP są większe
b) speedtest + parametry upstreamu / downstreamu na wymuszonym 2600 na IDU300?
Coś jeszcze?
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie , testy Plusa na IDU-ODU, ma zakładkę Diagnostyka-Status LTE gdzie pokaże pasmo, parametry sygnału na nim i CID z BTS-a, jest też opcja wymuszania pasma LTE w zakladce Ustawienia-ustawienia LTE-ustawienia sieci -wybór pasma. Play na telefonie.
SuperMerchant

Okej, a jakie informacje zebrać z iPhone'a?
matek451
Guru bezprzewodowy

Kod serwisowy do Field Test *3001#12345#*, 5G Plusa nie sprawdzisz bo pewnie karta nie ma dostępu ale jak masz telefon z obsługą N41 to pod BTS-em Plusa z kartą posiadajaca wjazd do 5G mozesz go sprawdzić, starter Plus na KARTĘ chyba jest dostęp.
SuperMerchant

Więc jeśli chodzi o IDU 300:
- byłem w stanie się połączyć jedynie na 1800 i 2600
- załączniki 1-3 odnoszą się do 1800
- załączniki 4-6 odnoszą się do 2600
SuperMerchant

Jeśli chodzi o testy Play.
- wszędzie w okolicy można finalnie normalnie dzwonić (więc to już i tak upgrade ogromny by był)
- wszędzie jest dostępny pełen zasięg 3G
- na zewnątrz budynków jest LTE, a nawet gdzieś mignęło 5G, ale prędkości są jakieś dziwne
Czy ok 10m górka na trasie do nadajnika jest dużym problemem? Istnieje opcja wyniesienia anteny na drzewo. (sąsiad skacze po drzewach)
ODPOWIEDZ