Trochę sprzętu i blaszany dach

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zima27
Początkujący użytkownik forum

Trochę sprzętu i blaszany dach

Post autor: Zima27 »

Witam wszystkich :)

Chciałbym postawić łącze w domu na wsi, przybliżona lokalizacja GQF4+JX Nowa Wieś Tworoska
Nie musi być super szybkie, wystarczy nawet kilka Mbps, byle było w miarę stabilne.
I tanie - nie ma być do surfowania, tylko bardziej do monitoringu kotłowni itp.
Niestety, poza tym, że tam sporo drzew dookoła, w domu jest też blaszany dach.
W związku z tym w domu jest fatalny zasięg , w jakichś pojedynczych punktach jest jedna-dwie kreski na telefonie, niezależnie od operatora :dobani:
Muszę zostawiać telefon na parapecie (albo co zastanawiające, na garderobie w środku domu) żeby był jakiś kontakt ze światem.

Mam do dyspozycji:
- router Asus RT-AC51U ze zmodyfikowanym softem Padavan, żeby obsługiwał modemy USB NDIS
- stick Huawei E3131h-2
- stick Huawei E3372h-320 HiLink (działa z ww. routerem)
- kartę Play Internet
- kartę Virgin Mobile
- miejsce na maszcie przy kominie (jakieś 5-6m nad ziemią), z którego do jakiejś sensownej lokalizacji routera będzie potrzebne ~10m przewodu antenowego. Poddasze nieużytkowe, nieogrzewane, bez prądu, więc wstawienie tam takiego "domowego" routera byłoby problematyczne.

Z tego co wiem najbliższe BTSy to Tworóg (tam jest Play, T-Mobile o Orange) i nowy T-Mobile w Hanusku, tylko nie wiem czy on już działa.
Najchętniej bym tam zostawił zestaw E3131 + Virgin, ale przypuszczam, że bez zewnętrznej anteny na maszcie i tak nic się nie poradzi.
Co sugerujecie, żeby dokupić i w którą stronę ustawić?
Ewentualnie co i gdzie pomierzyć? (podejrzewam, że trzeba by do tego modem wpiąć w laptopa, bo router nie daje za wiele informacji o połączeniu)
pavelkuss

Re: Trochę sprzętu i blaszany dach

Post autor: pavelkuss »

W tej okolicy masz dostępne BTSy (pierwszy najbliżej, kolejne dalej):
1) Plusa
2) ORANGE+tmobile
3) play
4) zbiorczy reszty
Karty ktore kupiłeś działają na sieci PLAY - kup za 5zł plusa, orange, tmobile i sprawdz zasięg.
Tutaj masz mape BTSów:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 26&zoom=14

Wg mnie ten zestaw ktory masz, jesli dziala stabilnie jest ok. Jemu zimno nie groźne - bardziej gorąco latem.
Pytanie czy Wi-Fi będzie miało zasięg do kotła? A może przyszłościowo zainwestować w antenę zewn i kabel antenowy? Wtedy (z doświadczenia) polecam dłuższy kabel. Z czasem plany się zmieniają a sztukowany już nie działa tak sprawnie ;)
Awatar użytkownika
Zima27

Dzięki, mapę znam, tylko że mapa sobie a życie sobie...
Jeszcze raz powtórzę, w domu zasięgu GSM praktycznie nie ma. Po prostu nie i już :)
Kupowanie starterów nie ma sensu, ja mam telefon w nju a żona w plusie i w tym domu oba są zwykle poza zasięgiem. Telefon z kartą Virgin potrafił czasem złapać BTS T-Mobile i to też ledwo-ledwo. Jak dam którykolwiek telefon na wewnętrzny parapet i on coś złapie (1-2kreski), to Network Cell Info podaje odczyty rzędu -115..-120dBm.
To zresztą nie jedyny dom w tej wsi, w którym bywam, i wszędzie w budynkach jest słabo.

Dlatego napisałem, że antena zewnętrzna to pewnie będzie pierwszy i podstawowy warunek zrobienia jakiegokolwiek łącza.
Ale tak jak napisałem, pewnie wystarczyło by mi jakieś HSPA na jednej antenie i E3131h-2 tylko nie wiem, czy to ma szanse dobrze działać na lokalnych bts-ach

O wifi się nie martwię, jeden router obejmie zasięgiem ten dom bez problemu.
Ale że dach jest blaszany i nieizolowany, więc temperatura pod nim potrafi się w ciągu roku zmieniać w zakresie -25..+50°C (jak nie więcej ;))
dlatego wolałbym ten router dać do części mieszkalnej. Ale to wymusi przynajmniej te ~10m przewodu od masztu do routera.

Edit - oczywiście wolałbym wykorzystać ten sprzęt co mam. Ale jeśli ktoś przedstawi racjonalne argumenty za tym, żeby się tego wszystkiego pozbyć i zamontować coś zupełnie innego, a nie będzie to kosztowało miliony monet, to taką opcję też mogę rozważyć. Sprzęty z niefirmowym softem też wchodzą w rachubę (różne openwrt i inne takie) :cfaniak:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Kable antenowe generuja straty sygnalu, a Ty (czytajac co piszesz wyzej) za bardzo nie masz czym szastac.

Zastanow sie nad rozwiazaniem, w ktorym modem LTE znajduje sie na maszcie i zasilany jest po kablu ethernet. Jesli to nie wchodzi w rachube, to staraj sie umiescic modem jak najblizej anten.

Co dokladnie wybrac poradza koledzy, po tym jak przedstawisz pomiary zasiegu interesujacych Ciebie dostawcow internetu, robione w miejscu gdzie ostatecznie umieszczone maja byc anteny.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl z testu na zewnatrz na telefonie oraz speedtest, oczywiście w grę wchodzi tylko Play reszta się tam nie liczy. Jesli E3372 to HiLink to na nim sprawdzisz wszystkie pasma LTE2600, lte2100, LTE1800 i LTE800 z BTS-a Tworóg.
Awatar użytkownika
Zima27

Ten E3372 to jest HiLink ale nie widzę na nim możliwości wyboru pasma, chyba dlatego że to ta nowa wersja h-320.
Na WebUI jest tylko opcja wyboru 2G / 3G / 4G / Auto, ale nic o częstotliwościach. Jedyne co mogę zobaczyć to tekstowy status bieżącego połączenia w WebUI. LTEWatch nic nie pokazuje, chyba nie obsługuje tej wersji sprzętu.
Po wpięciu do routera też mam jedynie opcje wyboru LTE / UMTS / GSM ewentualnie stopniowania w rodzaju LTE>UMTS które chyba pozwala routerowi na przełączanie zakresów przy braku zasięgu.

Jak znajdę chwilę to podjadę tam z telefonem i laptopem, zobaczę, co widać na NetMonsterze i na tych dwóch stickach.
matek451
Guru bezprzewodowy

Sprawdź cy działa z aplikacjami do HiLink na Windows masz do wyboru kilka sprawdż LTE H-monitor , LTE Inspecteur czy Toolbox. Zakup tego modemu to poważny błąd i kasa w błoto praktycznie nieprzydatny w dzisiejszej rzeczywistości tym bardziej do Play w twojej lokalizacji.
Awatar użytkownika
Zima27

W zasadzie jedyne co kupiłem to ten router Asusa (i to używkę), reszta to sprzęt "zastany" albo leżał u mnie w szufladzie, dlatego chciałem to zagospodarować w miarę możliwości.
LTE H-monitor i LTE Inspecteur wygląda, że działają z E3372h-320 ale wymagały ustawienia na nim hasła.
Tym pierwszym programem się chwilę zająłem i na próbę sprawdzałem połączenie u mnie w domu. Daje się przełączać pasma LTE, na LTE2600 Speedtest pokazał nawet 30MBps downloadu, a zasięg mam tu też taki nierewelacyjny.
Wygląda też na to, że ustawione pasmo zostaje zapamiętane w sticku.
Dzięki za info, przynajmniej teraz będę w stanie coś przetestować w terenie :ok:
Awatar użytkownika
Zima27

Dziś rano zrobiłem parę prób terenowych obok domu. Telefon LG Spirit z kartą Virgin Mobile trzymał się tam głównie pasma 3G mimo, że obsługuje też LTE. Łączył się do BTSów Play, jeśli tylko były jakieś w zasięgu.
Screenshot_2021-03-05-09-23-58.png
Testy na karcie Play i modemach poniżej. Wszystkie z tego samego punktu, jakieś 1.5m nad ziemią

Znalazłem jeszcze w szufladzie takiego starocia jak E303 na HSPA :) niestety nie ma złącza na antenę
Clipboard01.png
Zmieniłem modem na E3131 HSPA+
Taki transfer by mnie w sumie zadowalał, tylko docelowo musiałbym do tego E3131 podłączyć jakąś antenę z 10m przewodem i wrzucić ją na komin.
Clipboard03.png
TopNetInfo chodziło w tle, modemem zarządzał Win10 dlatego jest połączenie mimo napisu "nieaktywne".
Ale było info o połączeniu do BTSa i dane o sygnale

Finalnie, testy na LTE. Pasma ustawiałem programem LTE H-Monitor

E3372h-320 Band 1 LTE2100
Clipboard05_band.png
Clipboard05_speed.png
E3372h-320 Band 3 LTE1800
Clipboard06_band.png
Clipboard06_speed.png
E3372h-320 Band 7 LTE2600 - nie uzyskał połączenia
Clipboard07.png
E3372h-320 Band 20 LTE800
Clipboard08_band.png
Clipboard08_speed.png

Tak jak wspominałem, ten mój router Asusa obsługuje każdy z ww. modemów więc pomijając kupno anteny, chciałbym postawić łącze na sprzęcie który mam do dyspozycji, możliwie małym kosztem.
Awatar użytkownika
Zima27

Tak jak pisałem, na dachu na wysokości ~5m jest maszt do dyspozycji, gdzie powinno być jeszcze lepiej jeśli chodzi o odbiór.
Liczyłem, że ktoś zasugeruje jakąś antenę, bazując na ww. pomiarach.
Pojedynczą (do E3131) lub bardziej rozwojowo, dualną MIMO do wykorzystania teraz z E3372 a kiedyś może z jakimś dedykowanym routerem LTE.
Ktoś, coś?
matek451
Guru bezprzewodowy

Na LTE1800/2100 slaby sygnał z BTS-a Tworóg, dobre prędkości, dziwne ale LTE2600 z komina na Zamecie ze szczątkowym sygnałem. Czeka cię zakup anteny Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha.
Awatar użytkownika
Zima27

Dzięki. Tak się w sumie przymierzałem do tego kafelka z Cybertecha w opcji ze złączami N.
Jak już w końcu wejdę na dach to mogę pomierzyć jak tam wygląda sygnał. Ponieważ antena jest kierunkowa, to jak rozumiem będzie wtedy opcja sprawdzenia, jak działa łącze do BTSa Tworóg a jak do BTSa Zamet, bo to jest prawie że w przeciwne strony.
Anteny na Zamecie (na kominie i na biurowcu) mają spory zasięg, bo jak jadę tam na wieś to mój telefon z Nju też większość trasy łapie BTS z biurowca
ODPOWIEDZ