Aktualnie pracuję na światłowodzie i jestem z tego mega zadowolony. Jakiś czas temu podpisując nową umowę z Orange zaproponowano mi internet mobilny na firmę, 999gb limitu danych, router, telefon itp. Pomyślałem sobie, że czemu nie, czasem potrzebuję routera i internetu a nie chce mi się robić hotspota z telefonu.
Jak już przeczytałem na ten forum, dostałem elektrośmiecia Alcatel Linkhub Cat7 - jednak do pracy w mieście (Białystok) wystarcza i jako dodatkowy internet, jest ok.
Jednakże, z żoną zdecydowaliśmy, iż przeniesiemy się tego lata na kilka lat na wieś ponieważ mam taką możliwość. Problem w tym, że jest to kompletne za***ie jeżeli chodzi o jakiekolwiek media (i nie tylko). Internet po kablu to piorunujące 1,5Mb/s. Pojechałem dzisiaj testować tego Alcatela w nowych warunkach i okazuje się, że na zewnątrz download mam na poziomie 6Mb/s a upload na poziomie 13Mb/s. No i całe te przypadkowe kupienie internetu mobilnego okazuje się, że będzie głównym naszym połączeniem.
Pytanie do szanownego grona ekspertów, jak wyjść z tej sytuacji? Jaką powinienem kupić antenę oraz router tak aby mieć te stabilne minimum 20-30Mb/s download/upload.
Jestem w stanie w ogóle osiągnąć taki wynik?
Lokalizacja 53.4185740861571, 22.934552125906517
Najbliższe BTS'y to T-Mobile w Romejkach, Polkomtel w Jasionówce oraz... w sumie dalej to już kilkanaście kilometrów.
Czekam na Wasze wiadomości.
Zdrówka!