Opatrunek na beznadziejną sytuację z internetem - dobór sprzętu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mmiedzianyy
Początkujący użytkownik forum

Opatrunek na beznadziejną sytuację z internetem - dobór sprzętu

Post autor: mmiedzianyy »

Cześć,

Aktualnie pracuję na światłowodzie i jestem z tego mega zadowolony. Jakiś czas temu podpisując nową umowę z Orange zaproponowano mi internet mobilny na firmę, 999gb limitu danych, router, telefon itp. Pomyślałem sobie, że czemu nie, czasem potrzebuję routera i internetu a nie chce mi się robić hotspota z telefonu.

Jak już przeczytałem na ten forum, dostałem elektrośmiecia Alcatel Linkhub Cat7 - jednak do pracy w mieście (Białystok) wystarcza i jako dodatkowy internet, jest ok.

Jednakże, z żoną zdecydowaliśmy, iż przeniesiemy się tego lata na kilka lat na wieś ponieważ mam taką możliwość. Problem w tym, że jest to kompletne za***ie jeżeli chodzi o jakiekolwiek media (i nie tylko). Internet po kablu to piorunujące 1,5Mb/s. Pojechałem dzisiaj testować tego Alcatela w nowych warunkach i okazuje się, że na zewnątrz download mam na poziomie 6Mb/s a upload na poziomie 13Mb/s. No i całe te przypadkowe kupienie internetu mobilnego okazuje się, że będzie głównym naszym połączeniem.

Pytanie do szanownego grona ekspertów, jak wyjść z tej sytuacji? Jaką powinienem kupić antenę oraz router tak aby mieć te stabilne minimum 20-30Mb/s download/upload.
Jestem w stanie w ogóle osiągnąć taki wynik?

Lokalizacja 53.4185740861571, 22.934552125906517
Najbliższe BTS'y to T-Mobile w Romejkach, Polkomtel w Jasionówce oraz... w sumie dalej to już kilkanaście kilometrów.

Czekam na Wasze wiadomości.
Zdrówka! :papa:
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Opatrunek na beznadziejną sytuację z internetem - dobór sprzętu

Post autor: matek451 »

W Orange to sobie tam nie poszalejesz, to nie jest operator na tą lokalizację. Tam korzysta się z Play. Najbliższa normalna stacja NetWorks to Korycin z LTE2100+1800+800.
mmiedzianyy

Dzięki za szybką odpowiedź.

Czyli co w tej sytuacji mogę zrobić?
Dokupić nowy abonament? W play nie znalazłem oferty która nie miałaby lejka powyżej 150GB a to jest bardzo mało.
Czy w ogóle rozważanie zakupu nowego abonamentu w Play i dobranie odpowiedniego sprzętu będzie dawało zauważalną różnicę?
Czy jest sens jakikolwiek pozostania przy obecnym abonamencie i zainwestowania w sprzęt? Czy to będzie wydatek rzędu 1000 zł aby uzyskać kolejne 5Mb/s?
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Post autor: piotrzet »

Zrób najpierw testy, a nie patrz na to że play ma coś tam, bo może tak być, że jest to zapchane.
matek451
Guru bezprzewodowy

Stacja Play Bagno działa na 3 pasmach w agregacji LTE2100+1800+800, doskonale sprawdzona przez kolegę który o podlaskich stacjach wie wszystko więc nie słuchaj bzdurnych podpowiedzi tylko sprawdź sobie sam na telefonie z kartą Play. Kupujesz starter odNowa za 5 zł i w promocji masz 100GB za darmo, test na zewnątrz za pomocą https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US i pokazujesz screena z aplikacji i speedtest. Masz około 2km do tego BTS-a.
W przypadku Orange 4 km do Romejek i około 6 km do Jasionówki gdzie są nędzne stacje NetWorks z gołym LTE800, jak działają sprawdziłeś ,speedtest pokazał przeciążenie i bieda prędkości ale to norma. Zrób też test jak dla Play i pokaz screeny z aplikacji i speedtest. Tak jak pisałem Korycin i Mońki odległe o około 10km i tam normalne BTS-y NetWORKS z agregacją pasm LTE.
Niektórym trudno się pogodzić z faktem że tam Play jest numer 1. Oczywiście w Play są oferty z 200/300/400/500GB danych a nawet z 1TB dla firm, do tego największy wybór , najnowszego sprzętu za mała kasę w abonamencie.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Post autor: piotrzet »

Ty już wiele razy pokazałeś na forum, że wciskasz wszytkim Play chociaż nie jest to najlepszy wybór. Także niech przeprowadzi testy i wtedy zobaczymy co i jak u niego działa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Test prędkości Orange już przeprowadził i wyszła lipa. Dyskutujesz nie przyjmując do wiadomości że infrastruktura NetWorks oparta na 10MHz pasma na dwóch najbliższych BTS-a z gołym LTE800 nie pozwala tam uzyskać sensownych prędkości w Orange i T-mobile , Play ma najbliższą stację korzystajacą z agregacji 3 pasm i 30MHz pasma a dodatkowo kolejną w Jasionówce tez z 3CC CA.Dodatkowo też w Mońkach ma ma kominie MSM najbliższą stację z 4CC CA z LTE2600.
Ja mu nic nie wciskam tylko pokazuje jak wygląda infrastruktura Play i NetWorks w jego okolicy. Ty liczysz na cuda w wykonaniu NW ale tu takich nie będzie bo jest dno i metr mułu .
Stacje NW w Mońkach mają lokalny zasięg bo są na kościołach podobnie jak Korycin. Romejki to maszt T-mobile a w Jasionówce dowieszka na maszcie Plusa obydwie na nędzy LTE800.
Play ma stacje po 60m wysokości i tą na kominie więc zasięg to inna bajka.
mmiedzianyy

Panowie,

Zatem przeprowadziłem testy, wyniki z Orange okazały się lepsze niż wczoraj...
Kupiłem starter Playa i testowałem na tym szmelcowym routerze Alcatel HH71.
Testy dodatkowo prowadziłem po 2 bez anteny i po 2 z pożyczoną anteną (dipol ATK-LOG ALP).

Testy Play https://we.tl/t-8UNVGFhLiD
Testy Orange https://we.tl/t-ydGIxdZjy2
Niestety nie do końca rozkminiłem co dokładnie w NetMonster miałem sprawdzić, więc porobiłem zrzuty wszystkiego czego mogłem chyba.

Ogólnie z Playem testy wyszły zaskakujące, gorsze wyniki mam uploadu, które przydałyby się minimum 15Mb/s ponieważ wysyłam sporo plików.
Skoro na Play'u osiągam wyniki downloadu nawet do 55Mb/s (taki był peak, 3 razy wyższy niż Orange), trzeba rozejrzeć się za abonamentem.
Ale zanim umowa i plan, potrzebny jest sprzęt. Chciałbym aby połączenie było jak najbardziej stabilne - dobry router oraz antena to bardziej niż pewne.

Mogę liczyć na Waszą pomoc? Czy wyciągam odpowiednie wnioski?
matek451
Guru bezprzewodowy

Brak screenów z NetMonster dla Play pokaż je test na telefonie na zewnatrz i screen z aplikacji i speedtest na telefonie. A reszta bez zaskoczenia czyli zgodnie z przewidywaniami liczy się wiedza a nie pobożne życzenia, dostateczny sygnał na LTE800 Orange z Romejek to za mało a speedtest wieczorem tego operatora wypadnie tak jak wczoraj. A Play tak jak pisałem doskonale wiem jak dziala ta stacja niższy UL to kwestia słabszego sygnału na pasmach pojemnościowych LTE. Test na telefonie i NM pokaze potrzebne dane do doboru sprzetu i anteny zewnętrznej bo te od kolegi to szajs.
mmiedzianyy

No więc przeprowadzałem dzisiaj testy o 19:00 na telefonie, mam nadzieję, że są miarodajne.

Załączam zdjęcia https://we.tl/t-FoKOiV8ddF

Czy mogę coś jeszcze zrobić aby pomóc w tej sprawie?
matek451
Guru bezprzewodowy

BTS Bagno i agregacja LTE1800 jako pasmo podstawowe i do niego LTE800 i LTE2100 sygnal na zewnątrz dostateczny na wszystkich pasmach potrzebny będzie router z agregacją 3 pasm LTE i antena zewnętrzna lub CPE LTE. Są szanse na niezłe prędkości, szczególnie po modernizacji LTE2100 do 15MHz pasma obecnie działa na 10MHz.
mmiedzianyy

Ok, a jakbyś miał wytłumaczyć to osobie która nie do końca jednak to ogarnia?
Rozumiem, że dowolny router z agregacją 3ch pasm raczej nie będzie rozsądnym wyborem, dodatkowo dochodzi dobór odpowiedniej anteny, gdzie jest ich sporo na rynku.
Masz na pewno sprzęt, który jesteś już po takiej ocenie polecić?

No i kwestia montażu, lepiej wspiąć się na budynek i montować na kominie (otoczonym koroną drzew) czy wyprowadzić przed posesję i skierować w kierunku anteny jednak już pomiędzy drzewami, przez pole? Tutaj tak czy siak jest las na linii dom-antena.
ODPOWIEDZ