simdata - jak to działa??

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
T.love

simdata - jak to działa??

Post autor: T.love »

hej - napiszcie coś więcej o tej usłudze!!
...ostatnio <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> z internetu przez orange na lapku - płacę 5gr za 50 KB za tanio to nie jest!!:((
ta simdata to jest na simplusie??
czy jakiegoś sima trzeba innego do tej usługi?? pozdro.... :wink:
siubul87
Stały użytkownik forum

Re: simdata - jak to działa??

Post autor: siubul87 »

A więc tak musisz kupic pakiet startowy simdaty (20zł) to jest narmalna karta sim z numerem z ktorej mozesz narmalnie dzwonic pisac sms itd, ale ceny tych uslug sa nie za tanie(minuta kosztuje 1,2zl sms do plusa 12gr a poza siec 24gr). Za to ma najtanszy internet 100KB za 3gr. Dolodowujesz ja zwyklymi zdrapkami simplusa. Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz.
Gość

Post autor: Gość »

jest tani i <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> do momentu jak cie nie okradną nadaje sie chyba tylko dla oszustów dla robienia wałków
Awatar użytkownika
gnd
Stały użytkownik forum

Post autor: gnd »

nadmnienię też , że dane wysłane i odebrane rozliczne są razem, co dodatkowo obniża kosztyużytkowania :)
mirbek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mirbek »

Anonymous pisze:jest tani i <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> do momentu jak cie nie okradną n
sie chyba tylko dla oszustów dla robienia wałków
MNie okradli na 50zeta i zablokowali karte.Troche cierpliwości 2emaile doBOA oddali kase pszeprosili,obiecali oddać za połączenia do BOA.Nie jest żle .Polecam .POza tym każdemu może coś nawalić.
donek

Post autor: donek »

A z czym ta simdata taka <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> jest ???? Cena za uztkowanie może i rewelacyjna, szkoda tylko że przy maxymalnie zapchanych nadajnikach plusa usługa prawie nie działa (mowie tu o transmisji GPRS).......Sytuacja zmieni się pewnie na lepsze kiedy plusiwo zwiększy zasięg UMTSu odciążając swoje zardzewiałe BTSy nieco , ale do tego czasu jest KIBEL TOTALNY !!!!!!!!
gambler

Post autor: gambler »

...predkosc jest sprawa dyskusyjna...ja do nadajnika mam zut beretm wszystkie trzy sieci...mam simdate i powiem ze smiga na GPRS mam modem MOBILEBOX MC 35 pozostałosc po go! internet i czy w dzien czy wieczorem strony ładoja sie prawie natychmiast porownujac do modemu tp.sa. mam blokade pcm max prdkosc 12-14 kb\s na modemie
..poprostu masz pecha twoj bts jest przeciazony i chyba to jest przyczyna
.....przegladarka opera-polecam
donek

Post autor: donek »

Jasne że prędkość jest sprawą dyskusyjną....Szkoda tylko że szanowni szpenie z plusiwa nie wzięli pod uwagę tego że sprzedając tak atrakcyjną cenowo oferte dostępu do sieci w systemie pre - paid ich zardzewiałe BTSy w wielu miejscach w kraju nie dadzą sobie rady z obsługą tak wielu użytkowników...Ale co grunt to wziąć kasę i niech se ludzie łamią w nerwach swoje modemy albo telefony..A spróbujcie zadzwonic na tą ich infolinię - miła pani poinformuje was po 20 - 30 minutach słuchania muzyczki że sieć Plus nie ma żadnej awarii, wszystko gra i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest kolorowo......
Na terenie miasta Kutno gdzie użytkuję SIMDATĘ jest chyba parę tych BTS'ów Plusa ale powiem Wam że z netu w tej sieci momentami nie można prawie korzystać. Tutaj <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zadzwonić z tej sieci jest nie lada wyczynem ( na telefonku co jakiś czas "sieć zajęta").Zresztą mam znajomego, który pracuje w polkomtelu jako gość od utrzymania sieci i powiedział mi że to co teraz dzieje sie z tą ich " hipernowoczesną " siecią przechodzi ludzkie pojęcie, nadajniki nie miały jeszcze takiego zapchania i w wiekszośći pracuja na maxa... Ponoć z całą siłą starają sie wyjść z tej sytuacji upgrade'ując swoje BTSy do UMTSU ale na to potrzeba trochę czasu i pieniędzy.....
Zresztą zobaczcie sami że ani ERA, ani ORANGE nie odważyły się do tej pory na wprowadzenie podobnej do plusowej SIMDATY oferty dostępu do neta w pre - paidzie.....bo i po co mają im sie w polu upalić BTSy........
Pozdrawiam wszystkich GPRS' owych surferów
donek
goscinnyt

Post autor: goscinnyt »

gosciu co sie plujesz to ze na twoim <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> nie dziala to nie powód zeby od razu usługa nie istniała u mnie smiga spoko a za 3 gr za 100 kilo nigdzie neta nie dostane wiec sie zamknij i nie wypowiadaj
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Post autor: Varmack »

gosciu co sie plujesz to ze na twoim <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> nie dziala to nie powód zeby od razu usługa nie istniała u mnie smiga spoko a za 3 gr za 100 kilo nigdzie neta nie dostane wiec sie zamknij i nie wypowiadaj
No racja, trochę może za ostro ale racja. U mnie też simdata działa świetnie, i gdybym wiedział o niej wcześniej to raczej nie brał bym abonamentu za 60 zł, i modemu GPRS za 200 zł :/

Śmigałbym na simdacie i moim starym telefonie... ech...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
maku73

Post autor: maku73 »

No racja, trochę może za ostro ale racja. U mnie też simdata działa świetnie, i gdybym wiedział o niej wcześniej to raczej nie brał bym abonamentu za 60 zł, i modemu GPRS za 200 zł :/

Śmigałbym na simdacie i moim starym telefonie... ech...

Nie musisz za to sie martwić, że zniknie kasa z karty.
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

siubul87 pisze:Za to ma najtanszy internet 100KB za 3gr.
Czy taki najtańszy to bym sie zastanowił.
Wziąłem teraz ostatnią fakturę (zeszły miesiąc) za BlueConnect'a.
Miesięcznie płacę 120 zł.
I teraz trochę matematyki:
Wysłane (5647500 kb = ~ 5516 kB) + odebrane (8271500 kb = ~8078 kB)
Wg stawki z simdaty musiałbym zapłacić za ok 13594 kB 407.82 zł.
Rachunek jest prosty
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

To może policz to jeszcze raz, bo coś ci chyba źle wyszło :P
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Powinienem powyższe moje wypociny skasować, ale umię się przyznać do błędu. :oops: :oops: :oops: :oops:
Zły przelicznik jednostek
1 bajt (B) = 8 bitów (b)
1 kilobit (kb) = 1024 * 1 bit (b)
1 kilobajt (kB) = 1024 * 8 bitów (b) = 8192 b
5647500 kb + 8271500 kb = 13919000 kb
13919000 kb /8 = ~1739875 kB
Co daje 17398,75 paczek (100 kB) po 3gr a co daje ~521,96zł
Jeśli jeszcze i tu jest błąd....

Ale tym razem wyszło jeszcze więcej...
A idąc dalej wychodzi, że w zeszłym miesiącu (oczywiście jeśli powyższe obliczenia są tym razem poprawne) 100 kB wyszło poniżej 1 gr :lol:

Więc jednak wcześniejsze stwierdzenie jest poprawne
C.B.D.U.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

goscinnyt pisze:gosciu co sie plujesz to ze na twoim <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> nie dziala to nie powód zeby od razu usługa nie istniała u mnie smiga spoko a za 3 gr za 100 kilo nigdzie neta nie dostane wiec sie zamknij i nie wypowiadaj
Co do SimDaty, to ja mieszkam w dużym mieście i też ostatnio są z nią problemy.
Zwyczajnie Plus ma problemy i tyle !!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Tak, tym razem chyba wyszło poprawnie (mi wyszło tyle samo :)).

Jednak nie zmienia to faktu ze prawie 2 GB ściągąłeś (używasz GPRSu ?).
Dla ludzii którzy tyle nie ściągają Simdata jest dość kożystna.
Jak chce sobie przejrzeć pocztę, pogadać na gg czy ściągnąć napisy do filmu :)
Dalej się upieram że wybrał bym Simdatę :)
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

W zasadzie używam EDGE.
Tyle wyszło bo wystarczy dać yum update żeby zaktualizować system i MB lecą. :P
W tym miesiącu licznik pokazuje już 7,681 GB odebranych i 1,041 GB wysłanych (stan z teraz i nie używam żadnych p2p - wszystko co ściągam to rpm'y dla Linuksa i materiały do pracy - no może w odwrotnej kolejności).
Faktycznie do poczty, GG itp Simdata jest bardzo dobra (To mówię ja - użytkownik BlueConnect'a :lol: ).
Żałuję trochę, że w czasie gdy korzystałem z GPRS'u na telefonie nie było czegoś takiego, ale obecnie byłaby dla mnie zupełnie nie opłacalna.
Wystarczy, że klient prześle mi do opracowania grafikę (średnio surowy materiał to kilkanaście plików po 3-4 MB każdy)

Przyznaję Ci jednak rację :dla podstawowych potrzeb Simdata jest OK.
Ale do pracy nie bardzo.
Gość

Witam , a ten strarter to można kupić tylko w salonie czy też nie tylko ??
maku73

Post autor: maku73 »

W salonie , lub sklepie firmowym.
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Ja widziałem też takie startery w kiosku...
pajorro
Użytkownik forum

Post autor: pajorro »

To, że kogoś oszukało było spowodowane wadliwym działaniem platformy Simplusa na którym działa także Simdata
Robert

Post autor: Robert »

Bylo? he he
gość

simtada - jak to działa

Post autor: gość »

Spoko bez nerwów. Mnie się udało dodzwonić do BOK po dwudziestu minutach. (2601 za friko). Oto co się dowiedziałem: Całe to zamieszanie jest spowodowane wymianą systemu informatycznego obsługującego Simplus/Simdata. To jest główny powód znikania kasy z konta. Po prostu system liczy po 1.22 zeta za 100 kB, a nie po 3 grosze. Według gościa z BOK kasa będzie zwracana. Pożyjemy zobaczymy.
Robert

Post autor: Robert »

Bzdura mi oddaja od 22 stycznia i jakos nie mogą oddac na 2 kontach.a za 2601 to ci jeszcze zabior 95 gr jak rozmawiałes
gość

Post autor: gość »

Robert pisze:Bzdura mi oddaja od 22 stycznia i jakos nie mogą oddac na 2 kontach.a za 2601 to ci jeszcze zabior 95 gr jak rozmawiałes
Chyba raczej nie, bo na wyświetlaczu telefonu pokazało mi się coś w tym stylu" czas rozmowy 20 min. koszt 0.00 zł." Może powinieneś ich przycisnąć ?
pajorro
Użytkownik forum

Post autor: pajorro »

No może u innych dalej problem występuje.
mirbek

Post autor: mirbek »

Występują :evil: :evil: :evil: Normalna żenada zdwóch kąt znikneło od 19-01-2006 60 zeta ,co prawda na jednej karcie się pojawiły ale na dwa dni ,. Jestem w trakcie rozpatrywania reklamacji ,PókiPlus nie ogarnie tego b....u dajcie sobie spokój z Simdatą..A poza tym simdata dla kogoś kto tylko przegląda strony jest OK
Gość

Pochwaliłem dzień przez zachodem słońca. :( . Od kilku dni nie mogę doładować konta metodą *123*TELEKOD#. (wyświetla się: usługa czasowo niedostępna). Co ciekawe podczas korzystania z netu nie przychodzą mi esemesy z obciążeniem konta. Dają za darmo :?:
Gość

Widzę,ze nie potraficie policzyć takiego prostego rachunku a ja robie to codziennie po wyjsciu z internetu . Pobrane i wysłane 13594kB trzeba podzielić przez 100kB.To daje nam 135,94 jednostki po 3 grosze każda.135,94 trzeba zaokrąglić w górę do 100kB więc mamy 136 jednostek po 3 grosze każda więc koszt wynosi 4zł 8 groszy za 13594kB
fisio

Post autor: fisio »

U mnie zeżarło na simdacie ok. 45 zł. Teraz czekam już z drugi tydzień na rozpatrzenie reklamacji.Dwa dni temu odpaliłem drugą simdate i ta na razie chodzi poprawnie ( odpukać )Zobaczymy jak to sie ułoży.
No ale teraz Wiśniewski ze sfoimi kolorowymi włosami troche poprawi image plusa - hhłłłłeeeee , hhłe !
Co nas nie zabije to nas wzmocni !
ODPOWIEDZ