po pierwsze chciałbym się przywitać - to mój pierwszy post
![:]](./images/smilies/splash.gif)
po drugie - mam pytanko. Mam obecnie router adsl z AP marki TP Link, model TD-W8920G ADSL AnnexA 108Mb.
Podłączony jest do Neostrady 1MB.
Z sieci WiFi korzysta dużo sprzętu, w zależności czego potrzebuję. 2 laptopy Apple, jeden PC, Iphone no i PS3 i PSP. Oczywiście nigdy wszystko naraz - zawsze góra dwa urządzenia. (z reguły jeden Apple i PS3).
Wszystko chodzi ładnie, nawet ma duży zasięg, ale mam jednego zonka - kiedy włączam przeglądarkę internetową i odpalam google.pl strasznie długo myśli... (pasek stanu pokazuje 'trwa ustalanie adresu serwera google', względnie 'trwa łączenie z serwerem google')
w momencie gdy już się połączy z google - chodzi super. to samo tyczy się każdej strony. przykładowo- onet.pl. długo (kilka sekund) trwa ustalanie serwera, ale już wczytywanie obrazków i całej treści serwisu idzie szybko.
sprawa jest o tyle niewygodna, że podczas np. łączenia się z grami on-line przez ps3 mam problemy z wyszukaniem serwerów (tak długo trwa ta początkowa bezczynność, że pojawia się komunikat connection timeout) - nie ukrywam również, że jest to strasznie drażniące, gdy muszę czekać np. 6 sekund na włączenie się google.pl (o you tube nie wspomnę)
jeżeli chodzi o pingowanie, to z onet.pl nie mam strat (4 wysłane i 4 odebrane), czas to poniżej 20ms. więc może coś z konfigiem routera? ogólnie jest włączony firewall na routerze (dla połączeń PPPoE nieda się go wyłączyć), IP przydzielone dla PS3 stoi w DMZ z oczywistych względów. W pobliżu mam dużo innych sieci, dlatego zmieniłem kanał na 2 (reszta to kanał 6 i w górę)
any ideas? czy po prostu mi się w tyłku poprzewracało i mam zostawić temat ?