Neostrada 1MB + TD-W8920G ADSL AnnexA Router - czemu tak?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kozbinio
Początkujący użytkownik forum

Neostrada 1MB + TD-W8920G ADSL AnnexA Router - czemu tak?

Post autor: kozbinio »

witajcie
po pierwsze chciałbym się przywitać - to mój pierwszy post :]

po drugie - mam pytanko. Mam obecnie router adsl z AP marki TP Link, model TD-W8920G ADSL AnnexA 108Mb.
Podłączony jest do Neostrady 1MB.

Z sieci WiFi korzysta dużo sprzętu, w zależności czego potrzebuję. 2 laptopy Apple, jeden PC, Iphone no i PS3 i PSP. Oczywiście nigdy wszystko naraz - zawsze góra dwa urządzenia. (z reguły jeden Apple i PS3).

Wszystko chodzi ładnie, nawet ma duży zasięg, ale mam jednego zonka - kiedy włączam przeglądarkę internetową i odpalam google.pl strasznie długo myśli... (pasek stanu pokazuje 'trwa ustalanie adresu serwera google', względnie 'trwa łączenie z serwerem google')

w momencie gdy już się połączy z google - chodzi super. to samo tyczy się każdej strony. przykładowo- onet.pl. długo (kilka sekund) trwa ustalanie serwera, ale już wczytywanie obrazków i całej treści serwisu idzie szybko.

sprawa jest o tyle niewygodna, że podczas np. łączenia się z grami on-line przez ps3 mam problemy z wyszukaniem serwerów (tak długo trwa ta początkowa bezczynność, że pojawia się komunikat connection timeout) - nie ukrywam również, że jest to strasznie drażniące, gdy muszę czekać np. 6 sekund na włączenie się google.pl (o you tube nie wspomnę)

jeżeli chodzi o pingowanie, to z onet.pl nie mam strat (4 wysłane i 4 odebrane), czas to poniżej 20ms. więc może coś z konfigiem routera? ogólnie jest włączony firewall na routerze (dla połączeń PPPoE nieda się go wyłączyć), IP przydzielone dla PS3 stoi w DMZ z oczywistych względów. W pobliżu mam dużo innych sieci, dlatego zmieniłem kanał na 2 (reszta to kanał 6 i w górę)

any ideas? czy po prostu mi się w tyłku poprzewracało i mam zostawić temat ? :P
My definition is high definition ...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Neostrada 1MB + TD-W8920G ADSL AnnexA Router - czemu tak?

Post autor: Jo_gurt »

Sprobuj zmienic adresy DNS na te OpenDNS'a, sa szybkie:
* 208.67.222.222 (Resolver1.OpenDNS.com)
* 208.67.220.220 (Resolver2.OpenDNS.com)
kozbinio

ok - jak tylko wrócę do domu spróbuję.

1) korzystając z opcji szukaj na tym forum znalazłem jeszcze taki trick, które podobno może mieć wpływ -
przekonfiguruj sieć wewnętrzną tak aby była z zakresu adresów 10.0.0.x, czyli:
router 10.0.0.1, maska 255.255.255.0, komputery dostaną wtedy IP 10.0.0.2, 10.0.0.3..., brama 10.0.0.1
może to coś dać?

2) gdy robię speed test, to osiągam zwykle max 920kb/s - nigdy nie przeszedłem jeszcze granicy 1mb...szkoda trochę, bo moja teściowa ma 1mb netię i powiem szczerze - bez porównania szybciej! (np. szybkość ładowania you tube). ale ona ma po kablu....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

1) korzystając z opcji szukaj na tym forum znalazłem jeszcze taki trick, które podobno może mieć wpływ
To sie tyczy zupelnie innej sytuacji - kiedy pula adresow ISP "nachodzi" na pule adresow twojej sieci lokalnej. W przypadku ADSLa raczej nie ma miejsca taka sytuacja (poki nie masz w LANie adresow typu 83.x.x.x albo cos takiego)
2) gdy robię speed test, to osiągam zwykle max 920kb/s - nigdy nie przeszedłem jeszcze granicy 1mb...szkoda trochę, bo moja teściowa ma 1mb netię i powiem szczerze - bez porównania szybciej! (np. szybkość ładowania you tube). ale ona ma po kablu....
A nie mozesz sie podlaczyc kablem do routera i sprawdzic? :) Mimo wszystko podejrzewam, ze raczcej wina lezy po stronie np. kiepskiego kabla telefonicznego albo wiekszej odloglosci do centrali. No i oczywiscie speed testy sa malo wiarygodne, najlepszym sposobem jest jednak wejsc na:
noc.gts.pl
i wlaczyc w przegladarce sciaganie 2-3 najwiekszych plikow, po czym zaobserwowac sumaryczna predkosc po np 30s (nie od razu po rozpoczeciu).
kozbinio

Jo_gurt pisze: To sie tyczy zupelnie innej sytuacji - kiedy pula adresow ISP "nachodzi" na pule adresow twojej sieci lokalnej. W przypadku ADSLa raczej nie ma miejsca taka sytuacja (poki nie masz w LANie adresow typu 83.x.x.x albo cos takiego)
U mnie to raczej nie ma miejsca, bo IP mam standardowe jak to dla takich sieci bywa (czyli gdyby nie zmiana hasła połowa ludności mogłaby bez przeszkód konfigurować mi router...)
Jo_gurt pisze: A nie mozesz sie podlaczyc kablem do routera i sprawdzic? :) Mimo wszystko podejrzewam, ze raczcej wina lezy po stronie np. kiepskiego kabla telefonicznego albo wiekszej odloglosci do centrali. No i oczywiscie speed testy sa malo wiarygodne, najlepszym sposobem jest jednak wejsc na:
noc.gts.pl
i wlaczyc w przegladarce sciaganie 2-3 najwiekszych plikow, po czym zaobserwowac sumaryczna predkosc po np 30s (nie od razu po rozpoczeciu).
spróbuję po kablu - mam nadzieję, że będzie tak samo marnie (inaczej oznaczać to będzie, że coś z wifi nie tak, więc pewnie będę zmuszony wymienić router).
jak tylko wrócę do domu spróbuję zmienić DNSy na OpenDNS (o ile już nie mam - teraz nie pamiętam) i zobaczę czy będzie jakaś zmiana. oczywiście nie omieszkam odpisać - mam nadzieję, że będziemy mogli zamknąć wątek :roll:

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za info - jakby ktoś miał problemy w kwestii podłączania ps3 do neta - chętnie pomogę (jak dam radę)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kozbinio pisze:(czyli gdyby nie zmiana hasła połowa ludności mogłaby bez przeszkód konfigurować mi router...)
tzn rozumiem, ze polowa ludzi w twojej sieci lokalnej ;P bo dostep do konfiguracji po stronie WAN w wiekszosci routerow jest standardowo zablokowany
kozbinio

Jo_gurt pisze:tzn rozumiem, ze polowa ludzi w twojej sieci lokalnej ;P bo dostep do konfiguracji po stronie WAN w wiekszosci routerow jest standardowo zablokowany
dokładnie o to mi chodziło oczywiście - a dokładniej to o każdego, kto złapie mojego AP i połączy się z wiadomym IP... ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kozbinio pisze:a dokładniej to o każdego, kto złapie mojego AP i połączy się z wiadomym IP... ;)
W takim razie nie zabezpieczasz w zaden sposob swojego WLANa?
kozbinio

zabezpieczam - to był skrót myślowy 8)
chodziło mi nie o hasło do WLANa, tylko do administracji modemu. większość uzytkowników ma dalej standardowe ustawienia:
login admin
hasło admin

i tak zostawiają...

WLANa zabezpieczam raczej słabo - pojedynczym kluczem WEP i to tym najkrótszym (5 znaków ASCII). Ale jak na razie w sieci mam tylko moje kompy (chyba, że nie widzę innych ...)

edit: 5 znaków ASCII oczywiście...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kozbinio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

chodziło mi nie o hasło do WLANa, tylko do administracji modemu. większość uzytkowników ma dalej standardowe ustawienia:
login admin
hasło admin

i tak zostawiają...
Tak tak, rozumiem, tylko poki czlowiek nie zlamie tego WPA2 (powodzenia) to i tak nie dobierze sie do routera.
kozbinio pisze:WLANa zabezpieczam raczej słabo - pojedynczym kluczem WEP
No to faktycznie, troche kiepskie zabezpieczenie.
kozbinio pisze:Ale jak »»na razie«« w sieci mam tylko moje kompy (chyba, że nie widzę innych ...)
A po co kusic los? Nie lepiej od razu wrzucic WPA/WPA2? Nie ma problemow z haslem i jego dlugoscia a samo zabezpieczenie jest o niebo lepsze. Ale nie wiem jak to jest w PS3 czy PSP - czy obsluza tego typu zabezpieczenie.
kozbinio

bardzo ciekawa sugestia! muszę przetestować i zobaczymy jak to pójdzie - również dam znać na forum, może się komuś przyda :)

[ Dodano: 2008-01-08, 18:39 ]
witam,
zmieniłem DNS na OpenDNS i powiem szczerze, że bez różnicy - nadal po kliknięciu na www.google.pl net myśli (oczekiwanie na google.pl) - no może jest ciutenkę szybciej, ale na speed teście pingi skoczyły :-)

martwi mnie też mój routing:

Kod: Zaznacz cały

Flags: U - up, ! - reject, G - gateway, H - host, R - reinstate
D - dynamic (redirect), M - modified (redirect).

Destination 	Gateway 	Subnet Mask 	Flag 	Metric 	Service 	Interface
213.25.2.88 	0.0.0.0 	255.255.255.255 UH 	   0 	Neostrada 	ppp_0_35_1
192.168.1.0 	0.0.0.0 	255.255.255.0 U    	   0             	  	br0
0.0.0.0 	213.25.2.88 	0.0.0.0 	     UG 	   0 	Neostrada 	ppp_0_35_1
a tak wygląda podsumowanie moich ustawień:
Software Version: 1.2.2 Build 070607 Rel.36341n
Hardware Version: TD-W8920G v1 00002200
This information reflects the current status of your DSL connection.
Line Rate - Upstream (Kbps): 320
Line Rate - Downstream (Kbps): 1312
LAN IP Address: 192.168.1.1
Default Gateway: 213.25.2.88
Primary DNS Server: 208.67.222.222
Secondary DNS Server: 208.67.220.220
czy zmienić jakoś ten default gateway? taki coś dziwny jest...hm.... obecnie mam wlączoną opcję Enable Automatic Assigned Default Gateway - więc dostaję go z automatu..

[ Dodano: 2008-01-08, 18:52 ]
Jo_gurt pisze:noc.gts.pl
i wlaczyc w przegladarce sciaganie 2-3 najwiekszych plikow
spróbowałem - mam średnio około 120kb/s

teraz pomęczę zabezpieczenia :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kozbinio pisze:czy zmienić jakoś ten default gateway? taki coś dziwny jest...hm....
tak ma być
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kozbinio pisze:Default Gateway: 213.25.2.88
To jest krakowski router tpsa, wiec musi zostac

Powiedz mi jeszcze jakie masz na Firefoksie ustawione:
Opcje->Zaawansowane->zakladka Siec->Polaczenie(Ustawienia)
Bezposrednie polaczenie z internetem? Jesli nie to tak ustaw.
kozbinio

ok - jeszcze sprawdzę jak to wygląda na Macu i dam znać (w pracy niestety musze uzywać pc :( )
konsola w tym momencie nie radzi sobie z WPA/WPA2 - ale już mam kilka pomysłów - niestety doba za krótka...

mam jeszcze pytanko - jeżeli mam dwupoziomowe mieszkanie, które prawie w całości pokryte jest sygnałem z teego modemu (lecz prawie robi różnicę) to jakiej anteny potrzebuję żeby zwiększyć zasięg wifi?

na allegro znalazłem tyle kategorii pod sprzętem wifi:
Anteny (777)
Helikalne i Yagi (144)
Panelowe (221)
Paraboliczne (68)
Szczelinowe (120)
Pozostałe (224)

może mi po prostu wystarczy zwykła dookólna? nie potrzebuję znacznego wzmocnienia, a tego typu sprzęt jest tani i mały (szczególnie ten drugi element jest ważny)

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
kozbinio
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kozbinio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kozbinio pisze:może mi po prostu wystarczy zwykła dookólna?
Tak, ciezko w pomieszczeniu uzywac czegos innego. Ale dookolna da rade jesli juz jest "prawie" calosc pokryta.
kozbinio

OK - znalazłem na allegro jakiś taki wynalazek:
http://www.allegro.pl/item291786137_moc ... ratis.html
podłącza się to bezpośrednio do routera - powinno poprawić zasięg. Jak myślisz?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Owszem, poprawi, ale czy na pewno potrzebujesz az tak mocnej (ta standardowa w routerze ma zdaje sie 3db)? Moze wystarczylaby np. 8db?
kozbinio

hm - w zasadzie się nad tym nie zastanawiałem. czy widzisz jakieś negatywne skutki stosowania zbyt mocnej anteny? czy w takim przypadku zasada 'aż ponadto co potrzebne' nie znajduje zastosowania?

pozdrawiam
kozbinio
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Wszystko - jak zwykle - zalezy. Mocniejsza antena bedzie tez lapac i powodowac wiecej zaklocen, od innych sieci itp. Jesli masz luz w eterze to da rade, jesli jest tlok to moze troche zejsc w dol.
kozbinio

oj tłok jest niestety... (13 sieci)
w takim razie przemyślę to jeszcze raz - jeszcze raz dzięki wielkie za odpowiedź i za pomoc

pozdrawiam
kozbinio
ODPOWIEDZ