Huawei 4G Router 3 Pro czy ODU-IDU 300

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nibiru
Początkujący użytkownik forum

Huawei 4G Router 3 Pro czy ODU-IDU 300

Post autor: nibiru »

Witam!
Mam prośbę o pomoc w doborze sprzętu (ewentualnie i operatora).
Aktualnie mamy w domu internet z Playa, czasem z Plusa. W obu przypadkach korzystamy w komórek (też jako hotspoty), ale pora z tym skończyć. Niby do najbliższej stacji BTS nie jest daleko, ale prędkość jest dramatycznie słaba - dla Playa zwykle około 1 Mbps, czasem dojdzie do 8-10 Mbps (przy Plusie tylko nieco lepiej).
Najgorzej jest oczywiście wieczorami, jak już wszyscy są w domach...

Nie jestem znawcą tematu, więc podzwoniłem po operatorach, ale zbyt wielu konkretów nie uzyskałem. W Plusie polecają ODU-IDU 300, w Orange zaś Huawei 4G Router 3 Pro. Testowałem też zestaw Playa NET BOX ZTE MF258K, ale i tu szału nie było (dochodziło w szczytowych momentach do 22 Mbps).

Czy możecie polecić jakiś optymalny zestaw router z wejściem sim (może z anteną), aby uzyskać dobrą prędkość?
Moja lokalizacja: pomiędzy miejscowościami Straszyn a Goszyn (okolice Pruszcza Gdańskiego). Najbliższy BTS jest w Straszynie (na wschód).

Pozdrawiam,
Paweł
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei 4G Router 3 Pro czy ODU-IDU 300

Post autor: matek451 »

Test na kartach Plusa i Play ( z wyłaczonym RK) i screeny z NetMonster i speedtesty, test oczywiście na zewnatrz,do tego oczywiście tez testy Orange i T-mobile bo w Straszynie Play wisi na maszcie NetWorks. Nie wykluczałbym też połączenia z BTS-ami Play, Plusa i NW w Biełkówku.
nibiru
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nibiru »

Dzięki za szybką reakcję. :)
Niestety NetMonstera nie mogę zainstalować (nie ma wersji na IOS). Możesz polecić coś innego?
Co miłeś na myśli pisząc, aby wyłączyć RK"?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Głosowe karty Play mogą działać w Roamingu Krajowym na innym operatorze niż Play.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ