Witam!
Mam prośbę o pomoc w doborze sprzętu (ewentualnie i operatora).
Aktualnie mamy w domu internet z Playa, czasem z Plusa. W obu przypadkach korzystamy w komórek (też jako hotspoty), ale pora z tym skończyć. Niby do najbliższej stacji BTS nie jest daleko, ale prędkość jest dramatycznie słaba - dla Playa zwykle około 1 Mbps, czasem dojdzie do 8-10 Mbps (przy Plusie tylko nieco lepiej).
Najgorzej jest oczywiście wieczorami, jak już wszyscy są w domach...
Nie jestem znawcą tematu, więc podzwoniłem po operatorach, ale zbyt wielu konkretów nie uzyskałem. W Plusie polecają ODU-IDU 300, w Orange zaś Huawei 4G Router 3 Pro. Testowałem też zestaw Playa NET BOX ZTE MF258K, ale i tu szału nie było (dochodziło w szczytowych momentach do 22 Mbps).
Czy możecie polecić jakiś optymalny zestaw router z wejściem sim (może z anteną), aby uzyskać dobrą prędkość?
Moja lokalizacja: pomiędzy miejscowościami Straszyn a Goszyn (okolice Pruszcza Gdańskiego). Najbliższy BTS jest w Straszynie (na wschód).
Pozdrawiam,
Paweł
Huawei 4G Router 3 Pro czy ODU-IDU 300
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei 4G Router 3 Pro czy ODU-IDU 300
Test na kartach Plusa i Play ( z wyłaczonym RK) i screeny z NetMonster i speedtesty, test oczywiście na zewnatrz,do tego oczywiście tez testy Orange i T-mobile bo w Straszynie Play wisi na maszcie NetWorks. Nie wykluczałbym też połączenia z BTS-ami Play, Plusa i NW w Biełkówku.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za szybką reakcję. 
Niestety NetMonstera nie mogę zainstalować (nie ma wersji na IOS). Możesz polecić coś innego?
Co miłeś na myśli pisząc, aby wyłączyć RK"?

Niestety NetMonstera nie mogę zainstalować (nie ma wersji na IOS). Możesz polecić coś innego?
Co miłeś na myśli pisząc, aby wyłączyć RK"?
- wojteks
- *** Administrator ***
Głosowe karty Play mogą działać w Roamingu Krajowym na innym operatorze niż Play.
Nie pomagam na PW!