Kompletnie zielony - proszę o pomoc

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kracy750
Początkujący użytkownik forum

Kompletnie zielony - proszę o pomoc

Post autor: Kracy750 »

Mam problem mieszkam wiosce nie ma neostrady ani nic innego, jedynie szkoła ma dostęp do neta, więc założyła sobie antenke i można ściągać neta, a znajduje się ona 100m od mojego domu. Kupiem sobie kartę i antenę kierunkowa, przy antenie byl metrowy kabel więc trzebabyło nowy kabel przylutować, założylem końcówkę i podłączylem. I net byl 1 kreska (bardzo słaba siła sygnału) ale był i prędkości rzędu 1 - 1,5 mbts. Ale po tygodniu się zaczęło zrywać, raz bylo, raz nie było i tak do tej pory. Woogóle bym się tym nie przejął , ale raz bylem u kumpla też miał radiówkę i siła sygnału 4 - 5 kresek a antena nadawcza jakiś kilometr od domu.

Sorry że tak się rozpisałem ale nie mam woogóle pojęcia o radiówkach i proszę o pomoc, dlaczego mam tak słabe połączenie ? Czy coś można poradzic ?

Naprawdę proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Kompletnie zielony - proszę o pomoc

Post autor: Jo_gurt »

Hm, na kierunkowej przy 100m powinno smigac bez problemow. Widocznosc jest z antena nadawcza? No i lutowanie jest ryzykowna sprawa, czesto moga powstac dosc duze straty. Probowales przed zmiana kabla odpalic na tym metrowym?
Kracy750

niestety nie próbowałem na metrowym , a widoczność jest dobra .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kracy750 pisze:niestety nie próbowałem na metrowym ,
ten kabel to lutowałeś przy antenie (wymieniłeś) czy zesztukowałeś, napisz jeszcze jaki kabel zastosowałeś bo od satelity nie może być i jak złączke na kabel zarobiłeś od strony karty?
Nie pomagam na PW!
Kracy750

Wymieniłem całkowicie ten kabel na takiego samego typu jak był bodajże "blenden" czy coś w tym stylu. A złączke kupiłem i zarobiłem tą. Z początku chciałem kabel poprostu przedłużyć ale jeden gość w sklepie komputerowym mi odradził.

A i antene kupiłem taką .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

a czym tą złaczke zarabiałeś, miałeś zaciskarkę do kabla h155 (bo myślę że taki zastosowałeś) czy kombinerkami zacisnąłeś, sprawdzałeś czy gdzieś zwarcia nie zrobiłeś na lutowaniu/zaciskaniu. Brak sygnału ze 100m świadczy o zwarciu kabla albo innym poważnym uszkodzeniu anteny.
Nie pomagam na PW!
Kracy750

Kombinerkami ją zacisnąłem ale myślę że jest wszystko dobrze ze złączką bo ją już 3 razy wymieniałem i zawsze to samo. Nie sprawdzałem czy zrobiłem zwarcie na lutowaniu, szczerze to niebardzo wiem jak to zrobić :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pin środkowy złaczki lutowałeś czy też kombinerkami zacisnąłeś, trzeba było nie wymieniać kabla tylko przedłużkę ze złaczkami z 2 stron dać wtedy jakby antena nie działała to byłaby jeszcze szansa ją oddać a tak to chyba do śmieci sie nadaje.
Nie pomagam na PW!
Kracy750

Pin środkowy lutowałem, a przedłużkę z początku chciałem zrobić ale jeden gość ze sklepu mi odradził.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Kracy750 pisze:Pin środkowy lutowałem, a przedłużkę z początku chciałem zrobić ale jeden gość ze sklepu mi odradził
To zależy. Wiadomo każde złącze daje stratę sygnału, można przyjąć, że jest ono równe 0.25 dB, zaś w przypadku złej jakości lutowania straty takie będą o wiele większe. Niektóre sklepy oferują możliwość kupienia przewodu, a instalacją wtyków zajmują się sami i takie rozwiązanie polecam. Jednak w Twoim przypadku możliwe jest jeszcze uratowanie anteny, musisz po prostu dobrze przylutować przewód do anteny, jak nie umiesz sam, proponowałbym zgłosić się do serisu może oni coś na to poradzą.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Kracy750

Więc raczej zostanie mi kupic nową antene. A jakbym już kupował to czy wybrać tak samą ( tylko z kablem ) czy lepszy byłby jakiś inny typ ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Cóż ja na Twoim miejscu jeszcze bym popróbował to na nowo połączyć bo to, że miałeś taki słaby zasięg (o ile się nie mylę 1 kreska) to jest wina właśnie złego lutowania. A co do kupna nowej anteny, to jaką masz teraz, podaj jaka to jest, a najlepiej linka do jakiegoś opisu. Tak przy okazji to sądze że u Ciebie przy odległości 100m powinna starczyć jakaś mała antena dookólna. Więc mam pytanie możesz tą sieć szkoły złapać na antenie wbudowanej w kartę, czyli bez anteny zewnętrzenej, jeżeli tak to jaki masz zasięg, bo może naprawdę starczyła by tylko dookólna.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Kracy750

Nie na tej małej antence od karty nic nie łapałem. A antene kupiłem taką.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Poproś o pomoc tego kolegę u którego net działał dobrze, tak będzie najszybciej i najlepiej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Przy takiej antenie oraz odległości nie powinno być najmniejszego problemu. Jeżeli nie umiesz poprawić połączenia i nie znasz nikogo kto umie to zrobić niestety czeka Cię kupno nowej anteny i sprawienie sobie przedłużacza, ewentualnie kupno anteny z długim kablem (ale z tego co wiem to coś takiego jest robione na zamówienie)
Lecho

Post autor: Lecho »

Witam Wszystkich. Pomocy szukam odpowiedzi dotyczące mojego neta chciałbym po prostu dowiedzieć sie co mam i jaki zasięg tego wszystkiego jest. Jestem totalnie szary w tych sprawach i może ktoś mi pomorze <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> jakiś punk zaczepienia. Próbowałem uruchomić program Network Stumbler ale niestety nic mi tu nie wychodzi. Proszę o jakieś podpowiedzi. :cry: :(
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Lecho pisze:....szukam odpowiedzi dotyczące mojego neta chciałbym po prostu dowiedzieć sie co mam i jaki zasięg tego wszystkiego jest....(
Napisz człowieku, o co ci naprawdę chodzi?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Lecho pisze:Próbowałem uruchomić program Network Stumbler ale niestety nic mi tu nie wychodzi
A masz kartę radiową bo bez niej to nic nie wskórasz.
Lecho

Jaco-Niestety ale nie mam karty radiowej, sieciowa tak.
Ostatnio zmieniony 2008-01-18, 16:32 przez Lecho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

Lecho pisze:Jaco-Niestety ale nie mam karty radiowej.
Czyli masz sam komputer?
Czy w twojej okolicy rozprowadza ktoś net drogą radiową? Jeśli tak to wystarczy pójść i poprosić o sprawdzenie czy będzie zasięg i jeśli tak założyć net.
Lecho

Jaco troche nie rozumieliśmy sie (może ja tak napisałem) ale ja mam neta tylko strasznie kiepsko to chodzi, chciałem sprawdzić zasięg ale nie moge znaleźć żadnego programu. Koleś który mi to zakładał coś wspominał o jakimś w/w zasięgu ale założył i pojechał a ja :zdziwko:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-18, 19:35 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-01-18, 19:35 przez Lecho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

Lecho pisze:Jaco troche nie rozumieliśmy sie (może ja tak napisałem)
Opisuje się problem a nie co trzeba zrobić aby mieć neta bo z twojego wątku można było tylko tego się domyślać.
Lecho pisze:sprawdzić zasiek ale nie moge <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> żadnego programu. Koleś który mi to zakładał coś wspominał o jakimś w/w zasiegu ale założył i pojechał a ja :zdziwko:
Jak masz podpięty ten net.Nie masz karty radiowej wobec można przypuszczać że masz AP. Więcej info bo nie chce mi się iść do piwnicy po szklaną kulę :cwaniak:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

To ja zadam pytanie tak: Lecho, co masz podpiete pod kompa? (najlepiej jak zawezisz odpowiedz do czegokolwiek zwiazanego z siecia :) )
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Lecho, po pierwsze jaki masz internet - nazwa firmy ?
Czy komputer jest podłączony do jakieś skrzynki z anteną na dachu ?
ODPOWIEDZ