Huawei E3131, wolny inernet z Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E3131, wolny inernet z Play
Witam, przeszukałem dużo tematów ale nie znalazłem odpowiedzi.
Otóż posiadam modem huawei E3131 z sieci T-Mobile, nie pamiętam co zrobiłem bo było to dawno ale zrobiłem tak że działa mi we w sieci której chciałem czyli Plus. Teraz wziąłem internet mobilny z Play, przysłali mi kartę ale działa tak wolno że strony ledwo się otwierają, z kartą z Plusa nie mam takich problemów żadnych.
Proszę o jakieś porady co można z tym zrobić i dziękuję.
Otóż posiadam modem huawei E3131 z sieci T-Mobile, nie pamiętam co zrobiłem bo było to dawno ale zrobiłem tak że działa mi we w sieci której chciałem czyli Plus. Teraz wziąłem internet mobilny z Play, przysłali mi kartę ale działa tak wolno że strony ledwo się otwierają, z kartą z Plusa nie mam takich problemów żadnych.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Huawei E3131, wolny inernet z Play
Wymienić ten antyk e3131 na coś lepszego a najlepiej to podać lokalizacje i ktoś z forum pomoże w doborze sprzętu…
-
Tylko że z innymi sieciami pobieram te 600kb/s a play z max 30kb/s.
A lokalizacja moja to Inowrocław - kujawsko pomorskie.
A lokalizacja moja to Inowrocław - kujawsko pomorskie.
-
- Guru bezprzewodowy
Niepojęte jak można wziąć abonament Play na internet mobilny bez sprzętu i korzystać z E3131, na dodatek w Inowrocławiu gdzie operator ma 14 stacji bazowych z agregacja 4 pasm LTE. Typowy strzał w kolano, tak jakbyśmy cofnęli się w czasie o 8 lat .W Play korzysta się z najnowszego sprzetu LTE/5g , na dodatek setki GB na pre-paidzie mozna mieć za darmo a jedyny koszt to zakup kart odNowa po 3,5-5 zł za sztukę, ja nie narzekam, 300-400Mb/s jakie osiagam całkowicie mnie satysfakcjonuje.
Ten E3131 to daj dzieciom/wnukom do zabawy albo wyrzuć do elektrosmieci , popełniłes mega bład więc czeka cię duzy wydatek na współczesny sprzęt LTE z 4CC CAa jego dobór poprzedź testami w tym celu przełóż kartę do telefonu LTE Android i pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl oraz speedtest.
Ten E3131 to daj dzieciom/wnukom do zabawy albo wyrzuć do elektrosmieci , popełniłes mega bład więc czeka cię duzy wydatek na współczesny sprzęt LTE z 4CC CAa jego dobór poprzedź testami w tym celu przełóż kartę do telefonu LTE Android i pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl oraz speedtest.
-
Więc wtopiłem, ale tak to jest jak człowiek się nie zna, plus działał myślałem że play też będzie a kupowałęm startówki z plusa za 5 zł i 15 GB na start więc mogło tak zostać. Dziękuję za odpowiedzi jednak będzie wydatek.
-
- Guru bezprzewodowy
Ale 3G nawet Plusa z 500Kb/s to można mieć za darmo na BDI Aero2 od 10 lat, w PLAY za 5 zł na pre-paidzie masz 100GB ale 3G u wszystkich operatorów teraz to nieporozumienie, zrób test tak jak napisałem bo znając życie wtopisz ze sprzętem,, w necie jest mnóstwo bzdur na ten temat.
-
ten sam problem, rozne lokalizacje.Emes pisze:Witam, przeszukałem dużo tematów ale nie znalazłem odpowiedzi.
faktycznie wyglada jakby Play zaczal blokowac.
Dranstwo, bo modem swietny wbrew bezuzytecznym opiniom tu zamieszczonym.
Pamietam kilka miesiecy temu chodzil elgancko na Virgin Mobile ok 8Mbps
- wojteks
- *** Administrator ***
Play nic nie blokuje po prostu częstotliwości kiedyś przeznaczone na UMTS2100 (3G) zostały przeznaczone na LTE żeby było najszybsze możliwe (patrz zniknął praktycznie UMTS2100 a pojawiło się w to miejsce LTE2100 często wspólne z 5G). Tak samo część pasma 900MHz została przeznaczona na LTE900 co istotnie zmniejszyło prędkości w 3G.
Na dziś modemy HSPA+ (DC) to już przeszłość ewentualnie do użytku przy jakiejś telemetrii, alarmie. Czymś co nie potrzebuje większej ilości danych.
Na dziś modemy HSPA+ (DC) to już przeszłość ewentualnie do użytku przy jakiejś telemetrii, alarmie. Czymś co nie potrzebuje większej ilości danych.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Bezużyteczna to jest ta twoja pisanina tutaj a nie opinie o muzealnym E3131, dobry to on był 8-9 lat temu, sieć 3G Play to juz tylko UMTS900 na dodatek w niej priorytet maja i tak usługi głosowe więc 2-3Mb/s na niej to i tak jest super wynik. A Play nic nie blokuje tylko wprowadza na 2100MHz DSS LTE/5g, podobnie jak Orange i T-mobile, to logiczne następstwo postępu. Pasma radiowe to cenna rzecz , wykorzystywana do nowych, szybszych i pojemniejszych technologii, uzytkownicy 3G na zabytkowym sprzęcie nie sa już od dawna priorytetem i słusznie. Sprzęt do LTE jest tani i na dziś standardem więc nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić współczesny modem czy router. Dla twojej informacji Deutche Telekom juz całkowicie zrezygnował z 3G i nie przejmuje się ze moze ktoś tak jak ty posiada E3131.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
https://www.play.pl/pomoc/zasieg/nowa-k ... 00mhz.html
U mnie UMTS900 na 3,6 MHz w godzinach szczytu osiąga 7-8 Mb/s czyli prawie nikt z tego nie korzysta do transmisji danych
U mnie UMTS900 na 3,6 MHz w godzinach szczytu osiąga 7-8 Mb/s czyli prawie nikt z tego nie korzysta do transmisji danych

Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Ja korzystam w telefonie.matek451 pisze:A to ze z 3G korzysta niewielu to idealny dowód że przeznaczenie 2100MHz na inne technologie to prawidłowy krok.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak samo w DE za niedługo będzie ubywało (już ubyło) zasobów dla 2G/3G, wszyscy idą w LTE a tylko podtrzymują stare technologie bo są tysiące klientów mających usługi telemetrii, powiadamiania z modemami 2G (często nawet GPRS) lub 3G i dla nich pozostawienie resztek pasma w zupełności wystarczy.
Nowe smartfony obsługują VoLTE więc nawet podczas rozmowy nie zrzucają do 3G tylko pozostają w LTE (a zapewne i 5G).
Utrzymywanie zasobów na poprzednim poziomie dla niewielkiej grupy użytkowników przestarzałego/zabytkowego sprzętu ekonomicznie dla operatora nie ma sensu.
Nowe smartfony obsługują VoLTE więc nawet podczas rozmowy nie zrzucają do 3G tylko pozostają w LTE (a zapewne i 5G).
Utrzymywanie zasobów na poprzednim poziomie dla niewielkiej grupy użytkowników przestarzałego/zabytkowego sprzętu ekonomicznie dla operatora nie ma sensu.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
DT wyłaczył 3G a pozostawił skrawki pasm dla GSM900 aby klienci mogli korzystać z rozmów więc wcale nie jest tak różowo. W Polsce działa nadal UMTS900/GSM900 więc nieprawdą jest co on pisze. W Play zasoby radiowe na 900MHz od zawsze były ubogie , dlatego na GSM900 przeznaczono kilka kanałów i nie wszędzie ale nadal działa 3G UMTS900 i dla wymienionych urządzeń IoT, kart telemetrycznych itp. zasoby są wystarczające. Płacz niczym nieuzasadniony na dodatek bez pokrycia w faktach.
- wojteks
- *** Administrator ***
No i? Ekonomiczne dla operatora to bez znaczenia więc przeznaczył maksymalne możliwe zasoby radiowe na LTE którego używają miliony użytkowników i przynoszą mu zysk.Mike87 pisze:Ja korzystam w telefonie.
Dlatego pozostały resztki pasma właśnie dla takich użytkowników zanim ich terminale się zepsują. Do transmisji danych na dziś używamy LTE.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Long Term Evolution > Długi Termin ( okres) Rozwoju. Obejmuje 4G potem 4G+ ( ultra ) a obecnie ( pseudo ) 5G . Trwa to już 10 lat, może jak wejdzie na dobre 5 generacja i dalsze, nazwa zostanie zmieniona- bo się opatrzy? Pozdrawiam Hermogenes
-
- Stały użytkownik forum
Zarabiają głównie na pakietach i tych agresywnych limitach. Czy to wykorzystasz w sieci 2G, 3G,4G,4G+ czy tam 5G to dla nich bezznaczenia.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ma znaczenie w jakiej technologii wykorzystasz pakiet, w LTE najszybciej się wyczerpie i kupisz kolejny w 2G/3G możesz nigdy limitu miesięcznego nie osiągnąć. 2G/3G pozostanie z nami jeszcze długo ale w bardzo okrojonym zakresie, aby tylko utrzymać słabe połączenia głosowe i telemetrię/monitoring. Docelowo wszystko zostanie zastąpione 5G (w bliżej nieokreślonej przyszłości) jak działające terminale 2G/3G się zużyją.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
To bardziej już kwestia ile się korzysta.
Na PC używam LTE i rzadko udaje się udaje zużyć jakoś dużo tego Internetu (rzadko miesięcznie przekraczam 400GB). 3G czy 4G to strony działają tak samo, a gry ściągam od czasu do czasu.
Na PC używam LTE i rzadko udaje się udaje zużyć jakoś dużo tego Internetu (rzadko miesięcznie przekraczam 400GB). 3G czy 4G to strony działają tak samo, a gry ściągam od czasu do czasu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Co nie zmienia faktu że 2G/3G idzie w odstawkę, na dziś rządzi LTE A (4G) a w nieodległej przyszłości (za kilka lat) będzie rządziło 5G (zasięgowe 700, pojemnościowe 3600, w wyższych pasmach zasięgi będą rzędu kilkudziesięciu może kilkuset metrów).
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Szkoda, ale póki się da to można korzystać.