router z LTE lub 5G - koniecznie bridge mode

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stefek202
Początkujący użytkownik forum

router z LTE lub 5G - koniecznie bridge mode

Post autor: stefek202 »

Cześć,
Co możecie obecnie polecić z routerów LTE z prawdziwym, działającym bridge mode? Z tego co patrzę, to nie jest łatwo. B818 chyba ma jednak problemy?
Na chwilę obecną mam awarię w biurze, mam tam starego DWR-921C1 i okazuje się że to badziewie nie obsługuje prawidłowo bridge mode, za nic nie mogę podłączyć się do routera który jest z tyłu z openvpn (tak, w t-mobile zakupiłem właśnie publiczny adres IP, zmieniłem APN na data, adres pobrało z puli publicznej już.)
Musi być to coś z prawdziwym bridge mode, bo na asusie z tyłu mam już masę konfiguracji dla całej sieci, nie będę próbował nawet tego przenosić.
W związku z tym, że od dłuższego czasu są awarie UPC, rozważam dwie opcje - męczenie się z przełączaniem z UPC na T-mobile, wtedy to urządzenie nie musi być super szybkie (ale bez przesady, też nie starocie), ale również przejście całkiem na t-mobile, wtedy szukałbym już czegoś co obsługuje najlepiej 5G - biuro jest w centrum wawy więc raczej nie martwię się o zasięgi.

//edit - zapędziłem się z tym 5g, jak patrzę na ceny ponad 1,5k za taką przyjemność, to chyba dam radę bez :)
Alternatywa jeszcze to jakiś modem na USB który włożę w asusa.
stefek202

Re: router z LTE lub 5G - koniecznie bridge mode

ktoś? coś?
marisuzsal
Użytkownik forum

Post autor: marisuzsal »

B818 - rok na statycznym IP w T-Mobile, zero problemów z VPNami, a także samym trybem bridge. Tu nazwanym trybem mostka.
kamil666
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kamil666 »

Przecież masz dwie opcje bridge albo dmz na takim routerze lte. Korzystałem przy b818 z obydwu opcji i działają tak samo. Wtedy przy mdz ruch na b818 kierujesz na swój skonfigurowany router, a na tym skonfigurowanym ustawiasz statyczne ip na 192.168.8.2, a brame i dns na 192.168.8.1
stefek202

Super, dzięki, chciałem mieć pewność przed potencjalnym zakupem że w B818 działa wszystko, a nie tak jak w obecnym dwr.
:zdrowko:
ODPOWIEDZ