co lepszego za router huawei b315s-22?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dawidd
Stały użytkownik forum

co lepszego za router huawei b315s-22?

Post autor: dawidd »

Dzien dobry,
od jakiegoś czasu szwankuje mi router router huawei b315s-22. Chciałbym zmienić go na cos lepszego. Obecnie korzystam z sieci virgine mobile, mam sile sygnalu z antenami na dachu -51db - wiec nie ma złe - co polecacie? Jakie routery sa obecnie na topie?
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: co lepszego za router huawei b315s-22?

Post autor: tom3636 »

A może Virgin ci się <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>? Ja od czerwca wziąłem abonament 220 giga i też raz chodzi Ok a raz tak se. A mieszkam na wsi i mam 400 metrów do BTS. jak dobrze chodzi, to wyciągam 70-110 Mbps więc to nie wina sygnału, anten, tylko sieci.
dawidd
Stały użytkownik forum

tez tak się zastanawiam czy to nie wina virgine. Zmieniłem na stary router zte 283+ i jest podobnie jak na huawei. U mnie siec jest dość rozbudowana, 2 swithe, repeter, mnóstwo urządzeń it i monitoring ip. Zastanawiałem się jeszcze czy to nie wina monitoringu ale fizycznie odłączyłem go i wychodzi ze to nie on jest przyczyną. Obecnie odłączyłem anteny zewnętrzne od routera i zmieniłem jego położenie - ale tez nie wiele to albo i nic nie dało.
Sprawdzałem tez wydajność samej sieci, licząc na to ze jakieś kable są złe zarobione itp, ale przesył wychodzi na poziomie ponad 900mb/s wiec lan raczej nie jest tu problemem
Chyba musze kupić kolejny starter z innej sieci i spróbować.

Gdzieś usłyszałem ze te "podsieci" typu virgin, nju mobile, itd nie maja priorytetu nad np plusem, orange czy t-mobile i jest jest dużo użytkowników z tych głównych sieci to te drugie schodzą na dalszy plan i realizacja ich polaczeń jest wolniejsza - ale nie wiem czy to prawda czy wymysł ludzkiej wyobraźni :)
dawidd
Stały użytkownik forum

zmieniłem na play i jest o niebo lepiej niż virgin. Szkoda bo takiej oferty na abonament jak virgini nie ma nikt i jujz miale ja brać ale jednak virgin chodzi słabo
ODPOWIEDZ