Zestaw router + antena kierunkowa jaki zestaw z agregacja 3 AC ??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
black587
Początkujący użytkownik forum

Zestaw router + antena kierunkowa jaki zestaw z agregacja 3 AC ??

Post autor: black587 »

Witam, potrzebuje porady.

Wiem, że temat jest tu wałkowany, dlatego z góry mówię że poczytałem sporo zanim proszę o poradę
Chce kupić router LTE + antenę kierunkową do rodzinnego domu na wsi, co chce uzyskac ? predkosc 40-50mbs bedzie juz szokiem :) a transfer 40gb/msc
Zrobiłem trochę testów i najlepiej wypada w moim rejonie Orange tylko że nadajnik z którym się łącze ma tylko lte1800 (ID: T-34839 Parcz ) niedaleko jest nadajnik który ma 3 pasma 800, 1800, 2100 (ID: T-34837 Pożarki.
Pytanie czy anteną kierunkową dam radę wymusić połączenie z tym wydajniejszym nadajnikiem?? Różnica odległości 1,4 km.
Widziałem, że wśród grupowiczów bardzo popularne są routery Huawei b525 i b715. Myślę o b715 bo ma 3 pasma agregacji i akurat łaczy te 3 pasma które mam na tym lepszym nadajniku.
2. Oczywiście nie chce przepłacać więc pytanie czy możecie coś polecić z agregacją 3 pasm co będzie tańsze? Jeśli chodzi o uzyski prędkości to 30/40 mbs będzie i tak rewelacją w tym miejscu.
3. Jeśli chodzi o antenę to myśle o 2x ATK-504 Pasmo: 698-2690 MHz. Czy jeśli chce agregować pasma to ta antena bedzię dobra?
Jeśli macie jakieś inne zestawy sprzętowe godne polecenia to z chęcią się dowiem bo ogólnie jestem laikiem w temacie.
Z góry dzięki za pomoc!
p.s.
W załączniku dodaje o jakich nadajnikach pisałem.
_cheetah_

Re: Zestaw router + antena kierunkowa jaki zestaw z agregacja 3 AC ??

Post autor: _cheetah_ »

black587 pisze:Pytanie czy anteną kierunkową dam radę wymusić połączenie z tym wydajniejszym nadajnikiem?? Różnica odległości 1,4 km.
Przy temacie wyboru masztu głównie istotna jest różnica odległości oraz kąt pomiędzy BTS-ami plus parę innych czynników, mniej lub bardziej ważących. Czasami nie da się tego przewidzieć z góry, jedynie stawiając antenę. W twojej sytuacji wydaje się możliwe, że da się wybierać maszty. Ale to tylko gdybanie.
black587 pisze:3. Jeśli chodzi o antenę to myśle o 2x ATK-504 Pasmo: 698-2690 MHz. Czy jeśli chce agregować pasma to ta antena bedzię dobra?
Jeśli chcesz agregować pasma 800+1800+2100 to powinieneś mieć antenę pokrywającą zakres częstotliwości 800(700)....2100(2600)MHz. Więc ATK czy inna podobna byłyby OK. Konkretny typ mniej istotny.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A skad w ogóle pewność ze połaczysz się z tymi BTS-ami NetWorks obyś się mocno nie zdziwił, w takich warunkach co innego decyduje o tym i dlaczego akurat Orange ? Wszystkie twoje pomysły poczawszy od wyboru operatora, oferty sprzętu a na routerach skończywszy kiepskie, brak podstawowych testów na kartach operatorów na zewnatrz na telefonie z aplikacją NetMonster i od nich należało zacząć i pokazać screeny z aplikacji i speedtesty. Antena konieczna ale jej dobór po testach.
black587

Przecież napisałem, że chciałbym się połaczyć tym lepszym BTs-em.. Powiedz co mi da ze pojade pod nadajnik i uzyskam agregacje 4 pasm jak wroce do domu kupie sprzet i nie bede mial widzialnosci anten???
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Czy on napisał że masz jechać pod nadajnik ? Testy wykonujesz w domu a właściwie na zewnątrz w miejscu potencjalnego montażu anten. Pozdrawiam Hermogenes
matek451
Guru bezprzewodowy

Chęci to nie wszystko, porzadny telefon z agregacja pasm LTE, nowym Androidem pokazuje wiele potrzebnych danych a te pozwola odpowiedzieć na twoje pytania. No i czemu pomysł z Orange?
black587

Zanim napisalem post to wszedlem na dach i próbowałem z roznymi kartami fakt ze telefony tez byly rozne... Tak czy siak dzisiaj zamowilem huawei b818 i atk504, jak przyjdzie bede testowal na dachu orange, tmobile i play. Inaczej niczego sie nie dowiem, tylko bede gdybal...
matek451
Guru bezprzewodowy

A po co B818 , do czego ? Ty i tak nie słuchasz, masz swoje poronione pomysły i je wcielasz w życie i próbujesz przekonać ze stacja oddalona o ponad 6 km z czego 90% to lasy zapewni lepszy zasięg niż stacja konkurencji odległa 3km przez 1km lasu pracująca na LTE1800+800. Ale kto ci zabroni, kupa kasy na sprzęt do internetu 40GB/m-c który jak dobrze pójdzie wystarczy na 10 dni to nie moja bajka.
black587

Chyba powinieneś sobie juz troche odpuscic ta grupe bo tylko agresja plujesz, nie pomagasz... I widze ze masz problem jak sie Twoich poleceń nie wykonuje...
Pisalem ze potrzebuje stabilnego lacza a nie wycisnac kazdy mbs i sie tym podniecac... Szkoda gadac...
matek451
Guru bezprzewodowy

Ale do kogo ty masz pretensje, na tym forum są zasady, przychodzisz po pomoc więc nikt ci nie wydaje żadnych poleceń , zostałeś dwukrotnie poproszony o wyniki testów na tym dachu bo masz lokalizację która w przypadku NetWorks łatwa nie jest. Jak na razie to niczego nie pokazałeś a oczekiwania masz wysokie, 40-50Mb/s to nie ja napisałem. Stabilne łacze wymaga prawidłowych parametrów sygnału a do tego potrzeba mieć jakiś punkt odniesienia aby wiedzieć jaką antenę zastosować. No i masz rację ja ci nie pomagam bo ty jesteś pewien ze zalogujesz się do BTS-a Pożarki na pasmach pojemnościowych LTE, oby tak było. Ja póki co mam wątpliwości, nikt ci nie zabrania, próbuj , obym się mylił.
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

black587 pisze:Pisalem ze potrzebuje stabilnego lacza a nie wycisnac kazdy mbs i sie tym podniecac... Szkoda gadac...
Nie przejmuj się. B818 to dobry router, załatwiający chyba każdą obecną kombinację. Zawsze, po testach, jak okazałby się znacznie przewymiarowany, można go odsprzedać i kupić coś innego. No stress... ;)

Ogólnie, moim zdaniem dobry set sobie wybrałeś na początek.
black587 pisze:Powiedz co mi da ze pojade pod nadajnik i uzyskam agregacje 4 pasm jak wroce do domu kupie sprzet i nie bede mial widzialnosci anten???
Chyba był jakiś misunderstanding.

Jadąc pod maszt z telefonem agregującym wszystkie pasma i robiąc pomiar w jego pobliżu na kierunku na dom można sprawdzić wydajność (obciążenie) masztu. Bo różnie z tymi obciążeniami bywa. A można sobie odwalić super instalacje z kosmicznymi możliwościami, a tu <cenzura>, bo maszt przeciążony...

Robiąc zaś pomiary wokół domu, czyli na dachu albo ziemi na kierunkach masztów możną sobie oszacować, co w ogóle w danym miejscu jest możliwe do zrobienia. Oszacować, bo z routerem i antenami zewnętrznymi może się okazać, z różnych powodów, czasami inaczej.

Więc, sytuację masz komfortową - wrzucisz anteny na dach, pokręcisz nimi, załadujesz do routera różnych operatorów i będziesz miał jakąś jasność, co tam u ciebie można osiągnąć.
black587

_cheetah_ pisze:Zawsze, po testach, jak okazałby się znacznie przewymiarowany, można go odsprzedać i kupić coś innego.
Widzę, że kolego rozumiesz o co chce zrobić ;) już się zastanawiałem że to ja jestem dziwny...

Co do jeżdżenia po masztach i sprawdzania obciążenia to uważam że nie jest to mocno miarodajne booo testować trzeba byłoby przez parę dni o różnych godzinach i to każdy maszt.... raz że nie mam czasu bo jestem okazjonalnie u rodziców a dwa że nie mam chęci aż tak się bawić...
Sprzęt kupiłem może i lekko nad wyrost ale stwierdziłem że lepiej dołożyć 100zł niż brać b715, który ma już pare lat... A inna rzecz może jakimś cudem postawią kolejny maszt niedaleko i będę sobie pluł w brode.
Wiem, że jest mase innych routerów i właśnie tu chciałem uzyskać taka informację co mogę innego wziąć pod uwage... ale się nie udało...

A jak będzie tak że nic nie uzyskam z tego zestawu to go poprostu oddam bo mam na to 14 dni...

Co do wyboru operatora to posiedze pół dnia i będę testował orange, tmobile i play i się okaże co jest pięć...
data17
Użytkownik forum

Post autor: data17 »

predzej swiatlowod na wsi zrobia :D
ODPOWIEDZ