Szukam przełącznika w złożonej sieci LAN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
extrakoles
Początkujący użytkownik forum

Szukam przełącznika w złożonej sieci LAN

Post autor: extrakoles »

Witam, poszukuję (urządzenia) które może rozwiązać mój problem, nie wiem czy to ba być AP, czy Router a może bridge. Chce aby (urządzenie) odbierało internet z obcego AP a mój laptop łączyłby się przez (urządzenie) które by forwardowało internet z obcego AP. fajnie jakby (urządzenie) posiadało dwie anteny z czego jedna była by podłączona do kabla anteny kierunkowej zwróconej do obcego urządzenia a druga, oryginalna była do rozgłaszania sygnału w domu, oraz 4 wejścia RJ-45, już nie mówię o ewentualnym USB do drukary czy dysku. Jaki typ urządzenia potrzebuje ???
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Szukam przełącznika w złożonej sieci LAN

Post autor: Jo_gurt »

Jesli chcesz wszystko na raz to MikroTik, czyli budujesz swoj router (nie wiem jak jest z USB wtedy).

Jesli chcesz mniej zaawansowanie, bez USB to taki zestaw np:
1. AP w trybie klient (bedzie odbieral neta z "dalekiego AP")
2. Router z 1x WAN RJ45 + 4x LAN RJ45 + WLAN, np Linksys WRT54GL

Jesli KONIECZNIE musisz miec USB to mozesz zaopatrzec sie zamiast linksysa w Siemens'a 505, a nastepnie dolutowac do niego gniazdo USB (jest na plycie, ale nie wyprowadzone) i wrzucic np. DD-WRT
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Z innym routerów z USB polecam któryś z produktów DrayTek lub Fritz, ale tanie one nie są.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
extrakoles

Jo_gurt pisze: Jesli KONIECZNIE musisz mieć USB to możesz zaopatrzeń sie zamiast linksysa w Siemens'a 505, a następnie dolutować do niego gniazdo USB (jest na płycie, ale nie wyprowadzone) i wrzucić np. DD-WRT
hmm.. czy ten siemens jest naprawdę dobrym routerem że z dolutowanym USB wyprze asusy z czy d-linki DIR-635, 724GU lub liczną serie DKT ?

Jo_gurt - z przykrością potwierdziłeś moje domysły o braku Routera z AP clientem, w tym wypadku podzieliłeś sieć na dwie jednostki AP i router, skupmy się na Access Point.

Jest duży wybór, zależny od wybieranych technologi można zawęzić pułap do minimalnego wyboru modelów, lecz które urozmaicenia z rzeczywistości działają i jakie są dostępne ? RangeBooster, QoS etc... Jest tego dużo i ciężko to ogarnąć, które polecacie ? przykładowo, są dwie lub więcej sieci WiFi do których mam dostęp, nazwe SSID, hasła WEP: 64bit/128bit, WPA, WPA2. Dostępne są przemiennie, czy jest możliwość automatycznego swichowania pomiędzy dostępnymi sieciami WiFI przez jakiegoś AP ? jakie jeszcze udogodnienia warto posiadać ?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

extrakoles pisze:Jo_gurt - z przykrością potwierdziłeś moje domysły o braku Routera z AP clientem
Są takie routery, ale zazwyczaj są drogie i trudne do konfiguracji. Dlatego na forum radzimy przeważnie zakup routerka z WiFi + AP w trybie client (APC).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

extrakoles pisze:Jo_gurt - z przykrością potwierdziłeś moje domysły o braku Routera z AP clientem, w tym wypadku podzieliłeś sieć na dwie jednostki AP i router, skupmy się na Access Point.
Tzn sa routery z APC w sensownej cenie (WRT54GL ;P), ale wtedy nie beda dzialac jako zwykly AP (infrastruktura) - po prostu radio bedzie wykorzystane juz w jeden sposob.
extrakoles pisze:RangeBooster, QoS etc...
Jesli cie interesuja takie rzeczy to faktycznie najlepiej zainteresowac sie Linksysem WRT54GL - za 2 stowy po wrzuceniu na niego np. Tomato masz pare ciekawych opcji:
http://www.polarcloud.com/tomato
Na szczegolna uwage zasluguje QoS + skrypty HTB - o wiele bardziej rozbudowany niz w podanych przez ciebie D-Linkach (opieram sie na przejrzanej przeze mnie instrukcji obslugi D-Linkow).
Brak w nim tylko USB niestety :/ - zreszta o USB ciezko tak na prawde. Jeden z wymienionych przez ciebie ma serwer druku tylko (chyba, ze sie myle?).
extrakoles pisze:Dostępne są przemiennie, czy jest możliwość automatycznego swichowania pomiędzy dostępnymi sieciami WiFI przez jakiegoś AP ?
Tego nie wiem :/
extrakoles

rozbudził mnie pomysł Jo_gurta lecz chętnie poznam Twoje typowane modele łączące wszystkie te zalety, lecz jeżeli mowa o potężnych maszynach CISCO lub JUPITERY to odpada, drogo i duuuże gabaryty :-) linux przejdzie, miałem serwer na debianie dawno dawno temu, lecz musiałbym odświeżyć wiadomości, bo na pewno dużo się pozmieniało (pewnie gdzieś mam jeszcze zakurzone skrypty) :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

extrakoles pisze:linux przejdzie, miałem serwer na debianie dawno dawno temu, lecz musiałbym odświeżyć wiadomości, bo na pewno dużo się pozmieniało (pewnie gdzieś mam jeszcze zakurzone skrypty) :)
Tzn caly trik polega na tym, ze wlasnie na Linksys'a WRT54GL wrzucasz Tomato, czyli wlasnie odpowiednio skrojona wersje Linuksa.

Ewentualnie mozesz sie zainteresowac MikroTikiem + Router Board
http://www.mikrotik.org.pl/
http://www.trzepak.pl/viewforum.php?f=26
extrakoles

Jo_gurt czy WRT54GL będzie służył tu jako AP czy Router ?

tekst wyciągnięty z opisu....

"zapewnia: roaming, wybór najlepszego punktu dostępowego, równoważenie obciążenia (load balancing) oraz filtrowanie ruchu pakietów"

Co w tym przypadku znaczy "wybór najlepszego punktu dostępowego" ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

extrakoles pisze:Jo_gurt czy WRT54GL będzie służył tu jako AP czy Router ?
Jako oba, a czy jako AP-klient czy jako punkt dostepowy w domu to ty zadecydujesz :) Generalnie zakladam uzycie tak na prawde 4 urzadzen: router, AP-klient, AP i Switch. Linksys WRT54GL ma wbudowane 3 z nich:
- albo router+switch+APC (wtedy potrzeba zwyklego AP do pokrycia sygnalem lokalu)
- albo router+switch+AP (wtedy potrzeba APC do odbierania sygnalu od dostawcy)
extrakoles pisze:Co w tym przypadku znaczy "wybór najlepszego punktu dostępowego" ?
Nie wiem, nigdy sie tym nie interesowalem (nie bylo potrzeby). Z tego co ogladam firmware Linksysa (oryginalny i Tomato) to nie widze takich opcji.
http://www.linksys.com/ui/files/ tutaj masz przykladowe oryginalne firmware Linksysa
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
extrakoles

pożyczyłem WRT54GS v.7.7.0.1 - hmm na nim nic nie da się zrobić, czyli najważniejszego - APC. tylko lub aż dd-wrt micro. Zamówiłem WRT54GL z racji wyeliminowania pomyłek z firmware. Lecz dalej mnie interesują modele które mogą to połączyć w "jedno pudło"...
ODPOWIEDZ