Szukam przełącznika w złożonej sieci LAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Szukam przełącznika w złożonej sieci LAN
Witam, poszukuję (urządzenia) które może rozwiązać mój problem, nie wiem czy to ba być AP, czy Router a może bridge. Chce aby (urządzenie) odbierało internet z obcego AP a mój laptop łączyłby się przez (urządzenie) które by forwardowało internet z obcego AP. fajnie jakby (urządzenie) posiadało dwie anteny z czego jedna była by podłączona do kabla anteny kierunkowej zwróconej do obcego urządzenia a druga, oryginalna była do rozgłaszania sygnału w domu, oraz 4 wejścia RJ-45, już nie mówię o ewentualnym USB do drukary czy dysku. Jaki typ urządzenia potrzebuje ???
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Szukam przełącznika w złożonej sieci LAN
Jesli chcesz wszystko na raz to MikroTik, czyli budujesz swoj router (nie wiem jak jest z USB wtedy).
Jesli chcesz mniej zaawansowanie, bez USB to taki zestaw np:
1. AP w trybie klient (bedzie odbieral neta z "dalekiego AP")
2. Router z 1x WAN RJ45 + 4x LAN RJ45 + WLAN, np Linksys WRT54GL
Jesli KONIECZNIE musisz miec USB to mozesz zaopatrzec sie zamiast linksysa w Siemens'a 505, a nastepnie dolutowac do niego gniazdo USB (jest na plycie, ale nie wyprowadzone) i wrzucic np. DD-WRT
Jesli chcesz mniej zaawansowanie, bez USB to taki zestaw np:
1. AP w trybie klient (bedzie odbieral neta z "dalekiego AP")
2. Router z 1x WAN RJ45 + 4x LAN RJ45 + WLAN, np Linksys WRT54GL
Jesli KONIECZNIE musisz miec USB to mozesz zaopatrzec sie zamiast linksysa w Siemens'a 505, a nastepnie dolutowac do niego gniazdo USB (jest na plycie, ale nie wyprowadzone) i wrzucic np. DD-WRT
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Z innym routerów z USB polecam któryś z produktów DrayTek lub Fritz, ale tanie one nie są.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
hmm.. czy ten siemens jest naprawdę dobrym routerem że z dolutowanym USB wyprze asusy z czy d-linki DIR-635, 724GU lub liczną serie DKT ?Jo_gurt pisze: Jesli KONIECZNIE musisz mieć USB to możesz zaopatrzeń sie zamiast linksysa w Siemens'a 505, a następnie dolutować do niego gniazdo USB (jest na płycie, ale nie wyprowadzone) i wrzucić np. DD-WRT
Jo_gurt - z przykrością potwierdziłeś moje domysły o braku Routera z AP clientem, w tym wypadku podzieliłeś sieć na dwie jednostki AP i router, skupmy się na Access Point.
Jest duży wybór, zależny od wybieranych technologi można zawęzić pułap do minimalnego wyboru modelów, lecz które urozmaicenia z rzeczywistości działają i jakie są dostępne ? RangeBooster, QoS etc... Jest tego dużo i ciężko to ogarnąć, które polecacie ? przykładowo, są dwie lub więcej sieci WiFi do których mam dostęp, nazwe SSID, hasła WEP: 64bit/128bit, WPA, WPA2. Dostępne są przemiennie, czy jest możliwość automatycznego swichowania pomiędzy dostępnymi sieciami WiFI przez jakiegoś AP ? jakie jeszcze udogodnienia warto posiadać ?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Są takie routery, ale zazwyczaj są drogie i trudne do konfiguracji. Dlatego na forum radzimy przeważnie zakup routerka z WiFi + AP w trybie client (APC).extrakoles pisze:Jo_gurt - z przykrością potwierdziłeś moje domysły o braku Routera z AP clientem
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn sa routery z APC w sensownej cenie (WRT54GL ;P), ale wtedy nie beda dzialac jako zwykly AP (infrastruktura) - po prostu radio bedzie wykorzystane juz w jeden sposob.extrakoles pisze:Jo_gurt - z przykrością potwierdziłeś moje domysły o braku Routera z AP clientem, w tym wypadku podzieliłeś sieć na dwie jednostki AP i router, skupmy się na Access Point.
Jesli cie interesuja takie rzeczy to faktycznie najlepiej zainteresowac sie Linksysem WRT54GL - za 2 stowy po wrzuceniu na niego np. Tomato masz pare ciekawych opcji:extrakoles pisze:RangeBooster, QoS etc...
http://www.polarcloud.com/tomato
Na szczegolna uwage zasluguje QoS + skrypty HTB - o wiele bardziej rozbudowany niz w podanych przez ciebie D-Linkach (opieram sie na przejrzanej przeze mnie instrukcji obslugi D-Linkow).
Brak w nim tylko USB niestety

Tego nie wiemextrakoles pisze:Dostępne są przemiennie, czy jest możliwość automatycznego swichowania pomiędzy dostępnymi sieciami WiFI przez jakiegoś AP ?

-
rozbudził mnie pomysł Jo_gurta lecz chętnie poznam Twoje typowane modele łączące wszystkie te zalety, lecz jeżeli mowa o potężnych maszynach CISCO lub JUPITERY to odpada, drogo i duuuże gabaryty :-) linux przejdzie, miałem serwer na debianie dawno dawno temu, lecz musiałbym odświeżyć wiadomości, bo na pewno dużo się pozmieniało (pewnie gdzieś mam jeszcze zakurzone skrypty) 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn caly trik polega na tym, ze wlasnie na Linksys'a WRT54GL wrzucasz Tomato, czyli wlasnie odpowiednio skrojona wersje Linuksa.extrakoles pisze:linux przejdzie, miałem serwer na debianie dawno dawno temu, lecz musiałbym odświeżyć wiadomości, bo na pewno dużo się pozmieniało (pewnie gdzieś mam jeszcze zakurzone skrypty)
Ewentualnie mozesz sie zainteresowac MikroTikiem + Router Board
http://www.mikrotik.org.pl/
http://www.trzepak.pl/viewforum.php?f=26
-
Jo_gurt czy WRT54GL będzie służył tu jako AP czy Router ?
tekst wyciągnięty z opisu....
"zapewnia: roaming, wybór najlepszego punktu dostępowego, równoważenie obciążenia (load balancing) oraz filtrowanie ruchu pakietów"
Co w tym przypadku znaczy "wybór najlepszego punktu dostępowego" ?
tekst wyciągnięty z opisu....
"zapewnia: roaming, wybór najlepszego punktu dostępowego, równoważenie obciążenia (load balancing) oraz filtrowanie ruchu pakietów"
Co w tym przypadku znaczy "wybór najlepszego punktu dostępowego" ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jako oba, a czy jako AP-klient czy jako punkt dostepowy w domu to ty zadecydujeszextrakoles pisze:Jo_gurt czy WRT54GL będzie służył tu jako AP czy Router ?

- albo router+switch+APC (wtedy potrzeba zwyklego AP do pokrycia sygnalem lokalu)
- albo router+switch+AP (wtedy potrzeba APC do odbierania sygnalu od dostawcy)
Nie wiem, nigdy sie tym nie interesowalem (nie bylo potrzeby). Z tego co ogladam firmware Linksysa (oryginalny i Tomato) to nie widze takich opcji.extrakoles pisze:Co w tym przypadku znaczy "wybór najlepszego punktu dostępowego" ?
http://www.linksys.com/ui/files/ tutaj masz przykladowe oryginalne firmware Linksysa
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pożyczyłem WRT54GS v.7.7.0.1 - hmm na nim nic nie da się zrobić, czyli najważniejszego - APC. tylko lub aż dd-wrt micro. Zamówiłem WRT54GL z racji wyeliminowania pomyłek z firmware. Lecz dalej mnie interesują modele które mogą to połączyć w "jedno pudło"...