ZTE MF286 od T-Mobile + Karta Mobile Vikings

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Un4tunateMe
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF286 od T-Mobile + Karta Mobile Vikings

Post autor: Un4tunateMe »

Witam.
Czy są jakieś utrudnienia w zmianie softu w tym modemie? Mogę kupić taki tanio (w miejsce obecnego DWR-921 :dobani: ) Widziałem kilka wątków że te modemy padały przy aktualizacji...wolałbym tego uniknąć. Jak one się sprawują w sieci Play?

Pozdrawiam.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MF286 od T-Mobile + Karta Mobile Vikings

Post autor: Mig25 »

MF286 ma sens tylko jak do nadajnika jest blisko ,bo mimo ,że ma gniazda na anteny zewnętzne ,to bardzo specyficznie rozwiązane ( poszukaj na forum jak Cię to bardziej interesuje).
Nie kupuj też MF286 z cat.6 , jak już to tylko te z wersją D , one mają modem cat.12.
Un4tunateMe

Napisałem do sprzedawcy by mi podesłał zdjęcie naklejki z modelem. Oba były dostępne w T-Mob? Jak ze zmianą softu na niebrandowany?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W T-mobile jest tylko MF286r, router uzywany wart ze 150 zł ale tylko gdy ktoś mieszka w pobliżu BTS-a i nie korzysta anten zewnętrznych. No i po co zmieniać soft? Agreguje 2 pasma w QAM64, wybór pasm w WebUI, działa na wszystkich kombinacjach 2 CC CA.
Un4tunateMe

Mam właśnie do kupienia za 150zł ale jest z T-Mob a ja mam kartę od Mobile Vikings który chyba jako jedyny w miarę dobrze się sprawdza w mojej okolicy. Telefon z tą kartą łapie BTS 4km od domu. Bliżej chyba nic nie ma. DWR-921 na poddaszu z fabrycznymi antenkami ledwo wyrabia ale wiem że to złomek. Zakładam że z tym ZTE się poprawi. Soft bym chętnie zmienił bo nie lubię brandowanego, no chyba że ten z T-Mob jest dobry i można spokojnie na nim pracować.

Tak to mniej więcej wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

W tej lokalizacji jest od lat mozliwość osiagania wysokich prędkości w Play od dawna, do wyboru 4 stacje bazowe z agregacją 4 pasm LTE , są na różnych kierunkach. Od poczatku wymagany był normalny router oraz antena kierunkowa Dual LTE1800-2600MHz o dużym zysku. MF286r nie spełnia żadnego z tych wymagań a korzystanie Vikings Mobile od wielu miesięcy tam to niepotrzebna strata kupy pieniędzy.
Obecne wyniki jakie osiagasz na telefonie czy DWR-921 to zapewne dramat patrząc ns screena z HManagera na telefonie z LTE800. tego typu stacje bazowe Play pozwalają na prędkości po 300-400Mb/s , sam z takiej korzystam i ma takie wyniki, biorąc pod uwagę dystans i warunki u ciebie to optymalizacja sygnału na 1800-2600MHz i wybór konkretnego BTS-a powinien skutkować wynikami na poziome ponad 100Mb/s w 4/3CC CA ale to wymaga inwestycji w normalny sprzet i antenę.
Un4tunateMe

Stojąc przy oknie(kuchnia od frontu domu) wewnątrz domu, nie jest źle. Powiedziałbym że bardzo dobrze zważając na odległość do BTS i dość stary telefon(Samsung S8). Ale racja - przy DWR to tragedia. Gdy go postawiłem w tym samym miejscu to też ledwo zipał. Tak na prawdę, jeśli uda mi się uzyskać w miarę stabilne 40-50Mbit/s to będę zadowolony. Tym bardziej że to nowy domek i jest masa innych wydatków...jak 13k PLN na same schody... :facepalm:

I właśnie się zastanawiam czy ten ZTE wyrobi, bo mogę taki wyrwać za 150zł a najtańszy Huawei B535 to już stówka więcej.

Obrazek
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

S8 to raczej dobry model.
Nie wiem, dlaczego zapina Ci same L800. Może RSSRP na wyższych częstotliwościach masz dramatycznie niskie.
Podjedź bliżej stacji i wtedy poobserwuj.
Pod *#0011# powinieneś widzieć co i czy agreguje.
Poza tym Wikingowie kiedyś mieli coś wykastrowane. Być może to tego efekt.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Un4tunateMe

Obecnie już na przykład VoLTE działa u wikingów. W telefonie mam też od nich kartę, tak jak w modemie. Generalnie 800 to bardziej zasięgowe pasmo z tego co wyczytałem na forum. A do BTS-a jednak te 4km jest. Co do prędkości na S8 to nie ma na co narzekać, gorzej z 921. Nie wiem czy brać tego ZTE od T-Mob czy dopłacić stówkę i brać B535.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Pokaz choć ślad sygnału 1800/2100/2600MHz. Wyjdź z tym S8 na dach/komin i powtórz test. Do LTE800 wystarczy DWR921.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Vikings Mobile 250GB za 60 zł, Play 300GB za 12-15 zł, zysk 45-48 zł na m-c, promocja od 18 m-cy w różnych odsłonach, zakup B535 zwraca się w 5 m-cy, kolejne 4 m-ce oszczędności to antena która w tej lokalizacji jest podstawą. Nie potrafisz szukać oszczędności tam gdzie trzeba, wydatek 150 zł na MF258r to jak wyrzucić pieniądze w błoto i na własne życzenie zafundować sobie szajs a nie internet.
Sam B535 bez anteny zewnetrznej to kolejne nieporozumienie, to budżetowy router minimum do Play w takiej lokalizacji. Daleko mu od porzadnego sprzetu który pozwala na takie prędkosci https://www.speedtest.net/my-result/a/7710526380
Un4tunateMe

matek451 pisze:Vikings Mobile 250GB za 60 zł, Play 300GB za 12-15 zł, zysk 45-48 zł na m-c, promocja od 18 m-cy w różnych odsłonach, zakup B535 zwraca się w 5 m-cy, kolejne 4 m-ce oszczędności to antena która w tej lokalizacji jest podstawą. Nie potrafisz szukać oszczędności tam gdzie trzeba, wydatek 150 zł na MF258r to jak wyrzucić pieniądze w błoto i na własne życzenie zafundować sobie szajs a nie internet.
Sam B535 bez anteny zewnetrznej to kolejne nieporozumienie, to budżetowy router minimum do Play w takiej lokalizacji. Daleko mu od porzadnego sprzetu który pozwala na takie prędkosci https://www.speedtest.net/my-result/a/7710526380
Vikings 250GB za 46zł/mc przez pierwsze 3 czy 4 miesiące, Play jak na szybko spojrzałem na ich stronę, to na kartę 200GB 50zł po rabatach, a na abo 200GB za 60zł. Innych ofert ja tu nie widzę. Kolejna sprawa - jeśli trzeba to mogę dać te 250zł za B535 a później dokupić antenę. Problemem to nie jest i nie twierdzę że było. Pytam jedynie o porównanie ZTE i Huaweia i wychodzi na to że B535 jest ogólnie lepszym zakupem. Z tego co się orientuję, to za około rok ma się na nasze nowe osiedle przekopać ABAX z normalnym netem. Zamawiam więc B535, pobawię się z nim na poddaszu i ewentualnie dokupię antenę.Gdybym nie szukał oszczędności, to wziąłbym radiówkę 20Mbit/s za...80zł/mc gdzie jeszcze trzeba dopłacić za sprzęt.

A na poddasze teraz nie wyjdę bo jestem 40km od domu w pracy. :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Słabo patrzysz. Pokaż ślad sygnału Play 1800/2100/2600 wtedy zmiana routera będzie miała sens.
Nie pomagam na PW!
Un4tunateMe

wojteks pisze:Słabo patrzysz. Pokaż ślad sygnału Play 1800/2100/2600 wtedy zmiana routera będzie miała sens.
W sensie wdrapać się na poddasze i sprawdzić sygnał na telefonie z NetMonster? Dziś raczej nie zrobię bo do 2 w nocy jestem w pracy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

No to jutro to zrób.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Twój główny problem to fakt ze nie bierzesz pod uwagę ze po drugiej stronie jest ktoś kto ofertach operatorów wie wszystko i jak pisze ci że od 18m-cy w Play 100GB jest za darmo a jedyny koszt to zakup startera za 4-5 zł z taryfą odNowa to nie nalezy szukać samemu tylko się zastosować do porady. Ja odpalam 50 takich starterów , teraz na 3m-ce i za 200 zł mam przez te 3 miesiące 5TB danych za 200 zł, oczywiście tobie wystarczy mniej a na 10 starterach do 04.01.2022 można mieć 1TB danych za 40 zł, Jak skończy się te 100GB na jednym to starter do pieca i kolejna karta do routera. https://www.play.pl/kampanie/100gb/
W kwestii sieci PLAY która w okolicy ma 4 BTS-y z 4CC CA też dostałeś informację, zapomnij ze w takiej sytuacji na tym osiedlu mozna korzystać z internetu mobilnego bez anteny zewnętrznej , dotyczy to każdego operatora w tym Play.
A co do operatora kablowego to życzę powodzenia, u mnie światłowód wisi na słupach od 21 m-cy i nic sie nie dzieje ale ja dzięki takim ofertom jak Play mam to w nosie, mnie moje 300-400Mb/s w Play wystarczy, tak samo jak 1TB danych w godzinach 9-24, bo duże pliki to ja ciągnę w nocy pomiędzy 0 a 9 rano, oczywiście ile chcę 2-3TB za 8 zł/m-c na innym pre-paidzie PLAY.
Jeśli ktoś potrzebuje np. 500GB na m-c w dzień to ma za 20 zł a do tego TB danych w nocy za te 8 zł, razem koszt 28 zł miesiecznie i nie musi oszczędzać na transferach danych.Idealna sprawa na dotrwanie do czasu ewentualnego swiatłowodu. No i be adnego abonamentu.
A zakup sprzętu do LTE to żadne ryzyko, ci co kupili B818 rok temu za 700 zł, sprzedadzą go teraz za 700-800 zł a przy nim B535 to zabawka.
Un4tunateMe

matek451 pisze:Twój główny problem to fakt ze nie bierzesz pod uwagę ze po drugiej stronie jest ktoś kto ofertach operatorów wie wszystko i jak pisze ci że od 18m-cy w Play 100GB jest za darmo a jedyny koszt to zakup startera za 4-5 zł z taryfą odNowa to nie nalezy szukać samemu tylko się zastosować do porady. Ja odpalam 50 takich starterów , teraz na 3m-ce i za 200 zł mam przez te 3 miesiące 5TB danych za 200 zł, oczywiście tobie wystarczy mniej a na 10 starterach do 04.01.2022 można mieć 1TB danych za 40 zł, Jak skończy się te 100GB na jednym to starter do pieca i kolejna karta do routera. https://www.play.pl/kampanie/100gb/
W kwestii sieci PLAY która w okolicy ma 4 BTS-y z 4CC CA też dostałeś informację, zapomnij ze w takiej sytuacji na tym osiedlu mozna korzystać z internetu mobilnego bez anteny zewnętrznej , dotyczy to każdego operatora w tym Play.
A co do operatora kablowego to życzę powodzenia, u mnie światłowód wisi na słupach od 21 m-cy i nic sie nie dzieje ale ja dzięki takim ofertom jak Play mam to w nosie, mnie moje 300-400Mb/s w Play wystarczy, tak samo jak 1TB danych w godzinach 9-24, bo duże pliki to ja ciągnę w nocy pomiędzy 0 a 9 rano, oczywiście ile chcę 2-3TB za 8 zł/m-c na innym pre-paidzie PLAY.
Jeśli ktoś potrzebuje np. 500GB na m-c w dzień to ma za 20 zł a do tego TB danych w nocy za te 8 zł, razem koszt 28 zł miesiecznie i nie musi oszczędzać na transferach danych.Idealna sprawa na dotrwanie do czasu ewentualnego swiatłowodu. No i be adnego abonamentu.
A zakup sprzętu do LTE to żadne ryzyko, ci co kupili B818 rok temu za 700 zł, sprzedadzą go teraz za 700-800 zł a przy nim B535 to zabawka.
Co do B818 to zgadzam się - ceny wciąż trzyma dobrze i gdyby nie inne wydatki to pewnie bym się na niego skusił. Co do światłowodu - wcześniejsze osiedle (ten sam deweloper) które jest po drugiej stronie wioski i było wcześniej oddane, już jest prawie okablowane (niestety też przez ABAX który w okolicy ma monopol). U nas w połowie przyszłego roku mają robić plany infrastruktury. I mniejsza o oferty operatorów bo nie o to chodzi - spędzam w pracy 12h dziennie i jeśli muszę coś pobrać dużego to i tak robię to w pracy. Miałem startery Play, Plus i Orange jak tylko się wprowadziłem, by sprawdzić jak wygląda sytuacja z zasięgiem i zarówno w domu jak i przed domem, najlepiej wypadł Play mimo tego że nieopodal na budynku szkoły jest jakiś nadajnik pomarańczy. A tej kampanii Play na 100GB to rzeczywiście nie widziałem, ale to co mam od wikingów jest dla mnie na prawdę OK. Ale i tak rzucę okiem na tą kampanie 100GB. Co do sprzętu - Jeśli DWR-921 wyciąga w porywach 10-15Mbit/s to chyba nawet B535 sobie poradzi. Myślę że nawet ten ZTE by sobie poradził ale w tym są jakieś dziwactwa z antenami więc nie będę ryzykował chyba.
Un4tunateMe

Tak to wygląda.
W nocy po powrocie z pracy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Speedtest na parterze.
Odgóry - przy oknie, w centralnej części parteru oraz Wifi Router AC + DWR-921.
Obrazek

Pomiary dzisiaj "rano" na poddaszu.
Obrazek
Obrazek
I Speedtest zrobiony na poddaszu.
Obrazek

Wygląda na to że bez anteny się nie obejdzie. Połączenie według NetMonster, dość często skakało między Rusocinem a Gołębiewem. Zahaczyło też o cukrownie w Pruszczu co wydaje mi się przynajmniej dziwne.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Antena 1800-2600 z krótkimi kablami, do tego agregacja 1800+2100+2600 nie koniecznie w tej kolejności. Antena też powinna mocno poprawić upload.
Nie pomagam na PW!
Un4tunateMe

wojteks pisze:Antena 1800-2600 z krótkimi kablami, do tego agregacja 1800+2100+2600 nie koniecznie w tej kolejności. Antena też powinna mocno poprawić upload.
Dzięki za odpowiedź. Zobaczę w Telkob co mają i pewnie tam zamówię. Chyba że jest jeszcze jakiś inny sklep godny polecenia?
matek451
Guru bezprzewodowy

Przeczytałeś choć jeden mój post , no i ze zrozumieniem? Mam poważne wątpliwości, testy na telefonie pokazały ze miałem 101% racji przy czym ja jasnowidzem nie jestem, zrobiłeś analizę danych z NetMonster bo aplikacja dostarczyła wiele cennych danych tylko trzeba umieć je czytać.
Wykazujesz rzadko spotykaną ignorancję.
Un4tunateMe

matek451 pisze:Przeczytałeś choć jeden mój post , no i ze zrozumieniem? Mam poważne wątpliwości, testy na telefonie pokazały ze miałem 101% racji przy czym ja jasnowidzem nie jestem, zrobiłeś analizę danych z NetMonster bo aplikacja dostarczyła wiele cennych danych tylko trzeba umieć je czytać.
Wykazujesz rzadko spotykaną ignorancję.
Przeczytałem wszystkie Twoje posty i na każdy odpisałem. Gdybym umiał czytać wszystkie dane jakie dostarcza NetMonster, to nie siedziałbym w pracy pisząc na forum o poradę tylko sam bym sobie poradził...chyba od tego są fora dyskusyjne? Nie każdy musi znać się na wszystkim. Skoro router już zamówiłem to teraz będę rozglądał się za anteną do niego lub raczej dwoma. Kolejna rzecz - brać kierunkowe i celować w konkretny nadajnik czy dookólne. I tak - pójdą na maszt na zewnątrz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Czytać a rozumieć to dwie rózne rzeczy, jaka antenę masz kupić napisało ci 2 ludzi i w żadnej propozycji nic na temat anteny szerokopasmowej LOG-PERIOD , bo to stacje 4CC CA a w Play nikogo LTE800 nie interesuje, tym bardziej jak ma być B535.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Jeszcze tylko brakuje, żebyś na maszt wystawił patyczki z Allegro 60 dBi po 15 zł sztuka o realnej wartości ze 2 zł i ujemnym zysku w każdym zakresie. Łapiesz z Rusocina 3CC w tym 2600 to jedynym słusznym wyborem dostępnym do testów od ręki jest CT-17 z Cybertecha z jak najkrótszymi kablami. Brak zakupu co najmniej B628, a najlepiej B818 to też duży błąd na dziś i na później, bo one tylko będą drożały. Zwłaszcza, że do 5G to zdaje się daleka droga przed nami. A B535 to już na dziś bieda router.
Un4tunateMe

matek451 pisze:Czytać a rozumieć to dwie rózne rzeczy, jaka antenę masz kupić napisało ci 2 ludzi i w żadnej propozycji nic na temat anteny szerokopasmowej LOG-PERIOD , bo to stacje 4CC CA a w Play nikogo LTE800 nie interesuje, tym bardziej jak ma być B535.
Wolę kilka razy zapytać i jednak mieć pewność. Z tego co widzę w Telkob, to ATK-500 spełnia te wymagania. Z początku nastawiałem się na szeroko polecaną na forum ATK-504, ale ta jest szerokopasmowa z tego co rozumiem. Chyba że możesz coś innego polecić?
Un4tunateMe

tomekwwa pisze:Jeszcze tylko brakuje, żebyś na maszt wystawił patyczki z Allegro 60 dBi po 15 zł sztuka o realnej wartości ze 2 zł i ujemnym zysku w każdym zakresie. Łapiesz z Rusocina 3CC w tym 2600 to jedynym słusznym wyborem dostępnym do testów od ręki jest CT-17 z Cybertecha z jak najkrótszymi kablami. Brak zakupu co najmniej B628, a najlepiej B818 to też duży błąd na dziś i na później, bo one tylko będą drożały. Zwłaszcza, że do 5G to zdaje się daleka droga przed nami. A B535 to już na dziś bieda router.
I o taką konkretną odpowiedź mi chodziło.

Nie nie. Nie ma mowy żebym jakieś tłumiki z Alledrogo uskuteczniał. Szukałem na ich temat czegokolwiek i tak trafiłem właśnie na forum. Sprawdzę jak będzie wyglądała sytuacja z tym CT-17. Dzięki :ok:
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Telkob stworzył antenę na nieistniejące pasmo LTE2700, już samo to by mnie nie skłaniało do zakupu. Ich antenami sprawdzonymi na ultra trudne warunki to 502 i 504 i mają one swoich zadowolonych użytkowników, natomiast nie słyszałem by ktokolwiek, a już tym bardziej skutecznie, użył tej 500, stąd tu Ci jej nikt nie poleci (może poza jednym użytkownikiem bardzo zakochanym w periodyki), musiałbyś być pierwszym testerem. Tylko po co, podany zysk i tak ma byle jaki.
Un4tunateMe

tomekwwa pisze:Telkob stworzył antenę na nieistniejące pasmo LTE2700, już samo to by mnie nie skłaniało do zakupu. Ich antenami sprawdzonymi na ultra trudne warunki to 502 i 504 i mają one swoich zadowolonych użytkowników, natomiast nie słyszałem by ktokolwiek, a już tym bardziej skutecznie, użył tej 500, stąd tu Ci jej nikt nie poleci (może poza jednym użytkownikiem bardzo zakochanym w periodyki), musiałbyś być pierwszym testerem. Tylko po co, podany zysk i tak ma byle jaki.
Jeśli tak ma się sytuacja, to zostanę przy tej CT-17 :ok:

Chętnie bym coś potestował ale z braku czasu zwyczajnie nie dam rady. Niektórzy tu nie rozumieją że praca od 14 do 2 w nocy, to nieobecność w domu tak na prawdę od 13 do 3 rano. Z tego powodu (pomijam drobne wykańczanie domu i brak podłogi na poddaszu), nie mam zwyczajnie czasu na kombinowanie. Samą instalację anteny też będę musiał ogarnąć "za jednym zamachem" i pewnie przed pracą, dopieszczając ustawienie jej przez kilka następnych dni.

Raz jeszcze dziękuję za konkretną pomoc :)
ODPOWIEDZ