Simdata przez telefon...
Moderator: Moderatorzy
- csnv
- Początkujący użytkownik forum
Simdata przez telefon...
Witam ponownie, do łączenia się z netem używam Nokii 6021. Póki co łącze się przez normalną kartę abonamentową i jest wszystko OK. Moje pytanie polega na tym czy jak wrzuce do fona karte simdaty to wszystko bedzie działało tak jak do tej pory czy będę musiał coś od nowa konfigurować? Pytam teraz, bo jak będę próbował to nie będe miał innego dostępu do neta, żeby w razie problemów zaczepnąć rady. Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedź. 

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Simdata przez telefon...
Nic nie będziesz musiał zmieniać.
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Oczywiście, jeżeli telefon obecnie jest w plusie. Choć ja miałem tyle przebojów z konfigurowaniem GPRS w telefonach, że nie dał bym za to ręki... Tzn. teoretycznie tak jest, ale praktyka mi pokazała swoje.
- csnv
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki koledzy, teraz moge śmiało kupić simdate. pzdr
- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Witam, mam pytanie. Posiadam na laptopie iPlusa, a telefon jaki posiadam to Nokia 6280. Teraz mam pytania. Czy tą kartę sim, którą mam w modemie iPlusa w laptopie, mogę przełożyć do telefonu, i korzystać z internetu na telefonie normalnie???
2. jeśli można, to opłata będzie również stała za korzystanie z tego internetu przez telefon? - 60zł ??
3. Jeśli tak mozna, to chyba nie będę mógł dzwonic i wysylac smsów z tej karty, bo wtedy drożej, doliczane do abonamentu 60 zł są dodatkowe opłaty, prawda???
3. Jesli moj telefon obsluguje UMTS, to gdy bede mial ta karte sim co jest obecnie w modemie iPlusa w laptopie, gdy bede ją mial w telefonie, to moge przełączyc w ustawieniach sieci w telefonie UMTS i bedzie dzialac??? Bez dodatkowych zadnych tam opłat??
4. Jesli przeloze tą karte sim iPlusa z modemu do telefonu, to telefon sam bedzie sie przełączać na sieci GPRS, EDGE, HSDPA i UMTS podobnie jak modem podczas korzystania z tego internetu w laptopie??
5. Gdy przeloże juz tą karte sim, to ktorędy mam tak wlasciwie wchodzic do tego internetu przez telefon??? Chodzi mi o to, gdzie wejsc w telefonie, by w internet iPlusa wejsc??
6. W telefonie w ustawieniach, w Trybach sieci, mam trzy do wyboru: Dwuzakresowy, UMTS, GSM. Obecnie mam GSM ustawione, a jesli przeloze tą karte sim iPlusa z modemu do mojego telefonu, to co mam w ustawieniach, w trybach sieci zaznaczyć?? żeby sie sam przełączał na sieci w zaleznosci od obecnosci w jej obszarze??
Sorki za pytanka, ale nie jestem w tej dziedzinie za bardzo kompetentny. Dzieki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam
![:]](./images/smilies/splash.gif)
2. jeśli można, to opłata będzie również stała za korzystanie z tego internetu przez telefon? - 60zł ??
3. Jeśli tak mozna, to chyba nie będę mógł dzwonic i wysylac smsów z tej karty, bo wtedy drożej, doliczane do abonamentu 60 zł są dodatkowe opłaty, prawda???
3. Jesli moj telefon obsluguje UMTS, to gdy bede mial ta karte sim co jest obecnie w modemie iPlusa w laptopie, gdy bede ją mial w telefonie, to moge przełączyc w ustawieniach sieci w telefonie UMTS i bedzie dzialac??? Bez dodatkowych zadnych tam opłat??
4. Jesli przeloze tą karte sim iPlusa z modemu do telefonu, to telefon sam bedzie sie przełączać na sieci GPRS, EDGE, HSDPA i UMTS podobnie jak modem podczas korzystania z tego internetu w laptopie??
5. Gdy przeloże juz tą karte sim, to ktorędy mam tak wlasciwie wchodzic do tego internetu przez telefon??? Chodzi mi o to, gdzie wejsc w telefonie, by w internet iPlusa wejsc??
6. W telefonie w ustawieniach, w Trybach sieci, mam trzy do wyboru: Dwuzakresowy, UMTS, GSM. Obecnie mam GSM ustawione, a jesli przeloze tą karte sim iPlusa z modemu do mojego telefonu, to co mam w ustawieniach, w trybach sieci zaznaczyć?? żeby sie sam przełączał na sieci w zaleznosci od obecnosci w jej obszarze??
Sorki za pytanka, ale nie jestem w tej dziedzinie za bardzo kompetentny. Dzieki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam

iPlus
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ad1. Tak możesz ją przełożyć i korzystać normalnie.
Ad2. Tak opłata za korzystanie z internetu będzie stała, u Ciebie tak jak piszesz 60zł. Nie ma różnicy jak korzystasz z tego internetu.
Ad3. Teoretycznie będziesz mógł dzwonić, ale koszt to z tego co pamiętam to 1.80 zł/min, pamiętaj że a abonamencie iPlus 60 masz 20 DARMOWYCH SMS do WSZYSTKICH sieci.
na miesiąc, a niewykorzstane przechodzą na kolejne 6.
Ad4. Tak przełączanie bez opłat tak jak w modemie można sie przełączyć.
Ad5. W zależności od tego jak telefon będzie skonfigurowany będzie się przełączał lub nie.
Ad6. Do internetu wchodzisz normalnie, tak jak pisze w instrukcji obsługi.
Ad7. Nie znam tego modelu, ale mi się wydaję że powinno być dwuzakresowy.
PS popraw numerację pytań
Ad2. Tak opłata za korzystanie z internetu będzie stała, u Ciebie tak jak piszesz 60zł. Nie ma różnicy jak korzystasz z tego internetu.
Ad3. Teoretycznie będziesz mógł dzwonić, ale koszt to z tego co pamiętam to 1.80 zł/min, pamiętaj że a abonamencie iPlus 60 masz 20 DARMOWYCH SMS do WSZYSTKICH sieci.

Ad4. Tak przełączanie bez opłat tak jak w modemie można sie przełączyć.
Ad5. W zależności od tego jak telefon będzie skonfigurowany będzie się przełączał lub nie.
Ad6. Do internetu wchodzisz normalnie, tak jak pisze w instrukcji obsługi.
Ad7. Nie znam tego modelu, ale mi się wydaję że powinno być dwuzakresowy.
PS popraw numerację pytań

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Dzięki za odpowiedzi, a jeszcze jedno. Jeśli bym nie przelozyl do mojego telefonu karty sim od iPlusa, z modemu, tylko bym wchodzil do internetu przez ta karte sim co mam caly czas w telefonie, normalną, to za wchodzenie do neta bym placil i to srogo prawda??? bo ta karta nie jest na to przystosowana i przeznaczona, i bym placil w takim razie za ilosc przetworzonych danych prawda?? zeby miec stalą oplate - 60zl na okroglo i siedziec w necie to musze przelozyc ta karte sim od iPlusa z modemu prawda?

iPlus
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Prawda.
Same karty SIM są takie same, każda ma MSISDN, za pomocą jednej i drugiej można robić praktycznie to samo. Różnica polega na (jak słusznie zauważyłeś...) innych planach taryfowych.
Co do cen (dla ciekawości), w Plusie 100kB przy APN internet zazwyczaj kosztuje 12 groszy brutto.
Same karty SIM są takie same, każda ma MSISDN, za pomocą jednej i drugiej można robić praktycznie to samo. Różnica polega na (jak słusznie zauważyłeś...) innych planach taryfowych.
Co do cen (dla ciekawości), w Plusie 100kB przy APN internet zazwyczaj kosztuje 12 groszy brutto.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
ewentulnie zakupic jakis pakiecik danych lub wlaczyc iplusa na tej karcie co masz w telefonie
- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Hmm, ale po co mi to?? Na tej karcie sim, ktora mam w telefonie nie chce wchodzic do neta, ja tylko chcialem rozwiać watpliwosc czy, jesli przeloze karte sim z modemu - od iPlusa do telefonu, to czy bede mogl wchodzic przez telefon do neta i siedziec sobie, i placic oplate stala caly czas czyli 60zl czy by mi naliczalo nadal za ilosc przetworzonych danych i bym sie rachunku przestraszył?? czy rachunku bym sie przestraszyl, jesli bym wchodzil do neta przez ta karte sim co mam w telefonie??? A ta z modemu, z iPlusa moge wlozyc i siedziec ile chce w necie a oplata bedzie stala nadal czyli 60zł???
P.S. Jak wloze ta karte sim od iPlusa do telefonu, to co mam ustawić w ustawieniach telefonu, aby telefgon przelaczal mi sie automatycznie na sieci GPRS, EDGE, HSDPA, UMTS?? Bo w ustaiweniach telefonu, w trybach sieci, do wyboru mam takie opcje jak: Dwuzakresowy, UMTS, GSM. Teraz mam ustawione GSM, a jak wloze karte sim od iPlusa to co ustawic?? tak,zeby przelaczal mi sie na sieci w zaleznosci, od przebywania w obszarach, w ktorych oczywiscie funkcjonuje dana siec..?

P.S. Jak wloze ta karte sim od iPlusa do telefonu, to co mam ustawić w ustawieniach telefonu, aby telefgon przelaczal mi sie automatycznie na sieci GPRS, EDGE, HSDPA, UMTS?? Bo w ustaiweniach telefonu, w trybach sieci, do wyboru mam takie opcje jak: Dwuzakresowy, UMTS, GSM. Teraz mam ustawione GSM, a jak wloze karte sim od iPlusa to co ustawic?? tak,zeby przelaczal mi sie na sieci w zaleznosci, od przebywania w obszarach, w ktorych oczywiscie funkcjonuje dana siec..?

iPlus
-
Ustaw dwuzakresowy. Będzie wtedy preferował UMTS, a jak nie będzie UMTSu, to wybierze automatycznie GPRS/EDGE.
Ewentualnie, jeśli znajdujesz się na skraju UMTS, możesz ustawić tryb UMTS, wtedy telefon będzie starał się wymusić ten właśnie tryb (trochę zakręcone, ale nie wiem jak inaczej to napisać).

Ewentualnie, jeśli znajdujesz się na skraju UMTS, możesz ustawić tryb UMTS, wtedy telefon będzie starał się wymusić ten właśnie tryb (trochę zakręcone, ale nie wiem jak inaczej to napisać).
Oprócz wyboru sieci sprawdź jeszcze aktywny punkt dostępu. Powinien być wpisany: internet lub www.plusgsm.pl. Tylko nie pytaj gdzie... Sprawdź w instrukcji na stronie nokia.comSajmon_X2 pisze:Jak wloze ta karte sim od iPlusa do telefonu, to co mam ustawić w ustawieniach telefonu

- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Jak mam to rozumieć i po co to robić???Engelbert pisze:Oprócz wyboru sieci sprawdź jeszcze aktywny punkt dostępu. Powinien być wpisany: internet lub www.plusgsm.pl. Tylko nie pytaj gdzie... Sprawdź w instrukcji na stronie nokia.com
2. Wszedłem w menu telefonu w WEB i w ustawienia i jeszcze coś znalazłem co być może nadaje się do ustawienia? A chcę to zrobić, zanim włożę kartę sim od iPlusa, a mianowicie mam coś takiego w MENU > WEB > USTAWIENIA KONFIGURACJI > KONFIGURACJA > i mam coś takiego tutaj do wyboru: 1.Domyślne, 2.Internet CSD, 3.Internet GPRS, 4.PlusGSM WAP GPRS :: I obecnie mam w tym zaznaczone to ostatnie czyli: PlusGSM WAP GPRS :: jak to ma być ustawione? (żeby śmigał iPlus po włożeniu karty sim od iPlusa) ??? CO mam tutaj zaznaczyć, wybrać, ustawić??
2. Czy na pewno po włożeniu karty sim od iPlusa opłata będzie stała niezależnie ile będę siedzieć w internecie przez telefon?? Przepraszam, że tak bytam, bo kiedyś wchodziłem do internetu przez telefon ale co prawda z włożoną tą kartą sim normalną, którą mam cały czas w telefonie, i rachunku się przestraszyłem!

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jedno jest pewne NIE wybieraj opcji 2.Internet CSD, bo się przestraszysz rachunkuSajmon_X2 pisze:mam coś takiego tutaj do wyboru: 1.Domyślne, 2.Internet CSD, 3.Internet GPRS, 4.PlusGSM WAP GPRS
Jeżeli wybierzesz połączenie z APN Plusa to nie zapłacisz więcej, bo ta usługa została aktywowana na karcie SIM z modemu, że możesz bez ograniczeń łączyć się z APN Plusa (właśnie jest to ten internet lub www.plusgsm.pl), jest jedno ale... oczywiście spadnie Ci prędkość po przekroczeniu limitu 1GB w abonamencie iPlus 60.Sajmon_X2 pisze:Czy na pewno po włożeniu karty sim od iPlusa opłata będzie stała niezależnie ile będę siedzieć w internecie przez telefon??
[Dodano przez: YaHooo 2008-01-13 19:55]
Z tego co wiem to raczej nie, bo jeżeli karta SIM jest stara np. tak jak moja ma 5 lat, to raczej z transmisją 3G sobie nie poradziEngelbert pisze:Same karty SIM są takie same

Pozdrawiam YaHooo 

- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Ok, ale można to rozwinąć o co chodzi z tym i gdzie to zmienić czy włączyć czy coś z tym internet oraz www.plusgsm.pl Bo ja kompletnie nie rozumiem o co Wam z tym chodzi.....YaHooo pisze:Jeżeli wybierzesz połączenie z APN Plusa to nie zapłacisz więcej, bo ta usługa została aktywowana na karcie SIM z modemu, że możesz bez ograniczeń łączyć się z APN Plusa (właśnie jest to ten internet lub www.plusgsm.pl), jest jedno ale... oczywiście spadnie Ci prędkość po przekroczeniu limitu 1GB w abonamencie iPlus 60.

P.S. Na pewno mam w konfiguracji ustawić na: Internet GPRS ?? I tak będzie mi sie automatycznie przelaczac oczywiscie w zaleznosci od tego, w jakim obszarze sieci bede sie znajdowac??

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-13, 20:58 ]
Przycięcie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-13, 20:58 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wejdź na stronkę Nokii gdzie można sobie wysłać ustawienia na telefon >KILK< i przejdź do kroku 4.
- Kiliknij zielony przycisk "Pobierz suatwienia standardowe"
- Po kilku okienkach pojawi się te w ktorym możesz wybrać model telefonu - wybierz swój Nokia 6280, Dalej
- Ustawienia internetu
- Lokalizacja -> Poland, Dalej
- Sieć -> Plus GSM, Dalej
- Przepisz kod
, Numer telefonu -> tu proponuje już mieć wsadzoną kartę od iPlusa 60, i podać jej numer. Jak go nie znasz to zajrzyj do umowy:) Zamów ustawienia.
Teraz trzeba czekać na ustawienia w formie jednego, lub kilku SMS i zastosować się do instrukcji w nicgh zawartych.
- Kiliknij zielony przycisk "Pobierz suatwienia standardowe"
- Po kilku okienkach pojawi się te w ktorym możesz wybrać model telefonu - wybierz swój Nokia 6280, Dalej
- Ustawienia internetu
- Lokalizacja -> Poland, Dalej
- Sieć -> Plus GSM, Dalej
- Przepisz kod

Teraz trzeba czekać na ustawienia w formie jednego, lub kilku SMS i zastosować się do instrukcji w nicgh zawartych.
Pozdrawiam YaHooo 

- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Hmm, a czy to konieczne???
A samo to, co pisałem o konfiguracji, to jak w końcu, co tam mam ustawić???

A samo to, co pisałem o konfiguracji, to jak w końcu, co tam mam ustawić???

iPlus
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale nie wiesz gdzie masz to wpisac. A tak Ci przyjdzie SMS z ustawieniami oraz instrukcjami co i jak masz zrobić by te ustawienia zaczęły działac:)
Pozdrawiam YaHooo 

- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
A czy bez tego mi nie pójdzie iPlus na telefonie????
P.S. Nie wiem czy to jest to, ale kiedyś w salonie Plusa pewien pan mi coś konfigurował w tym stylu, że coś przez komputer robił i przyszły smsy, robił mi to, żebym mógł wchodzić normalnie przez telefon do neta. Po prostu, żebym mógł się łączyć i wchodzić. A więc widocznie mam już to skonfigurowane jeśli to jest to o co Ci chodzi???
A więc co w takim razie??? Moge wsadzić karte od iPlusa i wchodzic do neta?? Tylko prosze powiedzcie, co jeszcze trzeba zrobic, ew. co mam ustawic w konfiguracji tej, co opisywałem pare postów wyżej, to, na co mam przestawić??? Bo teraz obecnie mam tam ustawione ''PlusGSM, WAP, GPRS''.. ?

P.S. Nie wiem czy to jest to, ale kiedyś w salonie Plusa pewien pan mi coś konfigurował w tym stylu, że coś przez komputer robił i przyszły smsy, robił mi to, żebym mógł wchodzić normalnie przez telefon do neta. Po prostu, żebym mógł się łączyć i wchodzić. A więc widocznie mam już to skonfigurowane jeśli to jest to o co Ci chodzi???
A więc co w takim razie??? Moge wsadzić karte od iPlusa i wchodzic do neta?? Tylko prosze powiedzcie, co jeszcze trzeba zrobic, ew. co mam ustawic w konfiguracji tej, co opisywałem pare postów wyżej, to, na co mam przestawić??? Bo teraz obecnie mam tam ustawione ''PlusGSM, WAP, GPRS''.. ?

iPlus
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale widzisz z tego co pisze na tej stronce to są tam do wyboru trzy usługi:
- WAP/GPRS
- Ustawienie MMS
- Ustawienie Internetu
Z tego co piszesz to chyba masz tą pierwszą, i będziesz miał prędkości GPRS, ale również moge się mylić. Więc najlapiej będzie jak przejrzysz wszystkie menu z ustawieniami w telefonie i poszukasz takich ustawień sieci jak APN, użytkownik, hasło i zobaczyć jakie są wpisane, jeżeli takie jak podane poprzednio to jest wszystko OK.
- WAP/GPRS
- Ustawienie MMS
- Ustawienie Internetu
Z tego co piszesz to chyba masz tą pierwszą, i będziesz miał prędkości GPRS, ale również moge się mylić. Więc najlapiej będzie jak przejrzysz wszystkie menu z ustawieniami w telefonie i poszukasz takich ustawień sieci jak APN, użytkownik, hasło i zobaczyć jakie są wpisane, jeżeli takie jak podane poprzednio to jest wszystko OK.
Pozdrawiam YaHooo 

- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Hmm, szukam po telefonie i na coś natrafiłem.... Wszedłem w Menu > Ustawienia > Konfiguracja i mam tutaj tak: Domyślne ustawienia konfiguracji: i mam zaznaczone Internet CSD, a do wyboru w tym mam jeszcze poza tym: Plus GSM MMS, Internet GPRS, PlusGSM WAP GPRS oraz PTT_GPRS
Poza tym w Ustawieniach konfiguracji mam jeszcze coś takiego: Preferowany punkt dostępu: I mam zaznaczone w tym: Internet CSD, a do wyboru w tym poza tym mam jeszcze: Internet GPRS ...
Poza tym, jak wchodzę do Menu > WEB > Ustawienia to mam jeszcze dostęp do takich opcji jak: Ustawienia konfiguracji a w tym mam: Konfiguracja :: w której mam zaznaczone PlusGSM WAP GPRS a do wyboru w tym mam jeszcze poza tym: Domyślne, Internet CSD, Internet GPRS ... Później w ustawieniach konfiguracji moge wejsc jeszcze do: Konto :: a w tym mam zaznaczone i tylko to do wyboru: WAP Przeglądarka :: I jako ostatnia pozycja w Ustawieniach konfiguracji to: Wyświetl okno terminalu w czym mam dostęp jedynie do dokonania wyboru: Tak lub Nie. W tym przypadku mam zaznaczone Nie.
Hmm, a więc co mam zrobić...???
Bo chciałbym już włożyć tą karte sim od iPlusa do telefonu i przetestowac tego neta ale najpierw proszę o pomoc i odpowiedzi Was, doswiadczonych, bo ja praktycznie zielony w tych sprawach jestem.. a zalezy mi na tym by dobrze tak jak na laptopie chodzil normalnie internet, sam sie przelaczal na inne sieci w zaleznosci od tego, w jakim zasiegu sie oczywiscie znajduje oraz co najwazniejsze, zeby byla nadal stala oplata, zebym sie rachunku nie wystraszył! Po prostu, normalna stala oplata jak za iPlusa czyli 60zł.
dzieki z gory pozdrawiam

Poza tym w Ustawieniach konfiguracji mam jeszcze coś takiego: Preferowany punkt dostępu: I mam zaznaczone w tym: Internet CSD, a do wyboru w tym poza tym mam jeszcze: Internet GPRS ...
Poza tym, jak wchodzę do Menu > WEB > Ustawienia to mam jeszcze dostęp do takich opcji jak: Ustawienia konfiguracji a w tym mam: Konfiguracja :: w której mam zaznaczone PlusGSM WAP GPRS a do wyboru w tym mam jeszcze poza tym: Domyślne, Internet CSD, Internet GPRS ... Później w ustawieniach konfiguracji moge wejsc jeszcze do: Konto :: a w tym mam zaznaczone i tylko to do wyboru: WAP Przeglądarka :: I jako ostatnia pozycja w Ustawieniach konfiguracji to: Wyświetl okno terminalu w czym mam dostęp jedynie do dokonania wyboru: Tak lub Nie. W tym przypadku mam zaznaczone Nie.
Hmm, a więc co mam zrobić...???
Bo chciałbym już włożyć tą karte sim od iPlusa do telefonu i przetestowac tego neta ale najpierw proszę o pomoc i odpowiedzi Was, doswiadczonych, bo ja praktycznie zielony w tych sprawach jestem.. a zalezy mi na tym by dobrze tak jak na laptopie chodzil normalnie internet, sam sie przelaczal na inne sieci w zaleznosci od tego, w jakim zasiegu sie oczywiscie znajduje oraz co najwazniejsze, zeby byla nadal stala oplata, zebym sie rachunku nie wystraszył! Po prostu, normalna stala oplata jak za iPlusa czyli 60zł.

iPlus
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to widać, że najprawdopodobniej masz wszystko OK. Wsytarczy włożyć kartę SIM od iPlusa i można surfować w necie
, jakby coś nie grało to proponuję wysłać sobie na telefon ustawienia ze stronki Nokii, tak jak w jednym z poprzednich moich postów.

Pozdrawiam YaHooo 

- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
A zobacz dokladnie tego mojego poprzedniego posta i napisz, czy aby na pewno wszystko ok?? Przeciez mam ustawione niektore na Internet CSD.... itd...inne... zobacz tam... nic nie polecasz zmienić...????
Jesli tak to co......?? ![:]](./images/smilies/splash.gif)

iPlus
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Menu > Ustawienia > Konfiguracja tu: Domyślne ustawienia konfiguracji: masz zaznaczone Internet CSD, jeżeli chcesz to możesz to zmenić na PlusGSM WAP GPRS . Tak samo Preferowany punkt dostępu Ale to sie odnosi tylko do jeżeli w menu Menu > WEB > Ustawienia wybierzesz zamiast tego co masz Domyślne. Ale jak chcesz to poczekaj do jutra i pojdź do salonu Plusa i tam Ci to wszystko zrobią.
Pozdrawiam YaHooo 

- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Hmmm... a pytam tak, bo jestem juz do tego zrazony... chodzi mi o kwestie kosztów..
Bo juz kiedys, co prawda, przez telefon z tą kartą sim normalna, co mam w telefonie, ale wchodzilem do neta... i pozniej sie rachunku przestraszyłem!
Więc glownie chodzi mi o tą kwestie... zeby zanim przeloze karty, zeby poustawiac w ustawieniach tel tak, ze bede placic za neta za iPlusa caly czas 60zl... chyba ze nie musze nic ustawiac? i czy to zalezy od karty sim wylacznie..?

P.S. dlaczego akurat tam ustawic na PlusGSM WAP GPRS a nie np. na Internet GPRS lub PTT_GPRS (A TAK W OGOLE CO TO?) ?? Kurcze...

P.S. dlaczego akurat tam ustawic na PlusGSM WAP GPRS a nie np. na Internet GPRS lub PTT_GPRS (A TAK W OGOLE CO TO?) ?? Kurcze...

iPlus
-
Myslisz się. W Plusie nie ma podziału np. takiego jak swego czasu w Orange. Co najwyżej Twoja karta nie będzie miała menu Plus Mega, ale transmisję pakietową 3G obsłuży.YaHooo pisze:Z tego co wiem to raczej nie, bo jeżeli karta SIM jest stara np. tak jak moja ma 5 lat, to raczej z transmisją 3G sobie nie poradzi . Chyba że się myle...
Co do konfiguracji, widać że Sajmon_X2 zabiera się trochę do tego jak pies do jeża. Jak nie chcesz nic zmieniać w telefonie, to w komputerze wejdź w menadżer urządzeń, odszukaj telefon który po podłączeniu widoczny będzie jako modem, następnie właściwości, zakładka zaawansowane i wpisz w dodatkowym poleceniu inicjującym:
at+cgdcont=1,"IP","internet"
W ten sposób ustawisz właściwy APN z poziomu komputera i to, co jest wpisane w telefonie nie będzie miało znaczenia.
Push to talk, po naszemu naciśnij i mów (NIM). Więcej na stronie Plusa.Sajmon_X2 pisze:PTT_GPRS (A TAK W OGOLE CO TO?)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Aha ja myślałem, że to czy można z tego korzystać to zależy tak samo od telefonu jak i od kart SIM. Wielkie dzięki za wyjaśnienie sprawyEngelbert pisze:Co najwyżej Twoja karta nie będzie miała menu Plus Mega, ale transmisję pakietową 3G obsłuży.

Co do tej konfiguracji to @Engelbert też ma rację to jest chyba najłatwiejszy sposób, bez grzebania w telefonie czy zamawiania ustawień na stronach, a poza tym telefon będzie skonfigurowany od razu tak, że będzie można korzystać z internetu na komputerze

Pozdrawiam YaHooo 

- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Ok, tak jak radziliście, wszedłem tam gdzie kazaliście i wpisałem w tym polu polecenia tam to: at+cgdcont=1,"IP","internet" i zrobiłem OK i zamknęło mi okno. nie bylo zadnego komunikatu ani nic ale zostalo to dokonane i automatycznie telefon to przyjął??? A więc co teraz?? Mogę włożyć kartę od iPlusa do telefonu już i wchodzić do neta? I na pewno nie będzie mi juz naliczac za ilosc przetworzonych danych tylko normalnie jak w iPlusie, stala oplata 60zł bedzie?? To już wszystko??
Nic tam zmieniac juz nie musze..?

Nic tam zmieniac juz nie musze..?

iPlus
-
Zapraszam na podstawowy kurs obsługi OS Windows. To normalne, że po kliknięciu OK okno znika.Sajmon_X2 pisze:zrobiłem OK i zamknęło mi okno
Tak.Sajmon_X2 pisze:A więc co teraz?? Mogę włożyć kartę od iPlusa do telefonu już i wchodzić do neta?
Tak, na pewno nie będzie naliczać.Sajmon_X2 pisze:I na pewno nie będzie mi juz naliczac za ilosc przetworzonych danych tylko normalnie jak w iPlusie, stala oplata 60zł bedzie??
Tak, po trzykroć tak.Sajmon_X2 pisze:To już wszystko??
Teraz (o ile nie zrobiłeś tego wcześniej) musisz utworzyć dialup (szczegóły w FAQ) albo użyc jakiegoś programu (w rodzaju Nokia PC Suite) do połączenia. Ale to wszystko znadziesz na forum albo w FAQ.
Ostatnio zmieniony 2008-01-14, 17:18 przez Engelbert, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sajmon_X2
- Stały użytkownik forum
Mam Nokia PC Suite najnowszy, którego użyłem do tej operacji, by telefon został wykryty przez komputer
P.S. Po co mi to mówiąc o kwestii internetu iPlus w komórce?? Co to ma wspólnego z tym teraz?? do czego?
Nie mogę w Menu telefonu i w WEB normalnie kliknąć Strona główna i nie przejde do neta?

iPlus
-
Eeee moment moment, mój błąd. Tak się kończy czytanie jednym okiem.
Przepraszam, myślałem, że chcesz przełożyć kartę z modemu do telefonu i wykorzystać telefon jako modem, ale widzę, że chcesz korzystać z poziomu aparatu.
To, co zrobiłeś z poziomu menadżera urządzeń więc nie ma większego znaczenia
Jak chcesz mieć pewność, żeby nie łączyć się przez CSD, po prostu wywal wszystkie konfiguracje oprócz internet GPRS, wap gprs i mms. Wywal wszystko co ma w nazwie CSD
I po problemie.
Przepraszam, myślałem, że chcesz przełożyć kartę z modemu do telefonu i wykorzystać telefon jako modem, ale widzę, że chcesz korzystać z poziomu aparatu.
To, co zrobiłeś z poziomu menadżera urządzeń więc nie ma większego znaczenia

Jak chcesz mieć pewność, żeby nie łączyć się przez CSD, po prostu wywal wszystkie konfiguracje oprócz internet GPRS, wap gprs i mms. Wywal wszystko co ma w nazwie CSD