Huawei B525s-23a (Orange) jako bramka GSM
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei B525s-23a (Orange) jako bramka GSM
Witam. Mam problem z ruterem Huawei B525s-23a wersja Orange flybox lte jako bramka GSM. Robiłem testy na kilku kartach sim i bramka działała ale okazało się gdy dziatki zmieniły telefon stacjonarny z Orange na telefon stacjonarny w Play to ruter nie chce się połączyć i telefon nie działa. Czy to czasem nie wina brandu Orange czy coś w ustawieniach.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Huawei B525s-23a (Orange) jako bramka GSM
Opisz to jeszcze raz.
Telefon stacjonarny w Play to najzwyklejszy abonament komórkowy i to karta SIM do niego przypisana powinna być w routerze żeby działał jako bramka GSM.
Telefon stacjonarny w Play to najzwyklejszy abonament komórkowy i to karta SIM do niego przypisana powinna być w routerze żeby działał jako bramka GSM.
Nie pomagam na PW!
-
Próbowałem rożnych ustawień w routerze ręcznie ustawić sieć 3g zrobić aktualizacje nic nie pomaga
-
Sms na przykład przychodzą
-
W rejestrze systemu routera znalazłem taki błąd WAN connection INTERNET_VOICE_R_UMTS1:IPv4 failed
- wojteks
- *** Administrator ***
Może karta SIM "stacjonarna" nie wpuszcza do 3G i będzie działać tylko w 2G.
Możesz zrobić taki test z kartą Play w jakiejś normalnej taryfie głosowej z pakietem danych?
Możesz zrobić taki test z kartą Play w jakiejś normalnej taryfie głosowej z pakietem danych?
Nie pomagam na PW!
-
Robiłem testy na 2 kartach Play głosowej i internetowej i wszystko działa tylko ta nie chce działać . Tak próbowałem ustawiać 2g 3g nic nie pomogło Szukałem informacji o tym błędzie ale brak działających rozwiązań.
- wojteks
- *** Administrator ***
Widocznie karta "telefon stacjonarny" jest inaczej skonfigurowana niż normalne karty (ewentualnie system wykrywa że karta jest poza strefą domową, może na nowo trzeba strefę domowa wyznaczyć.
Męcz infolinię.
Męcz infolinię.
Nie pomagam na PW!
-
Karty głosowe działają chyba tylko w 2G/3G. Trzeba sprawdzić w zwykłym telefonie GSM z 4G czy można z niego zadzwonić.
- wojteks
- *** Administrator ***
No nie, głosowe karty w Play nawet VoLTE obsługują więc to bez znaczenia. Problemem zapewne jest karta SIM z przeniesionym telefonem "stacjonarnym" która może mieć znacznie więcej ograniczeń w systemie.CSA pisze:Karty głosowe działają chyba tylko w 2G/3G.
Nie pomagam na PW!
-
Miałem na myśli karty głosowe dla stacjonarnych bez możliwości transferu danych. Mam wrażenie że działają jak karty Idei sprzed wymiany, czyli nie włącza się na nich LTE. W play dają do nich takiego cegłowatego maxcoma 721bb, to jest telefon GSM 3G ale na kartach SIM stacjonarnych nie można na nim włączyć transferu danych, mimo że teoretycznie go obsługuje.
W play mają też karty do internetu na których nie działają połączenia głosowe. Trzeba włożyć kartę do telefonu z 4G i zobaczyć co się stanie, czy łapnie zasięg na 4G, czy można zadzwonić.
W play mają też karty do internetu na których nie działają połączenia głosowe. Trzeba włożyć kartę do telefonu z 4G i zobaczyć co się stanie, czy łapnie zasięg na 4G, czy można zadzwonić.
-
Karta włożona do smartfona działa można dzwonić , transfer danych jest zablokowany nie pokazuje jaki jest standard sieci. Problem pewnie by nie było gdyby dziatki nie były przywiązane do starego telefonu(2szt) (+ leży mi niepotrzebny router).Nic pomęczę infolinie operatora a jak nic to nie da to przekonam do innego telefonu. Dzięki