Huawei B525s-23a (Orange) jako bramka GSM

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
snekkar
Początkujący użytkownik forum

Huawei B525s-23a (Orange) jako bramka GSM

Post autor: snekkar »

Witam. Mam problem z ruterem Huawei B525s-23a wersja Orange flybox lte jako bramka GSM. Robiłem testy na kilku kartach sim i bramka działała ale okazało się gdy dziatki zmieniły telefon stacjonarny z Orange na telefon stacjonarny w Play to ruter nie chce się połączyć i telefon nie działa. Czy to czasem nie wina brandu Orange czy coś w ustawieniach.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei B525s-23a (Orange) jako bramka GSM

Post autor: wojteks »

Opisz to jeszcze raz.

Telefon stacjonarny w Play to najzwyklejszy abonament komórkowy i to karta SIM do niego przypisana powinna być w routerze żeby działał jako bramka GSM.
Nie pomagam na PW!
snekkar

Próbowałem rożnych ustawień w routerze ręcznie ustawić sieć 3g zrobić aktualizacje nic nie pomaga
snekkar

Sms na przykład przychodzą
snekkar

W rejestrze systemu routera znalazłem taki błąd WAN connection INTERNET_VOICE_R_UMTS1:IPv4 failed
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Może karta SIM "stacjonarna" nie wpuszcza do 3G i będzie działać tylko w 2G.

Możesz zrobić taki test z kartą Play w jakiejś normalnej taryfie głosowej z pakietem danych?
Nie pomagam na PW!
snekkar

Robiłem testy na 2 kartach Play głosowej i internetowej i wszystko działa tylko ta nie chce działać . Tak próbowałem ustawiać 2g 3g nic nie pomogło Szukałem informacji o tym błędzie ale brak działających rozwiązań.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Widocznie karta "telefon stacjonarny" jest inaczej skonfigurowana niż normalne karty (ewentualnie system wykrywa że karta jest poza strefą domową, może na nowo trzeba strefę domowa wyznaczyć.

Męcz infolinię.
Nie pomagam na PW!
CSA

Post autor: CSA »

Karty głosowe działają chyba tylko w 2G/3G. Trzeba sprawdzić w zwykłym telefonie GSM z 4G czy można z niego zadzwonić.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

CSA pisze:Karty głosowe działają chyba tylko w 2G/3G.
No nie, głosowe karty w Play nawet VoLTE obsługują więc to bez znaczenia. Problemem zapewne jest karta SIM z przeniesionym telefonem "stacjonarnym" która może mieć znacznie więcej ograniczeń w systemie.
Nie pomagam na PW!
CSA

Post autor: CSA »

Miałem na myśli karty głosowe dla stacjonarnych bez możliwości transferu danych. Mam wrażenie że działają jak karty Idei sprzed wymiany, czyli nie włącza się na nich LTE. W play dają do nich takiego cegłowatego maxcoma 721bb, to jest telefon GSM 3G ale na kartach SIM stacjonarnych nie można na nim włączyć transferu danych, mimo że teoretycznie go obsługuje.

W play mają też karty do internetu na których nie działają połączenia głosowe. Trzeba włożyć kartę do telefonu z 4G i zobaczyć co się stanie, czy łapnie zasięg na 4G, czy można zadzwonić.
snekkar

Karta włożona do smartfona działa można dzwonić , transfer danych jest zablokowany nie pokazuje jaki jest standard sieci. Problem pewnie by nie było gdyby dziatki nie były przywiązane do starego telefonu(2szt) (+ leży mi niepotrzebny router).Nic pomęczę infolinie operatora a jak nic to nie da to przekonam do innego telefonu. Dzięki
ODPOWIEDZ