Googlałem od pewnego czasu w temacie, trzy miesiące pokombinowałem i teraz przychodzę po poradę.
Lokalizacja: https://www.google.com/maps/place/49°58 ... 20.4707638 Lekkie wzniesienie, polana otoczona drzewami z umiarkowaną widocznością na północ. Drzewa przesłaniają widoczność położonych niżej nadajników.
Stan obecny:
Z racji wszelkich wspaniałości POPC na światłowód nie ma co liczyć w najbliższym czasie. Stąd ogarniam LTE.
Od października używam Mikrotika LHG LTE kit (RBLHGR&R11e-LTE). Urządzenie ogarnięte trochę z rekomendacji sieciowych znajomych, trochę z wiary w markę. Dopiero potem doczytałem o agregacjach pasm, kategoriach i teraz wiem, że nie jest to najnowsza i najbardziej udana konstrukcja. Z niektórymi wieżami Orange się nie dogaduje i gubi połączenie tak, ze nawet support producenta wymiękł plus DHCP w połączeniu z Applowym sprzętem potrafi odwalać cuda.
Obecnie mam w/w Mikrotika, podpiętego przez PoE i dalej ze switcha rozprowadzone skrętki do komputerów i WiFi w domu.
Operatorzy:
Obecnie wyciągam po ok. 70-80 Mbps będąc połączonym rzeczonym Mikrotikiem do BTS Play w Proszówkach (2488923), najszybciej w agregacji B7/B3, (RSSI -47 dBm, RSRP -73 dBm), którego sygnał był najsilniejszy (pomimo ok. 5km odległości).
Dość dobre wyniki trafiają się też do BTS Orange w Rzezawie (57728781), ok 3.5km. Tutaj na iPhone 12, z pozycji niższej niż docelowa pozycja anteny uzyskuję 50-60Mbps.
Sygnał 5G Playa widuję, ale dość słaby i mocno losowy, więc nie wydaje się być rozważalną opcją.
Obu nadajników nie widzę, ale jedyne przeszkody do mniej lub bardziej gęste drzewa.
Biorąc pod uwagę powyższe - szukam porady odnośnie doboru czegoś zamiast tego Mikrotika. Obecnie mam maszt na krawędzi dachu z doprowadzoną tam skrętką, ale doprowadzenie czegokolwiek innego jest jak najbardziej do zrobienia.
W grze jest m.in. ZTE MF-258K kat. 15 z Playa (bo akurat ofertę NET BOX rozważam), ale różne opinie o tym sprzęcie czytałem, a nie mam przymusu akurat tego wariantu. Czy i na co warto tego Mikrotika wymienic? A może nic więcej nie ugram ponad to co mam i lepiej będzie między niego a switcha wsadzić jakiś “domowy” router, a MT używać tylko jako modemu? Nie mam w zasadzie żadnych preferencji - byle zainwestować w coś co da mi stabilnego neta na trochę.
Wobec powyższego - chętnie usłyszę co byście zaproponowali do takiej lokalizacji

Z góry pięknie dziękuję, jak mogę dostarczyć jeszcze jakiś informacji, coś sprawdzić przed wyborem - chętnie!