Wybór sprzętu do lokalizacji zamiast RBLHGR&R11e-LTE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mateusz_ma
Początkujący użytkownik forum

Wybór sprzętu do lokalizacji zamiast RBLHGR&R11e-LTE

Post autor: mateusz_ma »

Dzień dobry :)

Googlałem od pewnego czasu w temacie, trzy miesiące pokombinowałem i teraz przychodzę po poradę.

Lokalizacja: https://www.google.com/maps/place/49°58 ... 20.4707638 Lekkie wzniesienie, polana otoczona drzewami z umiarkowaną widocznością na północ. Drzewa przesłaniają widoczność położonych niżej nadajników.

Stan obecny:
Z racji wszelkich wspaniałości POPC na światłowód nie ma co liczyć w najbliższym czasie. Stąd ogarniam LTE.

Od października używam Mikrotika LHG LTE kit (RBLHGR&R11e-LTE). Urządzenie ogarnięte trochę z rekomendacji sieciowych znajomych, trochę z wiary w markę. Dopiero potem doczytałem o agregacjach pasm, kategoriach i teraz wiem, że nie jest to najnowsza i najbardziej udana konstrukcja. Z niektórymi wieżami Orange się nie dogaduje i gubi połączenie tak, ze nawet support producenta wymiękł plus DHCP w połączeniu z Applowym sprzętem potrafi odwalać cuda.

Obecnie mam w/w Mikrotika, podpiętego przez PoE i dalej ze switcha rozprowadzone skrętki do komputerów i WiFi w domu.

Operatorzy:

Obecnie wyciągam po ok. 70-80 Mbps będąc połączonym rzeczonym Mikrotikiem do BTS Play w Proszówkach (2488923), najszybciej w agregacji B7/B3, (RSSI -47 dBm, RSRP -73 dBm), którego sygnał był najsilniejszy (pomimo ok. 5km odległości).

Dość dobre wyniki trafiają się też do BTS Orange w Rzezawie (57728781), ok 3.5km. Tutaj na iPhone 12, z pozycji niższej niż docelowa pozycja anteny uzyskuję 50-60Mbps.

Sygnał 5G Playa widuję, ale dość słaby i mocno losowy, więc nie wydaje się być rozważalną opcją.

Obu nadajników nie widzę, ale jedyne przeszkody do mniej lub bardziej gęste drzewa.

Biorąc pod uwagę powyższe - szukam porady odnośnie doboru czegoś zamiast tego Mikrotika. Obecnie mam maszt na krawędzi dachu z doprowadzoną tam skrętką, ale doprowadzenie czegokolwiek innego jest jak najbardziej do zrobienia.

W grze jest m.in. ZTE MF-258K kat. 15 z Playa (bo akurat ofertę NET BOX rozważam), ale różne opinie o tym sprzęcie czytałem, a nie mam przymusu akurat tego wariantu. Czy i na co warto tego Mikrotika wymienic? A może nic więcej nie ugram ponad to co mam i lepiej będzie między niego a switcha wsadzić jakiś “domowy” router, a MT używać tylko jako modemu? Nie mam w zasadzie żadnych preferencji - byle zainwestować w coś co da mi stabilnego neta na trochę.

Wobec powyższego - chętnie usłyszę co byście zaproponowali do takiej lokalizacji :)

Z góry pięknie dziękuję, jak mogę dostarczyć jeszcze jakiś informacji, coś sprawdzić przed wyborem - chętnie!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wybór sprzętu do lokalizacji zamiast RBLHGR&R11e-LTE

Post autor: wojteks »

MF258K ma anteny dookólne i z definicji się nie nadaje.

Potrzebujesz dobrej anteny zewnętrznej 1800-2600MHz i routera który ma agregację przynajmniej 3 pasm (ewentualnie CPE ale z antenami kierunkowymi).

Akurat MT jako router jest zwykle OK (jednak porty ethernet 1Gbps powinien mieć) natomiast bieda modem w nim użyty stanowi o słabości tego urządzenia.
Nie pomagam na PW!
mateusz_ma

wojteks pisze:MF258K ma anteny dookólne i z definicji się nie nadaje.
Rozważałem wyłącznie dla czystego sumienia. Sumienie zaspokojone ;) Dzieki!

Jesteś w stanie rzucić jakimś modelem routera żeby przez analogię poszukać czegoś sensownego?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na LHG nic wiecej nie uzyskasz, agregacja LTE2600+2100 nie działa na nim, tak samo jak LTE2600+1800 z modulacją QAM256, do tego port 100Mb/s, do PLAY z Brzeźnickiej jest za słaby bo to stacja z 4 CC CA, tak samo jak Proszówki i Rzezawa. MF258k z Play to problemy ze względu m na brandowany soft. Optymalny sprzet to router z agregacja 3/4 pasm LTE w modulacji QAM256 i do niego antena kierunkowa Dual LTE1800-2600MHz, takze do operatorów NetWorks z Goczałkowskich lub Rzezawy.
MF258k ma antenę kierunkową ale o szerokich katach promieniowania, czasami bywa to zaletą ale to temat na konkretne rozważania.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matek451 pisze:MF258k ma antenę kierunkową ale o szerokich katach promieniowania
To zależy od tego co napisze operator/dostawca/sprzedawca w swoim opisie stąd skakanie po stacjach bazowych z każdego kierunku. Jednak podtrzymam opinię że ma dookólne albo inaczej bardziej dookólne niż kierunkowe, urządzenie nie ma fabrycznie oznaczonych kierunków więc z definicji jest dookólne.
Nie pomagam na PW!
mateusz_ma

MF258k po opiniach o sofcie Playa odpada :)

Poprzeglądawszy posty tu i ówdzie - nasuwa mi się B628-350. To sensowny wybór? Czy idzie znaleźć coś jeszcze w niższym budżecie?

Nie ukrywam, że trochę boli już przestrzelony zakup tego MT, ale z drugiej strony jeżeli ma to znacząco pomóc, to jest to poświęcenie na które jestem gotowy ;-)
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

B628-350 jest mało dostępny i niewiele o nim wiadomo. Ma chip umożliwiający nawet 4CA, ale wersje u nas zwykle obcięte softem do 2CA. 350 teoretycznie 3CA, ale nie do końca potwierdzone czy wszystkie kombinacje. Pojawiają się co kilka dni B818 z drugiej ręki i tu masz pewność 4CA we wszystkich kombinacjach. A to co masz wystaw na OLX, jest sporo osób zachwyconych marką i pewnie ktoś odkupi.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Jest chyba dostępny w morele.net chociaż z błędną nazwą produktu ( są dwa dostępne ) a ten lepszy to ten "tańszy"

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
mateusz_ma

onken pisze:Jest chyba dostępny w morele.net chociaż z błędną nazwą produktu ( są dwa dostępne ) a ten lepszy to ten "tańszy"
Którego w morele widziales? Bo nie widzę B628-350 tam... Widziałem Router Huawei Pro 2 B628 (B628-265)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Tak, są dwa.

mówię o tym tańszym.

Bo wczoraj były jeszcze dwie pozycje z takim modelem.
Dzisiaj tylko jeden, tańszy i lepszy

Ktoś pisał że jest błąd w opisie, w nazwie oba miały opis że są 265

A z internetu:

Product Code: EAN: 6974463710582

ROUTER CAT12 ROUTER B628-350, WHITE

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
mateusz_ma

Patrzę sobie co jeszcze jest na rynku i trochę zastanawia mnie zestaw z ZTE 5G MC7010 z Playa. Tam też dokonali gwałtu oprogramowaniem czy da się tego używać? Cenowo w ofercie Playa wygląda to spoko, urządzenie chyba sensowne?
mateusz_ma

A czy takie coś jak Huawei B628-265 ma rację bytu w moim przypadku? Z sensownych opcji, które operator oferuje mam wspomniane MC7010 oraz właśnie Huawei B628-265. Ten B628 podobno ogarnia zewnetrzną antenę, ale niewiele o nim wiadomo.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Porównywanie MC7010 i B628-265 mija się z celem. Jeśli masz możliwość powiesić MC7010 na zewnątrz to nie ma się nad czym zastanawiać, to dużo lepszy sprzęt. B628-265 to tylko 2CA, anteny obsługuje przez złącza TS9 i kontrola nad nim tylko przez aplikacje stworzone przez fanatyków marki.
ODPOWIEDZ