Option GT Fusion+EMEA szybki ale nie widoczny:( w systemie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yak
Początkujący użytkownik forum

Option GT Fusion+EMEA szybki ale nie widoczny:( w systemie

Post autor: yak »

Witam,
Niedawno nabyłem nowy używany, GT Fusion+ i niestety nie mogę zainstalować do niego sterowników. modem nie jest widoczny w systemie, korzystam z windy xp. Przed podłaczeniem modemu usunąłem z systemu iplus menedżera i zainstalowalem GTMM 5.1.. myśląc ze sterowniki powinny byc w tym pakiecie, ale niestety :( Menedżer urządzeń pokazuje mi sie komunkat z błędem: Inne urządze: kontroler Enthernet?.
Prosiłbym o pomoc w jaki sposób mogę zainstalować sterowniki do tego modemu.

Dziękuję za ewentualne rady
i
jednocześnie przepraszam jeśli powtarzam temat
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Option GT Fusion+EMEA szybki ale nie widoczny:( w systemie

Post autor: bob »

Najlepiej ściągnąć ze strony Ery.
http://www1.era.pl/phones/phone_details ... _phone=301
Sprawdź jeszcze te:
Nozomi_2007_04_17_v_2_1_1_115
yak

Dziękuje bob za linki :) ,
mimo to nadal nie widać tego De(T)mobil(e)a, udaje mi sie jdynie zainstalować sterownik -Globetrotter 3G+ 802.11b/g Wireless i ta opcja jest oki(działa), tylko że jest mi zupełnie nie potrzebna. Sterownik do modemu wgrywa sie jako: inne urządzenie wielofunkcyjne i tu mam wtedy > Globetrotter Fusion+ (ND), ale przy tym modem dalej nie działa, we właściwościach podaje mi ze brak sterowników dla tego urządzenia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

yak pisze:Sterownik do modemu wgrywa sie jako: inne urządzenie wielofunkcyjne i tu mam wtedy
1. odinstaluj GTMM, Iplus manager i co tam jeszcze poinstalowałeś do tego modemu
2. Odinstaluj wszystko co jest związane z tym urządzeniem z poziomu "Menadżera urządzeń"
3. Wyjmij kartę ze slotu
4. restart komputera
5. Jak już komputer wstanie to włóż kartę, zapyta ponownie o instalację sterowników to wybierz "zainstaluję ręcznie" i "mam dysk" i wskaż katalog do którego rozpakowałeś sterowniki.
6. skonfiguruj dial-up wg opisu z :faq:
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Czy próbowałeś ręcznie podmieniać w panelu sterowania w managerze urządzeń dwa porty i modem .Może w systemie siedzi poprzednia instalacja ?
Dodatkowo tu masz instrukcję jak ręcznie wyczyścić wszystko po poprzedniej instalacji:
instrukcja pdf
yak

Wyglada na to ze kupiłem zepsuty modem z działającym wifi tylko, nic nie pomaga wyczyszczenie kompa ze starego oprogramowania i ponowna instalacja sterowników. Czy jest mozliwość sprawdzenia modemu albo zdiagnozowania usterki? Gwarancji na ten sprzęt oczywiście nie mam więc pójście do serwisu raczej nie jest możliwe :(
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

W celu zdiagnozowania domowym sposobem trzeba najpierw poprawnie zainstalować stery i tu koło się zamyka. Sprawdź jeszcze na innym laptopie.

[ Dodano: 2008-01-13, 17:28 ]
Spróbuj jeszcze wydłubać stery stąd:
http://www.t-mobile.de/business/downloa ... -_,00.html
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

To i ja swoje 3 grosze dorzucę. Proponuję zainstalować system od nowa. Podczas instalacji żadnych modemów ani innych sprzętów nie miej w kompie. Tylko podstawowy sprzęt. Instalujesz system, potem sterowniki do laptopa – Płyta główna, grafika muzyka. ( o ile masz taką płytę ze sterownikami). I teraz wchodzisz na stronę, dobreprogramy.pl i ściągasz Norton ghost. Przy pomocy tego programu robisz kopię bitową partycji, na której masz system. Trwa to około 10-15min w zależności od stopnia kompresji. Kopię nagrywasz na płytę dvd albo umieszczasz na innej partycji niż system. Teraz bierzesz zeszyt i realizujesz wszystkie możliwe scenariusze opisane przez kolegów wyżej. Wszystko dokładnie notujesz. Jak się nie uda z jakimiś sterownikami, przywracasz system z kopii bitowej (w ok5 minut) i od nowa. Używając ghosta działasz cały czas na świeżym systemie operacyjnym. I pamiętaj o zapisywaniu tego co robisz IMHO zeszyt z notatkami jest najpotężniejszym narzędziem systemowym jakie znam :cwaniak: .
Powodzenia.
Latka lecą...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

sardo nunspa pisze:teraz wchodzisz na stronę, dobreprogramy.pl i ściągasz Norton ghost. Przy pomocy tego programu robisz kopię bitową partycji, na której masz system
Było już o tym tu: >KLIK<
Dodam tylko, że Ghost test tam w wersji trial.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Wiem, że było, ale kolega @yak raczej tego nie czytał. Chciałem tylko podsunąć sposób na pewną i szybką instalację na czystym systemie operacyjnym. Mój post jest w opozycji do tego, co zaproponował @bob, czyli ręcznego usuwania sterowników. Uważam, że taka metoda jest czasochłonna i mało pewna. Przez wiele lat zanim kupiłem Ghosta używałem różnych Reg cleanerów i innych „odintalowywaczy” stąd bierze się mój sceptycyzm. I to nie ma to być reklama Ghosta, bowiem do robienia kopii bitowych jest kilka programów, równie dobrych.
Latka lecą...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

sardo nunspa pisze:ale kolega @yak raczej tego nie czytał
Dlatego dałem linka, żeby poczytał i tam ewentualnie zadał pytanie w tej kwestii a nie tu ;)
sardo nunspa pisze:Mój post jest w opozycji do tego, co zaproponował @bob, czyli ręcznego usuwania sterowników. Uważam, że taka metoda jest czasochłonna i mało pewna
Ale zauważ, że jak nie miałeś kopii czyli obrazu systemu, to często jest to jedyny sposób.
sardo nunspa pisze:I to nie ma to być reklama Ghosta, bowiem do robienia kopii bitowych jest kilka programów, równie dobrych
Dokładnie tak i w tamtym wątku podałem kilka przykładów innych darmowych narzędzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Hmm , osobiście też takie back up posiadam lecz korzystam z niego bardzo rzadko.
W skrócie nie zaczynam rozwiązywania problemu od "format c:" a dlaczego ?
Nie zawsze urządzenia peryferyjne chcą się zainstalować od razu to nie powód ,żeby zaraz za kopię systemu łapać. Taki obraz warto użyć jeśli coś jest faktycznie skomplikowanego i sprzęt już działał w takiej konfiguracji ( mamy pewność ,że powrócimy do ustawień pierwotnych z takimi samymi urządzeniami ).
Jeśli kupuję sobie modem i nie chce się zainstalować w pierwszej kolejności sprawdzę go na innym sprzęcie zanim złapię za płytkę systemową.
Poza tym taki modem to proste urządzenie :
port diagnostyczny , port aplikacji i interface modemu i czasem card reader.
Można się pokusić o podmianę sterowników w tych trzech ,czterech punktach zanim chwyci się za kopię windows`a .To nie jest skomplikowana operacja. :)
A może przy tym czegoś się nauczymy ?
Nowo zainstalowany windows nie gwarantuje sukcesu a w moim przypadku wręcz odwrotnie dopiero pewne ustawienia gwarantują sprawniejsze działanie terminala.
Reasumując systemowy obraz jak najbardziej ale wcześniej sprawdzić sobie sprzęt na innym komputerze i popróbować z oryginalnymi sterownikami zwłaszcza , kiedy pierwszy raz uruchamiamy sprzęcik na kompie i coś nie "sztymuje". :ok:
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

No zgadzam się z Tobą, ale uważam, że w przypadku kolegi @yak sytuacja już dojrzała do takiego ekstremalnego podejścia – przywracanie z kopii bitowej i zapisywanie skutków każdej wykonanej operacji.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

sardo nunspa, my sobie tu piszemy a kolega yak, w tym temacie zamilkł. :roll:
yak

Dziękuję za cenne porady i sugestie z których mogę sie sporo nauczyć:),
Troche zamilkłem czytając i skupiając się na próbach instalacji wg. Waszych wskazówek:)
w dalszym ciągu bez rezultatu, GT F+ nadal udaje ze go nie ma.

Dziś próbowałem zainstalować modem na czystym systemie(pomijając Norton ghosta) a zainstalowanym na dodatkowo stworzonej do tego partycji.
Korzystałem ze sterowników dostępnych w Erze i Xenya, Nozomi, z T-Mobile nie udało mi sie wydłubać sterów( raczej są tam chyba tylko do kupienia). W dalszym ciągu instaluje mi sie tylko WiFi, co do modemu to nic sie nie zmienia, niby sterowniki sie instalują, ale modem nie jest widoczy w żadnym oknie (a za oknem tez nie, tylko chodnik, ulica, ludziki i samochody :D ).
Wyglada to tak ze chyba potrzebne są tzw. "orginalne sterowniki".
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Na rynku dużo było tych modemów ale niestety uszkodzonych z działającym jedynie WIFI.
Mam nadzieję ,że Twój modem to takich nie należy. :(
ODPOWIEDZ