Internet w telefonie przez WiFi

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
beniek
Początkujący użytkownik forum

Internet w telefonie przez WiFi

Post autor: beniek »

Zdaję sobie sprawę, że to skomplikowany sposób popełnienia samobójstwa jednak dla samej ciekawości: czy można skonfigurować telefon do przeglądania stron www poprzez lokalna sieć WiFi - np w miejscu pracy itp, albo chociażby w ogólnie dostępnych HOTSPOTach.
A jeżeli tak to jak skonfigurować punkt dostępu etc.
hej ho - hej ho - ....
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Internet w telefonie przez WiFi

Post autor: zDaleKi »

beniek pisze:Zdaję sobie sprawę, że to skomplikowany sposób popełnienia samobójstwa
Ciekawy początek postu.... :zdziwko:
beniek pisze:czy można skonfigurować telefon do przeglądania stron www poprzez lokalna sieć WiFi
Czy telefon ma interfejs WiFi? Mało telefonów jest w niego wyposażona. Dopiero nowoczesne smartfony są wyposażane w WiFi. Podaj jaki telefon dokładnie masz na myśli.

Teoretycznie poprzez BT podobno się da, ale mało kto się tym chwali, że mu się udało to wszystko ustawić ;)

W druga stronę, że telefon pracuje jako modem i łączy się z kompem poprzez BT jak najbardziej się da.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

W Nokii N 80 wystarczy tylko uaktywnić WiFi, po znalezieniu sygnału jako punkt dostępowy internetu ustawić radio i do boju. Po zainstalowaniu wersji skype (do Symbiana oczywiście) można nawijać za darmoszkę... :ok: Oczywiście tylko na kompa, jeżeli na resztę numerów trzeba wykupić nr - ale to już inna para kaloszy... :D
robi_es
Użytkownik forum

Post autor: robi_es »

BliSki pisze:

Teoretycznie poprzez BT podobno się da, ale mało kto się tym chwali, że mu się udało to wszystko ustawić ;)
witam ,bardzo mnie zaciekawil twoj temat ,mozesz opisac wiecej jak to skonfigurowac poprzez BT ? :D

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-12-03, 22:05 ]
Poprawa cytowania.
Ostatnio zmieniony 2007-12-03, 22:05 przez robi_es, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

http://www.gnubox.prv.pl/

Tutaj masz napisane jak zasysać net z komputera na komórkę przez bluetooth. Musisz mieć jednak symbiana.

Zastanawia mnie tylko po co Ci przeglądanie neta przez komórkę skoro obok masz komputer gdzie wygodniej się przegląda strony???
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Jak kto lubi to czemu nie. Ja np. mając Nokię 9300i czasem szybciej sprawdzę coś przy pomocy telefonu i domowej sieci WIFI niźli miałbym włączyć komputer, poczekać na załadowanie systemu, uruchomienie przeglądarki itp.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
robi_es
Użytkownik forum

Post autor: robi_es »

Znalazlem sposob do SE http://www.centrumse.pl/index.php?optio ... iew&id=246
Wszystko "prawie" dziala ale u mnie tylko do pierwszego uruchomienia przegladarki ,czyli wpisuje adres strony i otwiera ale jak chce nastepną to juz nie
Jak zresetuje przeglądarke to znowu otworzy a nastepną nie,dziwne troche ale moze ktos spotkal sie z takim problemem ?
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

beniek pisze:czy można skonfigurować telefon do przeglądania stron www poprzez lokalna sieć WiFi - np w miejscu pracy itp, albo chociażby w ogólnie dostępnych HOTSPOTach.
A jeżeli tak to jak skonfigurować punkt dostępu etc.
Oczywiście że można, należy tylko mieć parametry dostępowe danej sieci jeżeli jest ukryta/szyfrowana. Jeżeli jest to ogólnodostępny hotspot to w zależności od telefonu włączasz skanowanie wifi, wybierasz z listy dostępnych nadajników ten do którego chcesz się połączyć i masz internet. Trzeba pamiętać o tym co pisał BliSki telefon musi być wyposażony w kartę wifi.

ps. co do łączenia się przez BT czy kabel to oba te sposoby mają jeden podstawowy "feler" mały zasięg - jak miałbym 5-10 metrów od włączonej stacjonarki męczyć się na BT w komórce to bym dał sobie spokój :).
danow

Post autor: danow »

a czy ktoś wie jak po rzez wi-fi yruchomić internet w spve650?

Oto co należy zrobić
1.Start->Ustawienia->Połączenia->Ustawienia WLAN->Sieć WI-Fi
2.Wybierasz swoją sieć i klikasz ją
3 Typ sieci- wybierz Internet
4 Klikasz Dalej
5 Uwierzytelnienie -wybierz otwarty
6 Szyfrowanie danych -wybierz WEP
7 Kwadracik ,,Klucz jest dostarczany......'' pozostaw PUSTY
8 Wpisz swój klucz sieciowy WEP widoczny na livebox
9 Indeks klucza wybierz 1
10 Klikasz Dalej
11Kwadracik ,,Użyj kontroli......''pozostaw PUSTY
12 Typ protokołu EAP -wybierz PEAP
13 Zakończ
zrobiłem to wszystko co tu napisane i nadal płacę za podłaczenei się z netem jak to rozwiaczać?
zDaleKi

danow pisze:zrobiłem to wszystko co tu napisane i nadal płacę za podłaczenei się z netem
Najwyraźniej cały czas korzystasz z połączenia GPRS/EDGE. Jak nalezy to zmienić ktoś pisał ostatnio, jak znajdę, to podeślę. Chodziło o wybór połączenia domyślnego chyba.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
danow

nadal mam problem z podłączeneim sie do neta przez wi-fi czy ktoś moze udzielić mi pomocy :(
zDaleKi

danow, nie pisałeś jaki dokładnie masz telefon/smartfon. Czy to jest jakiś model na Symbianie czy na Windows Mobile?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
danow

spv e650 na windows mobile standars 6
zDaleKi

danow pisze:windows mobile standars
Z tego co wiem, to masz tam kilka profili do połączenia (czyli WiFi i GPRS) ale żeby było ciekawiej, to nie nazywają się one zazwyczaj tak jak to wyżej opisałem, tylko jakoś tak dziwnie, że nie wiadomo który jest który. Jak się nazywają, to Ci teraz nie powiem, bo nie mam dostępu do żadnego urządzenia z Win Mobile teraz. Chyba jakoś internet i internet lokalny (cokolwiek to znaczy ;) ) I jak nie pokręciłem tych nazw, to internet, to jest WiFi a ten "lokalny" to GPRS...

Cały problem w tym, że dla każdej aplikacji musisz wybrać z jakiego profilu, czyli jak ma się łączyć. Musisz wybrać aby domyślnie łączył się przez WiFi.

To tyle co słyszałem w tym temacie, ale może ktoś, kto ma takiego Windowsa się wypowie. :niepewny:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
danow

Mam nadzieje ludzie prosze wypowaiadajcie się :cry:
zDaleKi

danow, ale sprawdziłeś ten trop, który podałem Ci wyżej? Wystarczy abyś troszkę poszukał i to znajdziesz zapewne.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

BliSki pisze:Cały problem w tym, że dla każdej aplikacji musisz wybrać z jakiego profilu, czyli jak ma się łączyć.
W symbianie też tak jest.
danow pisze:Wpisz swój klucz sieciowy WEP widoczny na livebox
Jeżeli chodzi o livebox to nie polecam. Miałem w firmie to badziewie i nie za bardzo to pracowało z Nokią N80. Czasami w ogóle nie można było się połączyć choć międzyczasie żadnych zmian nie dokonywałem. Nie wiem czy to ten sam problem u Ciebie ale najlepiej sprawdź u kogoś na innym router`ze.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
danow

mas zmoze jakas konkretna stronke na myśli gdzie to jest ąłdnei opisane krok po kroku?
thcpolska

PYTANIE?

Post autor: thcpolska »

Siema mam taki oto problem, nie moge skonfiguroac sieci adhoc laptopa z wifi i noki e65, cos probowalem ustawiac ale nie wyszlo, w laptopie mam jeszcze sieciowke i chce zeby ona udostepnila lacze karcie wifi a ta dalej do teleofnu poprzez wlasie siec adhoc. Telefon odnajduje siec, łączy sie ale zamiast wczytywania sie strony pojawia sie BRAMA SIECI NIE ODPOWIADA czy jakos tak. A i jeszcze jedna wazna sprawa , laptop to toshiba z VISTą, macie jakies pomysly moze? Dzieki z gory.
ODPOWIEDZ