witam wszystkich zaglądających na ten właśnie temat
mam problem z prędkością ed 77 mieszkam w mińsku mazowieckim nadajnik edge orange jest może z pół kilometra od mojego domu a prędkość śćiągania to 3kb/s mam go już od pół roku i w porywach ale to bardzo żadko jest 10 kb/s kupiłem antene kierunkową i nic dalej słaba prędkość ale sie jej już pozbyłem prosze o pomoc w tej kwestii bo mnie już szlak trafia MOŻE DAŁO BY RADE ZWIĘKSZYĆ PRĘDKOŚĆ ALBO COŚ W TYM STYLU jak by co to można wbijać na gg 2068960 albo poprostu odpowiedzieć <HELP>
djanusz pisze:mam problem z prędkością ed 77 mieszkam w mińsku mazowieckim nadajnik edge orange jest może z pół kilometra od mojego domu a prędkość śćiągania to 3kb/s mam go już od pół roku i w porywach ale to bardzo żadko jest 10 kb/s kupiłem antene kierunkową i nic dalej słaba prędkość ale sie jej już pozbyłem prosze o pomoc w tej kwestii bo mnie już szlak trafia MOŻE DAŁO BY RADE ZWIĘKSZYĆ PRĘDKOŚĆ ALBO COŚ W TYM STYLU jak by co to można wbijać na gg 2068960 albo poprostu odpowiedzieć <HELP>
Ja mam 9 km do nadjnika i transfer śr. 19 kB, Mam antenkę zewnętrzną, standartową do ed77
djanusz pisze:nadajnik edge orange jest może z pół kilometra od mojego domu a prędkość śćiągania to 3kb/s
Może składać się na to wiele czynników: np. na drodze sygnału: twój modem-BTS znajdują się jakieś przeszkody, albo coś co wywołuje zakłócenia. Myślę, że sama optymalizacja za pomocą "wspaniałych programów" dużo nie pomoże-wg. mnie jest to kwestia jakości sygnału..... Jak wygląda ten odcinek: modem-BTS? Jakieś budynki, urządzenia elektryczne (transformatory itp.) itd....
Ale tak jak wsponniał Jaco, może to być sprawa źle dobranej antenki....i na to wygląda..
pozdro
Mnie to wygląda na jakiś feler z nadajnikiem(totalne przeciążenie), jeżeli masz możliwość przemieszczenia się z kompem i modemem, na inny nadajnik to sprawdź. Możesz też wypróbować nad ranem ok4-5 godziny wtedy powinien być wolny od obciążeń.
Poza tym pachnie mi tu reklamacją u operatora, ze względu na niedotrzymanie warunków umowy.
Temat stary jak świat, wałkowany na okrągło. Weź ten modem do kogoś gdzieś indziej i podłącz. Zobacz czy dobrze chodzi. Powinienes dostac tez rabat 50% abonamentu za taka usluge. Jesli modem jest w porzadku winny jest BTS, ale to juy inna historia.
podepnę sie pod temat
też mam problem z prędkością mojego netu tzn;
późną nocą i wcześnie rano jest jeszcze w miare ok prędkość około 30-80kbps
ale juz popołudniami i na wekend to normalnie żenada prędkości nie ma wcale a zasięg 4kreski
Na początek kupno nowej antenki kierunkowej o minimalnej mocy 13dB i skierowanie ją na odpowiedni najbliższy nadajnik EDGA na 900MHz a nie na 1800MHz jak to kolego uczyniłeś
Po tych czynnościach jak już zrobisz to wystarczy załozyć w odpowiednim miejscu antenke i skierować ją na BTS i np zassać jakiś pliczek 50MB i patrzeć czy transfer się zwiększa i kierować ją o kilka stopni w left lub right i jak już złapisz najlepszy transferek to zapewne bedziesz miał optymalny wzrost zasiegu:(czyli kresek np 6)