ed77 problem z prędkością POMOCY <HELP>

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
djanusz
Początkujący użytkownik forum

ed77 problem z prędkością POMOCY <HELP>

Post autor: djanusz »

witam wszystkich zaglądających na ten właśnie temat
mam problem z prędkością ed 77 mieszkam w mińsku mazowieckim nadajnik edge orange jest może z pół kilometra od mojego domu a prędkość śćiągania to :szok: 3kb/s mam go już od pół roku i w porywach ale to bardzo żadko jest 10 kb/s kupiłem antene kierunkową i nic dalej słaba prędkość ale sie jej już pozbyłem prosze o pomoc w tej kwestii bo mnie już szlak trafia MOŻE DAŁO BY RADE ZWIĘKSZYĆ PRĘDKOŚĆ ALBO COŚ W TYM STYLU jak by co to można wbijać na gg 2068960 albo poprostu odpowiedzieć <HELP>
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: ed77 problem z prędkością POMOCY <HELP>

Post autor: Jaco »

Zajrzyj do :faq: Optymalizacja połączenia - czyli jak przyspieszyć szybkość naszego łącza oraz jak zminimalizować ilość pobieranych danych

[ Dodano: 2008-01-12, 23:28 ]
Co do wyboru anteny to zapewne kupiłeś nie na to pasmo bo w Orange jest wielka loteria z doborem anteny ale jak przeczytasz ten wątek: Jak wybrać antenę - instruktaż jak dobrać antenę do naszego modemu/telefonu może ponownie pomyślisz nad kupnem anteny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

djanusz pisze:mam problem z prędkością ed 77 mieszkam w mińsku mazowieckim nadajnik edge orange jest może z pół kilometra od mojego domu a prędkość śćiągania to 3kb/s mam go już od pół roku i w porywach ale to bardzo żadko jest 10 kb/s kupiłem antene kierunkową i nic dalej słaba prędkość ale sie jej już pozbyłem prosze o pomoc w tej kwestii bo mnie już szlak trafia MOŻE DAŁO BY RADE ZWIĘKSZYĆ PRĘDKOŚĆ ALBO COŚ W TYM STYLU jak by co to można wbijać na gg 2068960 albo poprostu odpowiedzieć <HELP>
Ja mam 9 km do nadjnika i transfer śr. 19 kB, Mam antenkę zewnętrzną, standartową do ed77 :D
Awatar użytkownika
SVIPER
Stały użytkownik forum

Post autor: SVIPER »

djanusz pisze:nadajnik edge orange jest może z pół kilometra od mojego domu a prędkość śćiągania to :szok: 3kb/s
Może składać się na to wiele czynników: np. na drodze sygnału: twój modem-BTS znajdują się jakieś przeszkody, albo coś co wywołuje zakłócenia. Myślę, że sama optymalizacja za pomocą "wspaniałych programów" dużo nie pomoże-wg. mnie jest to kwestia jakości sygnału..... Jak wygląda ten odcinek: modem-BTS? Jakieś budynki, urządzenia elektryczne (transformatory itp.) itd....
Ale tak jak wsponniał Jaco, może to być sprawa źle dobranej antenki....i na to wygląda..
pozdro :)
ED77 + ATK20 = :D
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Mnie to wygląda na jakiś feler z nadajnikiem(totalne przeciążenie), jeżeli masz możliwość przemieszczenia się z kompem i modemem, na inny nadajnik to sprawdź. Możesz też wypróbować nad ranem ok4-5 godziny wtedy powinien być wolny od obciążeń.
Poza tym pachnie mi tu reklamacją u operatora, ze względu na niedotrzymanie warunków umowy.
Latka lecą...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Temat stary jak świat, wałkowany na okrągło. Weź ten modem do kogoś gdzieś indziej i podłącz. Zobacz czy dobrze chodzi. Powinienes dostac tez rabat 50% abonamentu za taka usluge. Jesli modem jest w porzadku winny jest BTS, ale to juy inna historia.
Coodo
Stały użytkownik forum

Post autor: Coodo »

podepnę sie pod temat
też mam problem z prędkością mojego netu tzn;
późną nocą i wcześnie rano jest jeszcze w miare ok prędkość około 30-80kbps
ale juz popołudniami i na wekend to normalnie żenada prędkości nie ma wcale a zasięg 4kreski :(
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Spróbuj z anteną i wybierz inny nadajnik.
Coodo
Stały użytkownik forum

Post autor: Coodo »

mam tak wolny sprzęt że przejrzenie całego tematu zajmuje mi prawie wieczność :D
Awatar użytkownika
wikara

Post autor: wikara »

Na początek kupno nowej antenki kierunkowej o minimalnej mocy 13dB i skierowanie ją na odpowiedni najbliższy nadajnik EDGA na 900MHz a nie na 1800MHz jak to kolego uczyniłeś :hyhy:
Po tych czynnościach jak już zrobisz to wystarczy załozyć w odpowiednim miejscu antenke i skierować ją na BTS i np zassać jakiś pliczek 50MB i patrzeć czy transfer się zwiększa i kierować ją o kilka stopni w left lub right i jak już złapisz najlepszy transferek to zapewne bedziesz miał optymalny wzrost zasiegu:(czyli kresek np 6)
Awatar użytkownika
DJMETRIX

Post autor: DJMETRIX »

Mam pytanko..
czym rozni sie antena 800MHz od 1800??
Która lepsza??
POZDRO
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

DJMETRIX pisze:czym rozni sie antena 800MHz od 1800?
Tym samym czym tu nadajnik: >KLIK< :cwaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ