WiMax w nowych lokalizacjach ?
Moderator: Moderatorzy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
WiMax w nowych lokalizacjach ?
Witam wszystkich ! Czy znane są jakieś informacje n.t.planów rozbudowy sieci WiMax Netii,szczególnie w pd-zachodniej Małopolsce (Kęty,Andrychów) ?
Pozdro.
P.S. to mój pierwszy post na tym forum ;-)
Pozdro.
P.S. to mój pierwszy post na tym forum ;-)
- dacula
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: WiMax w nowych lokalizacjach ?
Witam,
w poniedzialek napisze Ci jak to wyglada w tych miejscowosciach, ale szczerze Ci powiem nie przypuszczam, zeby w najblizszym czasie tam cos mialo ruszyc.
w poniedzialek napisze Ci jak to wyglada w tych miejscowosciach, ale szczerze Ci powiem nie przypuszczam, zeby w najblizszym czasie tam cos mialo ruszyc.
- dacula
na Mazowszu jest duzo BS
Warszawa, Piaseczno, Konstancin, Otwock, Raszyn...
napisz dokladnie jakie miasto
Warszawa, Piaseczno, Konstancin, Otwock, Raszyn...
napisz dokladnie jakie miasto
- dacula
Z tego co sie orientuje, to nie masz teraz mozliwosci technicznej ;-)
-
- Początkujący użytkownik forum
a czy w ogóle beda jakieś szanse

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ufoludekcrezy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Mam pytanie: czy Zgorzelec miasto na pd. zach. polski ma szansę żeby pojawił się tu nadajnik Wimax? Początek Polski a takie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> 

- dacula
Nie mam pojecia, jak nie zapomne to skontaktuje sie z planingiem Netii i moze uda mi sie cos odpowiedziec na to pytanie.ufoludekcrezy pisze:a czy w ogóle beda jakieś szanse![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Z nowych wiadomosci to teraz w srode bedzie oddawana BS w Szamotulach.
[ Dodano: 2008-01-08, 23:09 ]
Nie przypominam sobie, zeby cos tam bylo niestety, ale lece z glowy, wiec moze sie myle.kemot pisze:Mam pytanie: czy Zgorzelec miasto na pd. zach. polski ma szansę żeby pojawił się tu nadajnik Wimax? Początek Polski a takie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>
- bob
- Guru bezprzewodowy
czekam na jakes info![]()
![]()
![]()
![]()
Kałuszyn proaszę o odpowieć niech ktos pomorze
beda jakieś szanse![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Przestańcie się mazać . Więcej optymizmu.Początek Polski a takie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>![]()

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Fakt, ze jakas depresja, pesymizm i desperacja zapanowaly. Chyba to nie najlepiej swiadczy o dostawcach komorkowych i wifi 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Trzeba uwierzyć w poprawę nie można się tak poddawać. 

-
- Stały użytkownik forum
Dacula jak długo Netia zamierza nic nie robić na Dolnym Śląsku? Chyba zaczną dopiero robić jak TP SA się weźmie do roboty...
-
Witam!
Czy w Koninie lub okolicach bedzie jakis nadajnik WIMAX?
- sirios
Mam takie pytanko. Jaki jest zasięg nadajników WiMax? Mieszkam w Pruszkowie (północno zachodnia część - prawie na granicy miasta). Kiedyś zajrzałem na mapę zasięgu i wypatrzyłem nadajnik na Al. Krakowskiej w okolicach Pruszkowa i zastanawiam się czy byłbym w jego zasięgu. Czy Netia ma w planach budowę nadajników w tej okolicy?
- dacula
1. Nie jestem pracownikiem Netii.kemot pisze:Dacula jak długo Netia zamierza nic nie robić na Dolnym Śląsku? Chyba zaczną dopiero robić jak TP SA się weźmie do roboty...
2. To ode mnie nawet w najmniejszym stopniu nie zalezy, zeby zaczeta tam rozbudowywac siec.
3. Sa BS w Wroclawiu i Krapkowicach.
4. Nowe BS, zostana na dniach oddane w Redzie, Krakowie (to juz trzecia)i Szamotulach.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja mam do nadajnika ok 2.5km, najpewniej bez widocznosci optycznej (przynajmniej ja nie widze), w sumie przez pol miasta + grupa drzew.sirios pisze:Jaki jest zasięg nadajników WiMax?
- dacula
Z doswiadczenia wiem, ze wszelkie podawanie odlegosci mija sie z celem, wszystko zalezy czy RT klienta jest w LOS/NLOS. Jakies jest uksztaltowanie terenu, czy sa drzewa (te sa bardzo wredne szczegolnie wiosnasirios pisze:Mam takie pytanko. Jaki jest zasięg nadajników WiMax? Mieszkam w Pruszkowie (północno zachodnia część - prawie na granicy miasta). Kiedyś zajrzałem na mapę zasięgu i wypatrzyłem nadajnik na Al. Krakowskiej w okolicach Pruszkowa i zastanawiam się czy byłbym w jego zasięgu. Czy Netia ma w planach budowę nadajników w tej okolicy?

Wszystkie przypadki musza byc rozpatrywane indywidualnie. Jesli jestes w odleglosci powiedzmy do 10 km od BS Netii to masz bardzo duze szanse. Chyba, ze masz mala budke, a w okolo pelno drapaczychmur.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Kolego,może możesz się dowiedzieć,gdzie dokładnie znajduje się stacja bazowa WiMax Netii w Bielsku-Białej ? 

- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Najbliżej nadajniki znajdują się w Jarocinie i Gnieżniekomputer pisze:Witam!

- dacula
Tuwima 2Patryk_ pisze:Kolego,może możesz się dowiedzieć,gdzie dokładnie znajduje się stacja bazowa WiMax Netii w Bielsku-Białej ?

-
Dziwną politykę ma ta firma.
W wakacje chciałem sobie zainstalowac tą usługę do Malbork mam jakieś 17km w lini prostej i jak łatwo można się domyślec brak zasięgu (powodem były drzewa). Natomiast do Elbląga mam jakieś 7.5 km w lini prostej i doskonale widzę z dachu komin na którym jest Antena. (absolutnie żadnej przeszkody drzewa czy budynku). Problem w tym, że antena nie jest skierowana na zachód czyli w moją stronę. To jest porażka bo na północ, południe i wschód jest.
Czy ma ktoś może wiedze czy kiedykolwiek doinstaluja antene w moją stronę?!
W wakacje chciałem sobie zainstalowac tą usługę do Malbork mam jakieś 17km w lini prostej i jak łatwo można się domyślec brak zasięgu (powodem były drzewa). Natomiast do Elbląga mam jakieś 7.5 km w lini prostej i doskonale widzę z dachu komin na którym jest Antena. (absolutnie żadnej przeszkody drzewa czy budynku). Problem w tym, że antena nie jest skierowana na zachód czyli w moją stronę. To jest porażka bo na północ, południe i wschód jest.
- dacula
Wszystko zalezy od planningu, pewnie analizy ekonomiczne wykazaly brak oplacalnosci montowania odu zwiozowanego w tym kierunku i stada taka sytuacja.korniewicz pisze:Dziwną politykę ma ta firma.
W tej chwili Netia ma 79 BS (plus 3 w trakcie wlaczania), a lista bedzie rosla, rusza tez LLU, wiec bez obaw... ostatecznie jest tez BSA, wiec moze ta droge wybierzesz.
-
No nie bardzo bo nie ma żadnego zasięgu a i kabla też ni madacula pisze:
W tej chwili Netia ma 79 BS (plus 3 w trakcie wlaczania), a lista bedzie rosla, rusza tez LLU, wiec bez obaw... ostatecznie jest tez BSA, wiec moze ta droge wybierzesz.

- dacula
Nie masz szans nawet na kabel z TP, a ponim BSA Netia?korniewicz pisze:No nie bardzo bo nie ma żadnego zasięgu a i kabla też ni ma
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-17, 07:40 ]
Wycięcie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-17, 07:39 przez dacula, łącznie zmieniany 1 raz.
-
No właśnie nie mam żadnego kabla i szukałem jakiegoś dostępu radiowego bo na same slowa internet gsm słabo mi się robi :ddacula pisze:
Nie masz szans nawet na kabel z TP, a ponim BSA Netia?
- dacula
Dowiem sie jutro w pracy jakie sa plany na tym obszarze, podeslij mi kod pocztowy swoj na PW i ulice to Ci napiesze, czy sa jakies szanse w najblizszym czasie.korniewicz pisze:No właśnie nie mam żadnego kabla i szukałem jakiegoś dostępu radiowego bo na same slowa internet gsm słabo mi się robi :d
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-17, 07:42 ]
Wycięcie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-17, 07:42 przez dacula, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dzieki.No to deczko daleko mam
- ponad 15 km w linii prostej...oczywiście zero widoczności,teren zurbanizowany,górzysty.
[ Dodano: 2008-01-17, 10:40 ]

[ Dodano: 2008-01-17, 10:40 ]
Możesz się dowiedziec przy okazji,jakie sa plany w okolicach Kęt,Andrychowa (między Bielskiem-Białą a Wadowicami) ?dacula pisze:Dowiem sie jutro w pracy jakie sa plany na tym obszarze, podeslij mi kod pocztowy swoj na PW i ulice to Ci napiesze, czy sa jakies szanse w najblizszym czasie.
- dacula
Zostaje Ci tylko BS w BielskuPatryk_ pisze:Możesz się dowiedziec przy okazji,jakie sa plany w okolicach Kęt,Andrychowa (między Bielskiem-Białą a Wadowicami) ?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-17, 23:34 ]
Przycięcie cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-17, 23:34 przez dacula, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jak myślisz,jest szansa ?dacula pisze: Zostaje Ci tylko BS w Bielsku
- dacula
Patryk_ pisze:Jak myślisz,jest szansa ?
Jak patrze na uksztaltowanie terenu to nie sadze, zeby byl LOS, a i nawet bym na NLOS nie liczyl. Raczej bedzie okrutne BMT - czyli brak mozliwosci technicznej ;/
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-01-20, 10:30 ]
Cięcie cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-20, 10:30 przez dacula, łącznie zmieniany 1 raz.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Mi się wydaję, że niema szans niestey na WiMAX 15km i takie ukształtowanie terenu. W ogóle to te 50km w WiMAX to kłamstwo, gdyby tak było, że chociaż ma zasieg jedna stacja na 25/30 km od dawna miałbym WiMAX. Niestey często dane co do zasięg technologi bezprzewodowych są przekłamane, obojętnie czy to Bluetooth, WiFI, WiMAx, czy nawet UMTS/HSDPA...Różne czynnik wpływają na zasięg.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.