Po przeprowadzce na obrzeża miasta zasięg LTE jest tragiczny. Max 2 kreski, chyba że wdrapię się na dach

Przejdę do konkretów, aby nie zabierać czasu..
Wybrałam Play, ponieważ po rozeznaniu się w temacie, będzie to najprawdopodobniej najlepszy wybór w tej lokalizacji.
Niestety najbliższy BTS jest około 5km ode mnie. Po drodze sporo lasów.
Dach jest na wysokości koron drzew - nie jest to wysoki budynek.
Aktualnie jestem w trakcie przedłużenia umowy z Play i zastanawiam się nad opcją oraz modemem.
Z początku skuszona opiniami chciałam kupić na allegro bądź olx modem huawei b818,
aczkolwiek Play aktualnie ma w ofercie modem huawei b625-350 i chyba na niego się zdecyduję - czy to dobry wybór?
Ponadto wiem, że w mojej lokalizacji konieczna będzie antena zewnętrzna, lecz też za bardzo nie wiem jaką wybrać i gdzie ją zamontować.
Antena, którą wybrałam sugerując się opiniami to antena panelowa Cybertech CT-17 mimo 1800mhz-2600mhz.
Czy moje wybory są dobre?
Niestety nie dołączam żadnych speedtestów, ponieważ nie za bardzo wiem jak i gdzie je wykonać.
Aktualnie używam internetu Play korzystając z telefonu iPhone, ale tak jak pisałam jest to max 2 kreski zasięgu LTE.
Jutro mam iść podpisać nową umowę i odebrać modem Huawei b628-350, więc speedtesty mogłabym zrobić już na tym modemie (bez anteny).
Bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu oraz jakiekolwiek rady jak polepszyć zasięg w tym miejscu

Ręce już mi opadają i nie wiem sama gdzie zasięgnąć pomocy.
Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas,
pozdrawiam serdecznie, Atena