Pomoc w doborze modemu i anteny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Atena
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w doborze modemu i anteny

Post autor: Atena »

Witam, potrzebuję pomocy w doborze modemu i anteny do LTE Play :?
Po przeprowadzce na obrzeża miasta zasięg LTE jest tragiczny. Max 2 kreski, chyba że wdrapię się na dach :szok:

Przejdę do konkretów, aby nie zabierać czasu..
Wybrałam Play, ponieważ po rozeznaniu się w temacie, będzie to najprawdopodobniej najlepszy wybór w tej lokalizacji.
Niestety najbliższy BTS jest około 5km ode mnie. Po drodze sporo lasów.
Dach jest na wysokości koron drzew - nie jest to wysoki budynek.

Aktualnie jestem w trakcie przedłużenia umowy z Play i zastanawiam się nad opcją oraz modemem.
Z początku skuszona opiniami chciałam kupić na allegro bądź olx modem huawei b818,
aczkolwiek Play aktualnie ma w ofercie modem huawei b625-350 i chyba na niego się zdecyduję - czy to dobry wybór?

Ponadto wiem, że w mojej lokalizacji konieczna będzie antena zewnętrzna, lecz też za bardzo nie wiem jaką wybrać i gdzie ją zamontować.
Antena, którą wybrałam sugerując się opiniami to antena panelowa Cybertech CT-17 mimo 1800mhz-2600mhz.

Czy moje wybory są dobre?
Niestety nie dołączam żadnych speedtestów, ponieważ nie za bardzo wiem jak i gdzie je wykonać.
Aktualnie używam internetu Play korzystając z telefonu iPhone, ale tak jak pisałam jest to max 2 kreski zasięgu LTE.
Jutro mam iść podpisać nową umowę i odebrać modem Huawei b628-350, więc speedtesty mogłabym zrobić już na tym modemie (bez anteny).

Bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu oraz jakiekolwiek rady jak polepszyć zasięg w tym miejscu :zawstydzony:
Ręce już mi opadają i nie wiem sama gdzie zasięgnąć pomocy.

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas,
pozdrawiam serdecznie, Atena :roll: :roll:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pomoc w doborze modemu i anteny

Post autor: wojteks »

Wyjdź na dach z iphone z kartą Play, zrób speedtest (speedtest.net) i pokaż wyniki z fieldtest (opisy w necie co to jest).
Lub smartfon z androidem z kartą play, pokaż parametry z programu netmonster (zakładka live) i speedtest do tego.

Z podpisywaniem umowy bym się nie spieszył nadmiernie. Najpierw testy.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Atena
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Atena »

Hej! Udało mi się porobić jakieś testy. Załatwiłam telefon z androidem (starszy samsung s9) i na niego pobrałam apkę NetMonster, natomiast speedtesty robiłam już na iPhonie 11 pro z tą samą kartą sieciową play. Na koniec zrobiłam jeszcze speedtest z telefonu podłączonego do routera huawei E5573. Router położyłam na dachu garażu przy szosie, gdzie teoretycznie jest najlepszy zasięg i gdzie planowałabym mniej więcej antenę (oczywiście wyżej). Na razie nie mam możliwości wejścia na dach budynku.

Podczas wykonywania speedtestów zauważalne jest to, że za każdym razem, gdy jedzie samochód to test wypada dużo gorzej. Podczas oglądania np. gali KSW kiedy przejeżdża auta to zawiesza transmisje. Dla porównania zrobiłam test kiedy zbliżał się samochód i wtedy kiedy nic nie jechało. Nie jest to ruchliwa droga, ale co jakiś czas coś jeździ szczególnie w godzinach do i z pracy.

Testy robiłam około 19tej. Powtórzę jeszcze raz koło 22-23.

Poniżej screeny:

1. Z aplikacji NetMonster samsung s9 z kartą play
Obrazek
Obrazek
Obrazek

2. SpeedTest w przeglądarce Safari na iPhone kiedy nie jedzie auto
Obrazek
Obrazek
Obrazek

3. SpeedTest w przeglądarce Safari na iPhone kiedy jedzie auto:
Obrazek

4. Aplikacja SpeedTest na iPhone kiedy nie jedzie auto:
Obrazek

5. Aplikacja SpeedTest na iPhone kiedy jedzie auto:
Obrazek

6. I na koniec SpeedTest robiony przez aplikację na iPhone podłączonym do routera Huawei B5573, który był położony na zewnątrz budynku wysoko na garażu.
Obrazek

Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie, Atena :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Połączenie ze stacją bazową Chełmno, Polna 8.
.
Niestety tylko LTE800 na którym szybciej raczej nie będzie. Stacja ma pozostałe pasma więc trzeba poszukać zasięgu LTE1800/2100/2600. Może na dachu budynku coś się pokaże (netmonster), speedtesty z iphone zbędne.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ