Jak mu np ustawisz B1+B3 , to sobie może zamieniać te pasma raz jako podstawowe B1 ,raz jako podstawowe B3 , to też skakanie, a jak wybierzesz 3 pasma to jest dopiero pole do skakania
Skakania na pewno by nie było jakbyś wybrał jedno konkretne pasmo ,ale nie było by wtedy żadnej agregacji...
To tylko przykład jak to może być , nie żebym twiedził ,że na pewno będzie skakać ...
Zauważyłem że gdy główne pasmo jest 1800 to ten sinr spada często, jak jest 2600 i 2100 to jakby bardziej stabilnie z mocą sygnalu. Pozostaje chyba go zaktualizować do smartadmina i wyłączyć te dwa pasma, z tego co pamiętam to na wf-830 miałem właśnie te dwa razem i było git. Obserwuje jak te pasma na ten moment się łączą i skaczą w adminie to, to jest jakiś dramat, w takiej formie to nie powinno być dopuszczone do sprzedaży to gónwo straszne ten MF-258K z brandem Play.
Pierwszy netbox miałem z Huawei I to działało beż żadnych problemów pamiętam beż ingerencji w jakieś pasma etc. Odkąd Huawei popadł w niełaskę i wzięli ZTE to cyrki są straszne
Czyi nie polecacie brania ZTE MF-258K na abonament z limitem 500 GB? Miałem kiedyś ten sprzęt i wyciągałem 20-25 Mbps maksymalnie, nie robiłem żadnych modyfikacji w ustawieniach routera. Można samemu wgrać mu nie brandowany soft? Czy pozostaje jedynie kupno niebrandowanego sprzętu gdzieś na olx?
Mam takie banalne pytanie nt tego routera, bo za cholerę nie mogę tego rozgryźć - gdzie na nim jest przycisk WPS bo muszę podłączyć drukarkę i za cholerę nie mogę go znaleźć - może jest tak celowo ukryty żeby była dodatkowa zabawa;) pierwszy raz się z tym spotykam, a routerów miałem ogrom żeby nie było tego przycisku na obudowie (może to chęć oszczędzania na kosztach)
Drugie pytanie bo to mnie te nurtuje, gdzie jest przycisk ON i OFF bo również go nie widzę,a wyłączenie następuje po chamskim wyjęciu kabla.
właśnie stałem się posiadaczem tego routera.zaktualizowałem ręcznie zakupiony soft do b04 i coś nie chce się aktualizować wyżej...Nie mam opcji zmiany APN..POdejzewam że trzeba się rozłączyc z siecią.Ale w jaki sposób.Jest gdzieś taka opcja?
Dzień dobry,
1) Czy ktoś zauważył, że w wersji B08 oprócz trybu bridge, nat jest jeszcze tryb router?
Czy to by znaczyło, że można cześć "domową" IDU wywalić do śmietnika a ODU zasiloną zew. zasilaczem PoE 24V podłączyć do zwykłego switcha i mieć neta po kablu z LTE ?
2) Czy w trybie bridge można zrobić j.w tylko zamiast switcha podłączyć ODU do dowolnego routera poprzez WLAN z wł. DHCP ? (w ogóle bez IDU)
Tryb Bridge z tego co kojarzę był wcześniej , ale mimo to IDU był potrzebny ( to on też robił Bridge) i to jego podłączało się dalej do routera.
Nie sądzę ,żeby to zmienili , i IDU nie był potrzebny...
Mig25 pisze:Bo w Play tak właśnie wygląda Lockcell , traci się agregację , i to niezależnie jaki to byłby modem.
Działa tak samo nie wazne czy blokuje to PCI czy po pasmach (aktualnie mam zaznaczone 1 oraz 7), a w zakładce LTE i tak widoczne tylko jedno pasmo. Co dziwniejsze - jeszcze tydzień temu działało to normalnie i agregowało dwa pasma, co dawało LTE+. Kiedy załączę dodatkowo pasmo 3 (1800 MHz) to wskakuje agregacja i agreguje dwa pasma - 2600 oraz 1800. Jednak tak jak mowię - nie chce zaagregować 2100 i 2600 co wcześniej było możliwe.
Mig25 pisze:Bo w Play tak właśnie wygląda Lockcell , traci się agregację , i to niezależnie jaki to byłby modem.
Działa tak samo nie wazne czy blokuje to PCI czy po pasmach (aktualnie mam zaznaczone 1 oraz 7), a w zakładce LTE i tak widoczne tylko jedno pasmo. Co dziwniejsze - jeszcze tydzień temu działało to normalnie i agregowało dwa pasma, co dawało LTE+. Kiedy załączę dodatkowo pasmo 3 (1800 MHz) to wskakuje agregacja i agreguje dwa pasma - 2600 oraz 1800. Jednak tak jak mowię - nie chce zaagregować 2100 i 2600 co wcześniej było możliwe.
Ja wiem ,że jak w Play próbuje się blokować nadajnik po PCI i EARFN to zawsze wynikiem będzie brak agregacji i to się potwierdza.
Usuń te blokady PCI to zacznie agregować . A jakie pasma ma agregować to robi się gdzie indziej ( nie po PCI , tylko po paśmie np , B1, B3 , B7...)
Ja wiem ,że jak w Play próbuje się blokować nadajnik po PCI i EARFN to zawsze wynikiem będzie brak agregacji i to się potwierdza.
Usuń te blokady PCI to zacznie agregować . A jakie pasma ma agregować to robi się gdzie indziej ( nie po PCI , tylko po paśmie np , B1, B3 , B7...)
pytanie o przekierowanie portow. IP zewn dynamiczne wykupione u operatora. Firewall włączony. porty wpisane i niestety przy probie polaczenia z zewnatrz na ip i okreslony port nie mogę się przebić. Pytanie czy opcja trybu pracy z NAT na router coś moze pomóc? Lub włączenie wyzwalania portów?
Może u kogoś przekierowanie portów działa i moze podzielić sie konfigiem.
zurek pisze:U mnie normalnie agreguje dwa pasma po blokadzie po PCI...
Może masz szczęście ,że w Twojej lokalizacji BTS nie ma takich ograniczeń, u mnie na pewno wpisanie jednego pasma do PCI w sieci Play powoduje zanik agregacji , obojętnie na jakim modemie ( a testowałem i MC801A ,MC7010 , LBR20 ...)Poza tym to nie tylko moje obserwacje.
moim zdaniem w sofcie tego routera jest błąd.
Dotyczy to przekierowania portów. Po ustawieniu portu źródłowego i docelowego router pokazuje że je przyjął. Jednak po jego restarcie w miejscu "zdalny zakres portów" pojawia się N/A (pewnie not available) i przekierowanie nie działa.
Zrobiłem tak, że za pomocą tego poradnika: https://github.com/realiis/zte-mf258-ssh-access
zmieniłem hasło roota. Przez SSH edytowałem plik firewall i w nim dopisałem właściwy port docelowy. Po restarcie router już właściwe pokazuje porty przekierowane.
IMHO
ZTE w tym routerze korzysta ze starej wersji openwrt.
Ok widzę, że masz inny adres ftp niż ja z play zte_p4_pol. Ciekawi mnie czy jak bym zmienił na taki jak u ciebie czy zaktualizowało by mi softa do nowszego tylko boję się żeby go nie zblokować. Ty i tak masz najnowszy to dlatego ci nie aktualizuje.