uzdzik pisze:Ale sam software to nie wszystko potrzebny jest jeszcze odpowiedni sprzęt
Dokładnie tak, dlatego pisałem: "
Żeby kompa włączyć przez siec, to nie jest taka prosta sprawa"
Chodziło mi o to, że nawet jak się spełni wszystkie poniższe warunki, to nie zawsze to działa, lub raz działa raz nie (to tak z doświadczenia).
Co potrzebujemy:
1) Karta sieciowa musi wspierać funkcję:
WOL - Wake On Lan (czasami opisywane także jako: WakeUp On Lan) , która to funkcja umożliwia po wysłaniu odpowiedniego pakietu - "Magic packet" do kompa jego obudzenie. Oczywiście poza sieciówką cały komp musi być z tym zgodny, czyli głównie m.in. płyta główna. Niektóre komputery typu PC wymagają podpięcia specjalnego kabelka do WOL między kartą sieciową a płytą główną. Notebooki nie wymagają takich zabiegów
2) Jak sprzęt jest zgodny, to należy opcję WOL włączyć z poziomu BIOSu, gdyż domyślnie zazwyczaj jest wyłączona.
3) Jak już mamy kompa, który to umożliwi, to musimy mieć albo adres IP publiczny (jak chcemy łączyć się przez internet), albo być w tej samej sieci (klasie adresowej) w której jest komp (jeżeli łączymy się po "LANie"). Mówiąc inaczej jeżeli komp byłby włączany, to ten którym chcemy go włączyć musi się na niego "PINGować".
4) Jak już te warunki mamy spełnione, to potrzebujemy odpowiedni program.
Mi do głowy przychodzi np.:
>Magic packet<
5) Teraz możemy przystąpić do próby uruchomienia "zdalnego" kompa. Najczęściej odbywa się to poprzez wpisanie jego adresu MAC i IP kompa docelowego w programie jak powyżej.