Słaba jakość

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
OSSA
Użytkownik forum

Słaba jakość

Post autor: OSSA »

Otóż mam taki problem.
Skacze mi ping, z rana oraz późnym wieczorem nie mam takiego problemu (zdarza się jednak ,że występują) fachowcy od internetu byli już u mnie kilka razy zmienili mi kartę sieciową,przestawili antenę,przełączyli na inny nadajnik i dalej nic.Występują także takie dni gdzie przez cały dzień ping jest w normie ale również i na odwrót.Przez to nie mogę grać komfortowo w gry sieciowe.Rozumiem gdyby mogłoby to być przez robaki,wirusy itp ale jak wyżej napisałem rożnie się dzieje raz dobrze raz źle (tego więcej razy).Prosiłbym o jakieś porady

A tu przedstawione moje pingi

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/35c ... 63566.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2d8 ... 8500d.html
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Słaba jakość

Post autor: Jaco »

OSSA pisze:Prosiłbym o jakieś porady
Na jaką prędkość masz podpisaną umowę.Sam w okolicy tylko korzystasz z tego neta czy jest więcej osób.Czy wszyscy się skarżą na źle działający net.Strony www. wczytują się bez problemów?
OSSA
Użytkownik forum

umowę mam podpisaną na 512kb/s.Z tego co mi wiadomo jest mało.Czasem strony www wczytują się trochę wolniej ale ogólnie aż takich problemów nie mam.

Tu pingi zrobione przed chwileczką pingowałem server www.gamesnet.pl (stawiają servery do gier multiplayer jedne z najlepszych w polsce)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f7 ... 2317b.html
Ostatnio zmieniony 2008-01-17, 20:18 przez OSSA, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Na tym pierwszym screenie widać strasznie duży rozrzut pingów. Dlatego mam takie pytanko czy wiesz jaką masz siłę sygnału, oraz jakość, w czasie kiedy masz duże pingi, oraz małe. Bo może winne są zakłócenia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
OSSA
Użytkownik forum

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07e ... 4dad8.html

jakość sygnału waha się od 70 do 75
siła sygnału waha się od 47 do 52
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ciekawie to nie jest w porównaniu z moim screenem:
OSSA
Użytkownik forum

http://www.speedyshare.com/526175872.html

nagrałem filmik programem aviscreenpro
widać wyraźne podskoki pingu
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Ciekawie to nie jest w porównaniu z moim screenem
Z całym szacunkiem ale co tu jest ciekawego :zdziwko:

Z tego co widzę na tym filmiku to chwilowy wzrost pingu nie jest związany z siłą sygnału, ale mam pytanie czy w czasie jak masz duże pingi to nie masz żadnego programu, nawet działającego w tle, który zużywa Ci większość przepustowości łącza, bo widziałem tam podczas zwiększania pingu to, że zwiększa Ci wartość w polu Tx.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
OSSA
Użytkownik forum

nic takiego nie mam wszystko wyłączam do gry.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jeżeli wykluczyłeś ewentualne zawirusowanie PC, oraz wyłączasz wszystkie programy, to nie wiem co to może być, a pytałeś się innych co mają internet od tego samego provider'a co Ty, czy mają takie problemy?
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

OSSA pisze:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07e ... 4dad8.html

jakość sygnału waha się od 70 do 75
siła sygnału waha się od 47 do 52

tu nie ma sie nad czym zastanawiać... masz signal quality na poziomie 70-75 co wyklucza stabilność i wysoką jakość połączenia... jesli masz dobrze ustawioną antenę i dobrą widoczność z anteną nadawczą to przy sygnal strenght ok 50 powienieneś mieś quality powyzej 90%... a w twoim przypadku zbiera jakiś syf albo fale odbite
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No cóż ja bym się nie za bardzo zgodził z kolegą @morion. Sam u siebie mam przypadek który to zaprzecza. Sytuacja jest taka: sąsiad (mieszkający kilka bloków dalej, ok. 60m, brak widoczności i dużo ścian blokowych) posiada Liveboxa. Na wewnętrznej antenie w laptopie mam sygnał o sile -84dBm (więc jest na granicy czułości karty), jakość jaką mi pokazuje program jest 3/5. Co się okazuje, że po podłączeniu się do sieci połączenie jest na tyle stabilne, że prędkości ściągana z internetu są rzędu 1mbps, a pingi np. na www.wp.pl są rzędu 20-30ms. Więc kolega @OSSA ma o wiele lepsze warunki ode mnie, a jednak połączenie jest gorsze. A może po prostu serwer u provider'a szwankuje i nie da rady bo za duże jest obciążenie sieci.
Awatar użytkownika
morion

wskaźniki poziomu sygnały typu 3/5 są conajmniej rzecz biorąc abstrakcyjne, w zasadzie podobnie jak quality 75 ;) ogólnie wierzę tylko w poziom sygnału w dB jak to sie ma np. w przypadku sterowników tp-linka dla kart na atherosie... ale mam w sieci kilkadziesiąt kart d-link 520+ na ktorych to quality link nie spada ponizej 95% i nie mialem z nimi nigdy problemów...
Mialem jeden przypadek że klient zmieniał maszt i założył antene w odwrotnej polaryzacji (poziom zamiast pion) no i signal strenght pokazywało mu normalnie na poziomie ok 60% a quality link wahał sie od 30 do 100%, no i nie musze mówić jak wyglądało jego połaczenie z netem i pingi :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

morion pisze:wskaźniki poziomu sygnały typu 3/5 są conajmniej rzecz biorąc abstrakcyjne, w zasadzie podobnie jak quality 75
Też się całkowicie z tym zgodzę. Chyba jeżeli te 3/5 oznaczało by procent przesłanych pakietów pomiędzy punktem dostępowym, a kartą sieciową które nie zostały odrzucone przez kartę z powodu np. złej sumy kontrolnej. Tak przy okazji program do mojej karty wi-fi Intela 3945abg Intel PROSet/Wireless podaje zaawansowane statystyki pakietów m.in. procent pominiętych sygnałów.
morion pisze:ogólnie wierzę tylko w poziom sygnału w dB
ja bym poszedł jeszcze dalej i patrzył na stosunek sygnału do szumu SNR. Niestety moja karta chyba nie udostępnia informacji o natężeniu szumów, w programie konfiguracyjnym podaje tylko same natężenie sygnału w dBm, zaś NetStumbler podaje zawsze że szumy mają -100dBm, zaś inne karty w tym samym miejscu podają wartości np -95dBm.

Co do polaryzacji to jest oczywiste, że anteny nadawcza i odbiorcza muszą mieć takie same polaryzacje :cwaniak:
Awatar użytkownika
morion

z tego co pamietam to soft tp-linka do kart 551 i 651 PCI ma tez zaawansowane statystyki i pokazuje parametry połaczenia, w tym poziom sygnału w dB i chyba prog czulosci na -95db (tu nie jestem pewien bo nie mam tego pod reką). Ale masz rację SNR jest bardzo pomocny :)
OSSA
Użytkownik forum

więc tylko zostaje powiadomienie o tym administratora sieci??

czasem mam ms z rzędu od 25 do 60 i czuje dyskomfort podczas gry chwilowe zacięcia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Niestety tak jak już wcześniej
morion pisze:a w twoim przypadku zbiera jakiś syf albo fale odbite
Jeżeli zbiera fale odbite to może być spowodowane tym, że np. antena jest umieszczona pomiędzy wysokimi budynkami. W takim przypadku może, ale nie musi pomóc zwiększenie wysokości na jakiej znajduje się antena.
OSSA
Użytkownik forum

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38f ... e8b4e.html
sygnał dochodzi albo do 1 albo do 2

nie jestem pewien

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aaa ... b5367.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Coż ja nie widzę, czemu mogą być jakieś problemy, a probowałeś samodzielnie przestawić anteny, można by tego sprobować, i jak się nie uda to wtedy iść do administatora.
ODPOWIEDZ