Za co operator może zwiększyć nasz rachunek?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SVIPER
Stały użytkownik forum

Za co operator może zwiększyć nasz rachunek?

Post autor: SVIPER »

Witam!
Temat chyba jest zrozumiały... Chodzi mi o to, że jeśli posiadam internet OF 60 z modemem i mam tam nieograniczoną możliwośc ściągania danych (poza limitem 500MB oczywiście) w ramach stałego abonamentu i mam pytanie za co operator może mi zwiększyc rachunek?
Jak zdążyłem się zorientowac to za:
*CSD operator dodatkowo nalicza (za czas o ile się nie mylę - a czy może byc tak, że korzystamy z CSD bez naszej wiedzy??? )
*za wszelkie usługi komórkowe tzn. przełożymy kartę z modemu do tela inp. wysyłamy esy czy korzystamy z jakiejś płatnej usługi na "Orange World" np. oglądanie filmików (40-50gr za minutę czy cos podobnego), (ile wówcza płacimy za zwykłego sms'a ?)

nie wiem jak jest z VPN czy jest płatne...?

jakie macie jeszcze doświadczenia w tej kwestii?
ED77 + ATK20 = :D
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Za co operator może zwiększyć nasz rachunek?

Post autor: Sundance_kid »

Nie wiem jak w Orange ale w Plusie jak nie zapłacisz rachunku i wyłaczą Ci usługę to masz dodatkowe 15 złotych do rachunku.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jak się pomylą to rachunek może Ci przyjść np. na 34 000 zł. :cfaniak:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

SVIPER pisze:Jak zdążyłem się zorientowac to za:
Przecież to pisze w regulaminie usługi.Kupujecie i nie czytacie :zdziwko:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Jaco pisze:Kupujecie i nie czytacie :zdziwko:
Nie pytacie, też powinno być.
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pimosz »

Za niektóre strony WAP. Miałem w IPlusie na prawie 300 zł bo kumpel mi wlazł na płatną stronę wap :cry:
Awatar użytkownika
marcin78
Użytkownik forum

Post autor: marcin78 »

nie trzeba przekładać kart z modemu do fona by wejść na wap , jest proste wyście z przeglądarki Opera :hyhy: ( nie wszystkie strony wap otwiera ) ale w większości ona ułatwia poruszanie sie po wap :cwaniak:
pozdrawiam

Download: 1025 kbps (128.1 KB/s)
Upload: 321 kbps (40.1 KB/s)

Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

pimosz pisze:Za niektóre strony WAP. Miałem w IPlusie na prawie 300 zł bo kumpel mi wlazł na płatną stronę wap :cry:
To fakt, ale po wejściu na taką stronę zazwyczaj mamy info że jest to strona płatna extra... :cfaniak: . I tu już wola użytkownika - można zaszaleć :szampan: ale rachunki niestety trzeba płacić :hyhy: .
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

W Polsce przynajmniej jest tak, że zniżają prędkość, ale można dalej korzystać z internetu po limicie i nic za to się nie płaci, niestety tak nie jest w Niemczech. Tutaj jeżeli się przekroczy limit to wszystkie sieci oprócz E-Plus obniżają prędkość do 128 kb/s i za każdy MB średnio trzeba zapłacic 6 centów. Lubię czytać jak się tutaj ludzie pilnują aby 5GB nie przekroczyć, limitu niema w Niemczech sieć E-Plus z której mam abonament, płacę 25Euro na miesiac i siedze i sciagam do woli, inne sieci takie jak T-Mobile D, O2 Germany, Vodafone mają limity i te ceny za MB...Dzisiaj czytam, że koleś kupił sobie kartę wraz z umowę w salonie Vodafone, o limicie nic nie wiedział i o cenach związanych po przekroczeniu 5GB hehe dzisiaj dostał rachunek na ponad 750 Euro, także jak się jest w Niemczech to trzeba uważać, na dodatek dodam że mogłoby się się wydawać czemu wiecej klientów ma T-mobile czy Vodafone lub O2 skoro w E-Plus nie ma limitów danych, powód jest jeden, E-Plus ma dobry zasięg UMTS, ale niestety bardzzzzzooo mało HSDPA, i jak ja mówię na forum że mieszkam na wsi nawet bez mozliwości internetu przez kabel a mam HSDPA to ludzie Np: z Berlina mają dośc, że Berlin stolica a niema HSDPA...w ogóle to tu wszytko jest dziwne z tymi telefonami, jest tu tyle wirtualnych operatorów, że chyba żaden inny kraj na świecie tak niema. Napisałem to tak jakby ktoś mieszkał też w Niemczech i żeby wiedział że po limicie trzeba płacić za dane w Vodafone, T-Mobile, o2, tylko w E-Plus niema takiego czegoś, ale w E-Plus dzieja się czasami różne ''dziwne'' rzeczy, odkąd tą firme przejeli Holenderskie KPN.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

A nie wiesz, czy w E-pulsie był kiedyś limit?? Bo jak był zlikwidowali, to tylko czekać, aż to przyjdzie do Polski (tzn. taka oferta u polskich operatorów, nie sieć E-puls!)
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Mam już umowę z E-Plus od ponad 3 lat, i jak brałem pierwszym razem to zdecydowało że nie było limitów danych, czyli jakieś 4 lata temu nie było limitów, tak samo jak teraz tez ich niema biorąc nową umowę :D . Nie wiem z czego to wynika, może daltego że tutaj znacznie więcej osób ma możliwośc na DSL i mało osób <font color="#FF00FF"><b>»»korzysta««</b></font> z internetu przez kartę i BTS'y się nie zapychają, hmmm ciekawe dlaczego, ja się modle, żeby nie zrobili limitów jak skończą wszędzie HSDPA...

Pozdro :super:
ODPOWIEDZ