tutaj najnowszy firmware HUAWEI prosto od producenta
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
tutaj najnowszy firmware HUAWEI prosto od producenta
http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/ ... e=-1&id=66
-
Re: tutaj najnowszy firmware HUAWEI prosto od producenta
...oczywiście należy wziąć pod uwagę, że nie zawsze oprogramowanie to jest kompatybilne z tym, co oferuje mobile network provider.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Czy tak jest właśnie w tym przypadku?nie zawsze oprogramowanie to jest kompatybilne z tym, co oferuje mobile network provider.
-
Po minutę trwającym uaktualnieniu firmware - wykonane pod Windows XP, bez karty sim, firmwarem z dnia 15-Jan-2008 - modem HUAWEI E630 (model około wiosna 2007), na oko download wzrósl 2x do jakis 260-350 kilobajtów na sekundę, upload bez zmian,
ERA, Blueconnect, Gdańsk-Oliwa
ERA, Blueconnect, Gdańsk-Oliwa
Ostatnio zmieniony 2008-01-19, 17:11 przez Demolek, łącznie zmieniany 3 razy.
- bob
- Guru bezprzewodowy
I tak ma być.Demolek pisze:download wzrósl 2x do jakis 260-350 kilobajtów na sekundę,

-
- Stały użytkownik forum
Po wgraniu nowego softu prędkość faktycznie wzrosła. Pracuje stabilniej. I nie ma simlocka.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Samsung Z370
- bob
- Guru bezprzewodowy
W takim razie Panie Demolek, namawiam do szerszego opracowania i rozwinięcie tematu modemów HUAWEI. 

-
Witajcie.
To mój pierwszy post. Pozdrawiam wszystkich.
Mam modem E630, Blueconnect. Win XP PRO SP2. Do tej pory miałem wersje 11.109.07.01.49.B305 pobraną ze strony Ery. To poprzednie uaktualnienie poszło bez żadnego problemu. Teraz postanowiłem spróbować aktualizować do tej najnowszej wersji z 15 stycznia. Niestety po wyświetleniu "Downloading programs" wszystko stanęło i tak stało pół godziny. Po tym czasie z powodu braku innych możliwości z sercem na ramieniu korzystając z Task Managera zamknąłem program aktualizujący. Nie wiem jak to sie stało (mam chyba dobry dzień), ale modem przeżył. Co może być powodem? Oczywiście na dzień dzisiejszy mam dosyć prób uaktualnień.
To mój pierwszy post. Pozdrawiam wszystkich.
Mam modem E630, Blueconnect. Win XP PRO SP2. Do tej pory miałem wersje 11.109.07.01.49.B305 pobraną ze strony Ery. To poprzednie uaktualnienie poszło bez żadnego problemu. Teraz postanowiłem spróbować aktualizować do tej najnowszej wersji z 15 stycznia. Niestety po wyświetleniu "Downloading programs" wszystko stanęło i tak stało pół godziny. Po tym czasie z powodu braku innych możliwości z sercem na ramieniu korzystając z Task Managera zamknąłem program aktualizujący. Nie wiem jak to sie stało (mam chyba dobry dzień), ale modem przeżył. Co może być powodem? Oczywiście na dzień dzisiejszy mam dosyć prób uaktualnień.
- santosz
Demolek powiedz prosze jakim programem sprawdzales download bo ja przed chwila własnie zainstalowałem sobie ten firmware do huawei e630 i .... instalacja tak jak pisałes bezproblemowa ale poza tym... nic mi sie nie zmieniło. Sprawdzałem transfer na szybkiinternet.onet.pl oraz na continuum.com.pl i kompletnie nic sie nie zmieniło. 

jak nie teraz to kiedy jak nie z wami to z kim?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja sprawdziłem swoje łącze na szybkiinternet.onet.pl i wyszło mi 15.49 Mb/s 
Czy to jest sposób na badanie łącza?

Czy to jest sposób na badanie łącza?

- santosz
W takim razie drogi Bobie jaki jest sposób na badanie łącza? 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Podam Ci mój sposób:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61683#61683
Więcej tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19017#19017
I tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=11475#11475
Ta sama strona tylko wyżej:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=2071#2071
A wszystko jest zawarte tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7248
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61683#61683
Więcej tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19017#19017
I tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=11475#11475
Ta sama strona tylko wyżej:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=2071#2071
A wszystko jest zawarte tu:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7248
-
na okosantosz pisze:Demolek powiedz prosze jakim programem sprawdzales download bo ja przed chwila własnie zainstalowałem sobie ten firmware do huawei e630 i .... instalacja tak jak pisałes bezproblemowa ale poza tym... nic mi sie nie zmieniło. Sprawdzałem transfer na szybkiinternet.onet.pl oraz na continuum.com.pl i kompletnie nic sie nie zmieniło.

to co wskazuje Windows jako szybkość po kilku minutach ściągania tego i z tego miejsca linuxa
ftp://ftp.man.szczecin.pl/pub/Linux/ubu ... p-i386.iso
po za tym nie jestem bezpośrednim użytkownikiem tego modemu, a motywem akcji-aktualizacji firmware do najnowszej istniejącej na świecie wersji była poprawa stabilności łącza, ponieważ od jakiś 2 miesiecy zrywało często połączenia, mimo 5 kresek i mimo anteny zew. Modem był w serwisie ERY która oddała go z adnotacją "usterka nie występuje" a firmwaeru nie ruszyli, a było "zacofane", bo stary firmware był wersji 3.6 Mb/s. Cel wydaje się być osiagnięty bo jak się dowiaduję teraz nie zrywa.
Witam,
czy ktos moze potwierdzic informacje kolegi @PawełB, ze po wgraniu nowego firmware pozbywamy sie jednoczesnie simlocka ? Posiadam HUAWEI E630 zakupiony w Erze, ale chcialbym go wykorzystac z karta iPlusa. Niestety modem ma simlocka na Ere
Pozdrowionka
Air23
czy ktos moze potwierdzic informacje kolegi @PawełB, ze po wgraniu nowego firmware pozbywamy sie jednoczesnie simlocka ? Posiadam HUAWEI E630 zakupiony w Erze, ale chcialbym go wykorzystac z karta iPlusa. Niestety modem ma simlocka na Ere

Pozdrowionka
Air23
- santosz
Ja mam ten modem od 3mcy i przed aktualizacją na full zasiegu 6kresek nigdy, powtarzam nigdy nie zerwało mi połączenia a po wczorajszej aktualizacji miałem juz 4 razy zerwane łącze. Nie oznacza to oczywiscie że firmware jest zły albo że nie masz racji. Twierdze jedynie że każdy musi podjac decyzje sam, a ja wczoraj na innym forum czytałem ostrzeżenie żeby nie zmieniać softu na firmware w huawei e630 bo grozi to powaznymi konsekwencjami technicznymi. Zrobiłem to z ręką na sercu jednak niestety ja nie widze żadnej różnicy.Demolek pisze:po za tym nie jestem bezpośrednim użytkownikiem tego modemu, a motywem akcji-aktualizacji firmware do najnowszej istniejącej na świecie wersji była poprawa stabilności łącza, ponieważ od jakiś 2 miesiecy zrywało często połączenia, mimo 5 kresek i mimo anteny zew.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Jednemu mogło pomóc, drugiemu nie. Zależy co tam łapie w eterze.
-
- Stały użytkownik forum
Szkoda ze nie ma aktulizacji do modemow usb e220 , chetnie bym pozbyl sie simlocka przy okazji aktulizacji.
- bob
- Guru bezprzewodowy
A to nie to?cysio pisze:Szkoda ze nie ma aktulizacji
http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/ ... =-1&id=736
- santosz
Krótki dodatek - używam już 3dni zaktualizowany huawei e630 i wiecie co? Średnio co 5,5-6godzin wyłącza mi neta. Nie zrywa tylko po prostu wyłącza. Powiedzcie jak mogę wrócić do poprzedniej wersji oprogramowania i czy jest to możliwe. Modem kupiłem 15.11.07 wiec która to bedzie wersja oprogramowania bo widziałem że są chyba cztery na stronie

- Szary
Próbowałem tej zabawy z aktualizacjami i skończyło się to na tym, że mój e630 leży gdzieś na półce w serwisie oddany do gwarancji, łącze się przez kom z kartą iplus60. Nie namawiam , nie odradzam , lecz przestrzegam.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Niestety zabawa jest niebezpieczna.Jak kogoś nie stać na to niech tego nie robi. 

-
- Stały użytkownik forum
To sa aktulizacje rozne ale tylko dashboardow (oprogramowania do obslugi zapisanego w modemie) a niestety nie firmwarow. Ale wgrywalem starszy firmware ze strony plusa i nadal byl simlock. Potem znow najnowszy ze strony ery i nadal jest simlock. Wiec sadze ze simlock jest gdzies zaszyty w NVRAM gdzie program aktulizacyjny nie nadpisuje tych wartosci.A to nie to?
http://www.huawei.com/mob...?type=-1&id=736
Co ciekawe do e220 sa rozne dashboardy (oprogramowania)
HOSTP (czyli standardowy mobileconnect)
UTPSB - Mobile partner (screen: http://img227.imagevenue.com/img.php?im ... _365lo.jpg )
MACHOSTB - wersja macowa
Z simlockiem tez dziwne rzeczy sie dzieja, jak wloze karte ery to AT+CLCK daje 0 czyli jakby nie bylo simlocka, a z karta iplusa komenda nie daje zadnej odpowiedzi...
- bob
- Guru bezprzewodowy
A szkoda,że nie mam tego modemu bo może bym coś pomógł.cysio pisze:To sa aktulizacje rozne ale tylko dashboardow

-
I na tym forum i na innych ( http://www.mobileplanet.com/ft.aspx?k=98947 ) , spotkałem głosy , że soft ze stronki Huawei wywala simlocka. Cóż z tego , skoro przez dwa latka i tak muszę z Ery korzystać i płacić równo. Swoją drogą jestem zadowolony , przynajmniej na dziś jest to atrakcyjna oferta. Może tylko limit 0,5 GB nieco psuje humor , ale da się żyć 

-
akurat z tego modemu da sie zdjac simlocka bez wiekszych problemow (tzn. za pomoca odpowiedniego narzedzia)cysio pisze:Szkoda ze nie ma aktulizacji do modemow usb e220 , chetnie bym pozbyl sie simlocka przy okazji aktulizacji.
moja mysl ze moga byc problemy z tym firmwarem jest taka - ze wystepuja dwie wersje modemow Huawei E630 (wersja z "+" i bez")
z tego co wiem to w Erze wystepuja wlasnie E630+
byc moze ta aktualizacja odnosi sie wlasnie bardziej do E630 i dlatego pojawiaja sie niespodzianki w postaci znikajacego simlocka, tudziez konca dzialania karty
-
Dzisiaj rano pobrałem i zainstalowałem nowe firmware do Huaweia E630 w Erze. Działa lepiej niż było. Mierniki prędkości np. www.numion.com wskazują 35 % wzrost downloadu. Polecam. Modem mam nowiutki kupiony w połowie stycznia w salonie ery.
Czy po zmianie firmware pozbyles sie simlocka z tego modemu ?jw73 pisze:Dzisiaj rano pobrałem i zainstalowałem nowe firmware do Huaweia E630 w Erze. Działa lepiej niż było. Mierniki prędkości np. www.numion.com wskazują 35 % wzrost downloadu. Polecam. Modem mam nowiutki kupiony w połowie stycznia w salonie ery.
Mam dokladnie taki modem jak na zdjeciu,

ale czytalem, ze te modemy wystepuja w dwoch wersjach: E630 oraz E630+ ktory sprzedawany jest w Erze. Moj modem byl kupiony w Erze, ale jakos nigdzie nie widze napisu ze to wersja E630+. Czy do mojego modemu mozna bez problemu wgrac nowy firmware ze strony HUAWEI ?
Air23
Witam,
Tytułem wstępu:
Używam tego samego modemu u Irlandzkiego operatora "3" 3 Three Ireland
Modem od samego początku sprawiał duże problemy. Zasięg (chyba przekłamany) zawsze na 5 kresek, połączenie (niby) zawsze on-line, ale odkąd pamiętam są problemy z otwieraniem stron, z komunikatorami.
Czy ktoś z Was orientuje się może, czy po skończeniu umowy operator powinien pomóc w ściągnięciu SIMLocka ?! Nie jestem pewien, ale z tego co pamiętam w PL było coś takiego oferowane ?!
Posiadam dokładnie taki sam modem jak na zdjęciu powyżej. Czy najnowsze oprogramowanie E630-UTPSB002D03SP16C03 (Normal) będzie działało stabilnie ?
Moje oprogramowanie od operatora "3" podaje następujące informacje:
FrimWare Version: 11.107.01.00.25
HardWare Version: CD51TCPU - ktoś sie może orientuje co to oznacza ?! próbowałem to wpisać w Google i nic nie znalazło.
Tytułem wstępu:
Używam tego samego modemu u Irlandzkiego operatora "3" 3 Three Ireland
Modem od samego początku sprawiał duże problemy. Zasięg (chyba przekłamany) zawsze na 5 kresek, połączenie (niby) zawsze on-line, ale odkąd pamiętam są problemy z otwieraniem stron, z komunikatorami.
Czy ktoś z Was orientuje się może, czy po skończeniu umowy operator powinien pomóc w ściągnięciu SIMLocka ?! Nie jestem pewien, ale z tego co pamiętam w PL było coś takiego oferowane ?!
Posiadam dokładnie taki sam modem jak na zdjęciu powyżej. Czy najnowsze oprogramowanie E630-UTPSB002D03SP16C03 (Normal) będzie działało stabilnie ?
Moje oprogramowanie od operatora "3" podaje następujące informacje:
FrimWare Version: 11.107.01.00.25
HardWare Version: CD51TCPU - ktoś sie może orientuje co to oznacza ?! próbowałem to wpisać w Google i nic nie znalazło.
-
Czy ktos moze wie jak instaluje sie te nowe oprogramowanie ze strony producenta? Tez mam model E630 i staram sie o sciagniecie simlocka.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Witam
Mam problem z wgraniem nowego softu do Huawei e630. Po rozpakowaniu i odpaleniu pliku podczas wyszukiwania do karty (wyszukiwanie wydaje mi sie trwa troche długo ok 2 min) wywala bład. Bład jest że niemożna <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> karty CODE 3. Oprócz tego jest napisane, ze może niebyć modemu, jakiś program może używać urządzenia, oraz ze moge nieposiadać uprawnień administratora. Karta działa bez problemu. Modem aktualizuje bez karty sim, wszystkie programy do modemu są wyłączone i mam uprawnienia administratora w win XP. Próbowałem aktualizować na innym laptopie i sytuacja taka sama. Czy ktoś miał podobny problem z aktualizacją oprogramowania.
Modem działa w irlandzkiej sieci "3".
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-15, 23:18 ]
Poprawa błędów.
Mam problem z wgraniem nowego softu do Huawei e630. Po rozpakowaniu i odpaleniu pliku podczas wyszukiwania do karty (wyszukiwanie wydaje mi sie trwa troche długo ok 2 min) wywala bład. Bład jest że niemożna <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> karty CODE 3. Oprócz tego jest napisane, ze może niebyć modemu, jakiś program może używać urządzenia, oraz ze moge nieposiadać uprawnień administratora. Karta działa bez problemu. Modem aktualizuje bez karty sim, wszystkie programy do modemu są wyłączone i mam uprawnienia administratora w win XP. Próbowałem aktualizować na innym laptopie i sytuacja taka sama. Czy ktoś miał podobny problem z aktualizacją oprogramowania.
Modem działa w irlandzkiej sieci "3".
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-15, 23:18 ]
Poprawa błędów.
Ostatnio zmieniony 2008-04-15, 22:17 przez boczekns, łącznie zmieniany 1 raz.