Położyli mi światłowód!

Niestety zrodziło to kilka problemów. Po pierwsze, wcześniej miałem internet domowy LTE od Orange, ale byłem między sektorami masztu i nie działało to idealnie. Orange za zerwanie umowy po roku chciało mniej niż wynosił miesięczny abonament za pakiet internetu domowego LTE, mój numer telefonu oraz Netflix. Także umowę zerwałem, przeszedłem do Play, oczywiście z racji nadajnika w pobliżu. Co ciekawe Orange nadal opłaca mi Netflixa

Teraz pojawiła się opcja podłączenia światłowodu. W sumie chciałbym na niego przejść, jednakże z racji trwającej umowy z Playem jestem do nich przykuty kajdankami. Na infolinii dowiedziałem się że istnieje możliwość napisania wniosku o anulowanie obecnej umowy bez kary pod warunkiem podpisania umowy na światłowód, aczkolwiek muszę udać się w tym celu do salonu Play. W salonie goście robią duże oczy bo nic o czymś takim nie słyszeli i stwierdzili że źle usłyszałem. Wiecie może coś o tym? Jak można to załatwić?
Druga sprawa, ważniejsza. Mam całkiem przyzwoity router i absolutnie nie zamierzam używać tej zabawki którą dodaje Play do umów. Zapytałem o to czy zamiast routera mogą mi zamontować ONT. Dostałem odpowiedź że nie ma takiej możliwości. Podejrzewam że możecie mieć o tym inne zdanie