Cześć
Kupiłem modem ZTE MF985T pod katem wyjazdów wakacyjnych(nie chodzi o jedno miejsce), wiem ze tam gdzie jadę może byś bardzo słąby zasięg dlatego myślę o antanie.
Myślałem o antenie ktore sa na allegro za ok 50 zł, prosty drut z podstawką , czy taka antena ma sens? Router ma dwa wyścia ts9 , czy zdublowanie anteny coś pomoże? Czy antena kierunkowa jest dużo lepsza , czy problemy z montażem jej zrekompensują zyski z sygnału?
Antena do ZTE MF985T
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena do ZTE MF985T
Skoro chcesz drapaki do pleców to musisz kupić dwie sztuki (2 gniazda w routerze).
Antena kierunkowa jest dużo lepsza ale wymaga ustawienia na odpowiedni kierunek. Antena kierunkowa antenie kierunkowej nie równa więc to pytanie bez sensownej odpowiedzi.
Antena kierunkowa jest dużo lepsza ale wymaga ustawienia na odpowiedni kierunek. Antena kierunkowa antenie kierunkowej nie równa więc to pytanie bez sensownej odpowiedzi.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Antena do ZTE MF985T
Używam tego modemu do celów podobnych. Stosuję dwa rodzaje anten a) dwie pojedyncze anteny z końcówką SMA "zamocowane" wtykami w małe pudełko elektrotechniczne, z którego wychodzą dwa kabel przejściówki SMA-TS9. Takie pudełko z antenami i ZTEMF985T stawiam na tylnej półce samochodu. Średni wzrost poziomu sygnału w granicach 3dB. Taki zestawik swobodnie można postawić na stoliku, parapecie, balkonie itp
b) Antena z promiennikiem GSM (Bez czaszy satelitarnej) którą umieszczam na składanym statywie na wysokości około 1,5-1,7m. Ustawiam np na balkonie w hotelu.
W obu przypadkach mam również zasilanie z aku Li-ion (12,4V) około 20 Ah -> przetwornica USB -> 5V co pozwala na długą podróż a nawet wielodniowe podtrzymanie zasilania
b) Antena z promiennikiem GSM (Bez czaszy satelitarnej) którą umieszczam na składanym statywie na wysokości około 1,5-1,7m. Ustawiam np na balkonie w hotelu.
W obu przypadkach mam również zasilanie z aku Li-ion (12,4V) około 20 Ah -> przetwornica USB -> 5V co pozwala na długą podróż a nawet wielodniowe podtrzymanie zasilania