Antena do ZTE MF985T

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
simrider
Początkujący użytkownik forum

Antena do ZTE MF985T

Post autor: simrider »

Cześć
Kupiłem modem ZTE MF985T pod katem wyjazdów wakacyjnych(nie chodzi o jedno miejsce), wiem ze tam gdzie jadę może byś bardzo słąby zasięg dlatego myślę o antanie.
Myślałem o antenie ktore sa na allegro za ok 50 zł, prosty drut z podstawką , czy taka antena ma sens? Router ma dwa wyścia ts9 , czy zdublowanie anteny coś pomoże? Czy antena kierunkowa jest dużo lepsza , czy problemy z montażem jej zrekompensują zyski z sygnału?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena do ZTE MF985T

Post autor: wojteks »

Skoro chcesz drapaki do pleców to musisz kupić dwie sztuki (2 gniazda w routerze).

Antena kierunkowa jest dużo lepsza ale wymaga ustawienia na odpowiedni kierunek. Antena kierunkowa antenie kierunkowej nie równa więc to pytanie bez sensownej odpowiedzi.
Nie pomagam na PW!
wojtekPBK23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Antena do ZTE MF985T

Post autor: wojtekPBK23 »

Używam tego modemu do celów podobnych. Stosuję dwa rodzaje anten a) dwie pojedyncze anteny z końcówką SMA "zamocowane" wtykami w małe pudełko elektrotechniczne, z którego wychodzą dwa kabel przejściówki SMA-TS9. Takie pudełko z antenami i ZTEMF985T stawiam na tylnej półce samochodu. Średni wzrost poziomu sygnału w granicach 3dB. Taki zestawik swobodnie można postawić na stoliku, parapecie, balkonie itp
b) Antena z promiennikiem GSM (Bez czaszy satelitarnej) którą umieszczam na składanym statywie na wysokości około 1,5-1,7m. Ustawiam np na balkonie w hotelu.
W obu przypadkach mam również zasilanie z aku Li-ion (12,4V) około 20 Ah -> przetwornica USB -> 5V co pozwala na długą podróż a nawet wielodniowe podtrzymanie zasilania
ODPOWIEDZ