Bardzo mobilny zestaw
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo mobilny zestaw
Cześć,
Na wstępie się przywitam, bo mimo że czytam to forum co jakiś czas, to nie miałem wcześniej konta. Założyłem je, żeby zadać pytanie. Niestety nie mam wystarczającej wiedzy, żeby uczestniczyć sensownie w innych dyskusjach.
Bardzo proszę o poradę. Problem jest następujący:
Chcę kupić w miarę uniwersalny zestaw do "awaryjnego" odbioru LTE na czas podróży i pracy zdalnej w razie braku dostępu do infrastruktury sieci niemobilnej. Wybieram się niedługo w eurotrip z pracą zdalną. Szukam miejsc postoju z teoretycznie dobrym internetem po kablu/światłowodem, ale muszę mieć redundantny dostęp do internetu gdyby jednak wynajmujący trochę oszukał co do jakości łącza.
Jadę samochodem z całą rodziną (dziećmi), więc z jednej strony mam trochę miejsca na sprzęt, ale raczej nie na tyle by wieźć duże anteny. Czytam forum i próbuje znaleźć zestaw dla siebie, ale zazwyczaj są to zestawy "stacjonarne". Muszę mieć zestaw bardzo uniwersalny, nie zależy mi na biciu rekordów prędkości, a bardziej na złapaniu sygnału gdzieś w na przykład francuskich górach/wzniesieniach gdzie odległość od stacji bazowej może wynosić kilka kilometrów, a teren może być niesprzyjający. Nie chcę też wydać na zestaw router/modem kilku tysięcy złotych. Im taniej tym lepiej, ale fajnie byłoby znaleźć złoty środek między jakością, a ceną. Najlepiej do 500-800zl za zestaw modem+antena(y). Mogą być używane.
Czy w takim wypadku lepiej zastosować anteny okólne czy jednak kierunkowe i wtedy szukać kierunku? Z tego co widzę okólne to często po prostu antenki, które zajmują mało miejsca, a kierunkowe zajmują sporo miejsca (problem zmieszczenia tego w aucie typu liftback a nie kombi).
Bardzo proszę o porady i przepraszam, że nie mogę dostarczyć koordynat instalacji, bo chodzi po prostu o zestaw zwiększający szansę na odbiór internetu w losowym miejscu w Europie, a nie o optymalny dobór sprzętu do najlepszego przesyłu pod danym adresem.
Jaki router/modem do takiego zestawu byłoby sensowny? Ktorys z Huaweiów? Ten akurat nie musi być mikroskopijny, bo nawet te stacjonarne nie są na tyle duże żeby nie zmieścić się w bagażniku.
Z góry dziękuję za pomoc.
Na wstępie się przywitam, bo mimo że czytam to forum co jakiś czas, to nie miałem wcześniej konta. Założyłem je, żeby zadać pytanie. Niestety nie mam wystarczającej wiedzy, żeby uczestniczyć sensownie w innych dyskusjach.
Bardzo proszę o poradę. Problem jest następujący:
Chcę kupić w miarę uniwersalny zestaw do "awaryjnego" odbioru LTE na czas podróży i pracy zdalnej w razie braku dostępu do infrastruktury sieci niemobilnej. Wybieram się niedługo w eurotrip z pracą zdalną. Szukam miejsc postoju z teoretycznie dobrym internetem po kablu/światłowodem, ale muszę mieć redundantny dostęp do internetu gdyby jednak wynajmujący trochę oszukał co do jakości łącza.
Jadę samochodem z całą rodziną (dziećmi), więc z jednej strony mam trochę miejsca na sprzęt, ale raczej nie na tyle by wieźć duże anteny. Czytam forum i próbuje znaleźć zestaw dla siebie, ale zazwyczaj są to zestawy "stacjonarne". Muszę mieć zestaw bardzo uniwersalny, nie zależy mi na biciu rekordów prędkości, a bardziej na złapaniu sygnału gdzieś w na przykład francuskich górach/wzniesieniach gdzie odległość od stacji bazowej może wynosić kilka kilometrów, a teren może być niesprzyjający. Nie chcę też wydać na zestaw router/modem kilku tysięcy złotych. Im taniej tym lepiej, ale fajnie byłoby znaleźć złoty środek między jakością, a ceną. Najlepiej do 500-800zl za zestaw modem+antena(y). Mogą być używane.
Czy w takim wypadku lepiej zastosować anteny okólne czy jednak kierunkowe i wtedy szukać kierunku? Z tego co widzę okólne to często po prostu antenki, które zajmują mało miejsca, a kierunkowe zajmują sporo miejsca (problem zmieszczenia tego w aucie typu liftback a nie kombi).
Bardzo proszę o porady i przepraszam, że nie mogę dostarczyć koordynat instalacji, bo chodzi po prostu o zestaw zwiększający szansę na odbiór internetu w losowym miejscu w Europie, a nie o optymalny dobór sprzętu do najlepszego przesyłu pod danym adresem.
Jaki router/modem do takiego zestawu byłoby sensowny? Ktorys z Huaweiów? Ten akurat nie musi być mikroskopijny, bo nawet te stacjonarne nie są na tyle duże żeby nie zmieścić się w bagażniku.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Bardzo mobilny zestaw
Będziesz w miastach czy na łonie natury? Bo w miastach można liczyć na przyzwoity sygnał LTE / 5G. Ja mam w tym celu iPhone 7 po dziadku plus ruter GLi-net Beryl. Ewentualnie mogę podłączyć swojego iPhone. Zaś taki Beryl pozwala podpiąć telefon po USB i korzystać z jego netu, wzmocnić hotelowe WiFi (jak np. jest przy drzwiach, a nie ma w pokoju), podłączyć się stabilnie do WiFi z captive portal zamiast logować co chwilę. Wcześniej miałem mikrotika z LTE cat 6 - jego zaletą była możliwość wystawienia za okno (do sprzedania za pół ceny). Awaryjnie to sam telefon starczy. To jest ok jak jedziesz do cywilizacji. Zaś w jakichś odludziach, to trudno mówić o małych i lekkich w instalacji rozwiązaniach. W tym roku zestaw pomógł mi w Austrii. W pensjonacie było słabe WiFi, a moje dało radę i to w ramach limitu roamingu z polskiej karty (miałem 15GB).
- bobix
- Stały użytkownik forum
Ja mam do takich celów Netgear M1 z ich anteną na TS9. Nie narzekam. Sprawdza się na łonie natury i w samochodzie.
-
Będę w różnych miejscach, ale najbardziej obawiam się pobytów w górach/wyżynach (700n.p.m) w centralno-południowej Francji oraz potem w Andaluzji w Hiszpanii w okolicach gór Sierra Nevada. Nie jest to w 100% łono natury, ale domki oddalone kilka kilometrów od niedużych wiosek.
@bobix
Obejrzałem tego Netgeara. Fajne urządzenie. Nawet mniejsze niż planowałem. A co do anten, to jakie wzmocnienie warto rozważyć? Po prostu im więcej tym lepiej, czy są jakieś wartości ponad które już nie ma sensu wykraczać?
@bobix
Obejrzałem tego Netgeara. Fajne urządzenie. Nawet mniejsze niż planowałem. A co do anten, to jakie wzmocnienie warto rozważyć? Po prostu im więcej tym lepiej, czy są jakieś wartości ponad które już nie ma sensu wykraczać?
-
- Guru bezprzewodowy
A co z zasilaniem , zamiast zestawu router plus antena kup zew. punkt dostępowy LTE lub 5g/LTE.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
@pblazej
Do takich celów wydaje mi się że najlepszy byłby...Starlink
I nie musisz się zastanawiać nad zasięgiem BTS
Jedyne ograniczenie to zdecydowanie mniejszy upload względem downloadu
Do takich celów wydaje mi się że najlepszy byłby...Starlink

I nie musisz się zastanawiać nad zasięgiem BTS
Jedyne ograniczenie to zdecydowanie mniejszy upload względem downloadu
-
Zewnętrzny punkt dostępowy to faktycznie może być dobry pomysł. Czy można prosić o polecenie jakichś modeli z dobrą renomą? Poszukam zaraz na forum, ale może ktoś ma gotową odpowiedź. Raczej fajnie gdyby zamknąć się w 500zł, ale może być więcej jeśli faktycznie warto. Czy są jakieś modele, które nie tylko są AP, ale mają też wi-fi. Nie jest to konieczność, ale może fajnie by było mieć wszystko razem.
Zasilanie nie stanowi problemu, bo nie chodzi tu o kemping na dziko, więc jest 230V. Ale jednak Starlink to chyba trochę przegięcie
. Tu chodzi o używanie tego może z 5-8 tygodni w roku.
Zasilanie nie stanowi problemu, bo nie chodzi tu o kemping na dziko, więc jest 230V. Ale jednak Starlink to chyba trochę przegięcie
-
- Guru bezprzewodowy
https://allegro.pl/oferta/domowy-modem- ... 5197617399 , sprawdzony zestaw, tylko bez mozliwości wpisania PIN więc karta SIM musi mieć wyłaczony PIN.
-
Dziękuję za polecenie. Szkoda, że nie w jednym urządzeniu, ale to tak naprawdę nie jest istotny problem.
-
- Guru bezprzewodowy
W jednym nie miałoby sensu bo modemorouter i karta SIM są w ODU na zewntrz i jakby jescze ten ODU rozgłaszał WiFI to dla kogo, ty będziesz wtedy wewnątrz więc WIfI masz z tego routera wewnętrznego IDU i to ma sens. ODU ustawisz w miejscu gdzie złapiesz najlepszy zasięg, zasilanie POE po kablu ETHERNET i kolejny kabel od zasilacza POE do tego routera wewnętrznego, to jest standard w przypadku korzystania z zew.punktu dostępowego LTE jesli się chce korzystać po WIfi/LAN na kilku urzadzeniach.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Być może Starlinka można wypożyczyć, warto się zorientować czy są takie oferty bo jeżdżenie po Europie i zabawa kartami SIM będzie dość uciążliwe zwłaszcza w terwnaxb o probblematycznym zasięgupblazej pisze: ↑2024-08-26, 08:35 Zewnętrzny punkt dostępowy to faktycznie może być dobry pomysł. Czy można prosić o polecenie jakichś modeli z dobrą renomą? Poszukam zaraz na forum, ale może ktoś ma gotową odpowiedź. Raczej fajnie gdyby zamknąć się w 500zł, ale może być więcej jeśli faktycznie warto. Czy są jakieś modele, które nie tylko są AP, ale mają też wi-fi. Nie jest to konieczność, ale może fajnie by było mieć wszystko razem.
Zasilanie nie stanowi problemu, bo nie chodzi tu o kemping na dziko, więc jest 230V. Ale jednak Starlink to chyba trochę przegięcie. Tu chodzi o używanie tego może z 5-8 tygodni w roku.
Nie przez przypadek w tej chwili jest to zoraz popularniejsze rozwiązanie na kamperach
-
- Stary wyga bezprzewodowy
W hiszpańskich Sierra Nevada to kilometr od wioski możesz nie mieć zasięgu żadnego operatora. Wszystko zależy od konkretnej lokalizacji.
A starlink możesz sobie wypożyczać tylko na wyjazdy i mieć komfort nieprzejmowania się zasięgiem, roamingiem, zmiana kart, itd.
Albo mieć swój i zawieszać usługę kiedy nie jest potrzebna.