Bardzo mobilny zestaw

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pblazej
Początkujący użytkownik forum

Bardzo mobilny zestaw

Post autor: pblazej »

Cześć,

Na wstępie się przywitam, bo mimo że czytam to forum co jakiś czas, to nie miałem wcześniej konta. Założyłem je, żeby zadać pytanie. Niestety nie mam wystarczającej wiedzy, żeby uczestniczyć sensownie w innych dyskusjach.

Bardzo proszę o poradę. Problem jest następujący:

Chcę kupić w miarę uniwersalny zestaw do "awaryjnego" odbioru LTE na czas podróży i pracy zdalnej w razie braku dostępu do infrastruktury sieci niemobilnej. Wybieram się niedługo w eurotrip z pracą zdalną. Szukam miejsc postoju z teoretycznie dobrym internetem po kablu/światłowodem, ale muszę mieć redundantny dostęp do internetu gdyby jednak wynajmujący trochę oszukał co do jakości łącza.

Jadę samochodem z całą rodziną (dziećmi), więc z jednej strony mam trochę miejsca na sprzęt, ale raczej nie na tyle by wieźć duże anteny. Czytam forum i próbuje znaleźć zestaw dla siebie, ale zazwyczaj są to zestawy "stacjonarne". Muszę mieć zestaw bardzo uniwersalny, nie zależy mi na biciu rekordów prędkości, a bardziej na złapaniu sygnału gdzieś w na przykład francuskich górach/wzniesieniach gdzie odległość od stacji bazowej może wynosić kilka kilometrów, a teren może być niesprzyjający. Nie chcę też wydać na zestaw router/modem kilku tysięcy złotych. Im taniej tym lepiej, ale fajnie byłoby znaleźć złoty środek między jakością, a ceną. Najlepiej do 500-800zl za zestaw modem+antena(y). Mogą być używane.

Czy w takim wypadku lepiej zastosować anteny okólne czy jednak kierunkowe i wtedy szukać kierunku? Z tego co widzę okólne to często po prostu antenki, które zajmują mało miejsca, a kierunkowe zajmują sporo miejsca (problem zmieszczenia tego w aucie typu liftback a nie kombi).

Bardzo proszę o porady i przepraszam, że nie mogę dostarczyć koordynat instalacji, bo chodzi po prostu o zestaw zwiększający szansę na odbiór internetu w losowym miejscu w Europie, a nie o optymalny dobór sprzętu do najlepszego przesyłu pod danym adresem.
Jaki router/modem do takiego zestawu byłoby sensowny? Ktorys z Huaweiów? Ten akurat nie musi być mikroskopijny, bo nawet te stacjonarne nie są na tyle duże żeby nie zmieścić się w bagażniku.

Z góry dziękuję za pomoc.
wojcio
Stały użytkownik forum

Re: Bardzo mobilny zestaw

Post autor: wojcio »

Będziesz w miastach czy na łonie natury? Bo w miastach można liczyć na przyzwoity sygnał LTE / 5G. Ja mam w tym celu iPhone 7 po dziadku plus ruter GLi-net Beryl. Ewentualnie mogę podłączyć swojego iPhone. Zaś taki Beryl pozwala podpiąć telefon po USB i korzystać z jego netu, wzmocnić hotelowe WiFi (jak np. jest przy drzwiach, a nie ma w pokoju), podłączyć się stabilnie do WiFi z captive portal zamiast logować co chwilę. Wcześniej miałem mikrotika z LTE cat 6 - jego zaletą była możliwość wystawienia za okno (do sprzedania za pół ceny). Awaryjnie to sam telefon starczy. To jest ok jak jedziesz do cywilizacji. Zaś w jakichś odludziach, to trudno mówić o małych i lekkich w instalacji rozwiązaniach. W tym roku zestaw pomógł mi w Austrii. W pensjonacie było słabe WiFi, a moje dało radę i to w ramach limitu roamingu z polskiej karty (miałem 15GB).
Awatar użytkownika
bobix
Stały użytkownik forum

Post autor: bobix »

Ja mam do takich celów Netgear M1 z ich anteną na TS9. Nie narzekam. Sprawdza się na łonie natury i w samochodzie.
pblazej

Będę w różnych miejscach, ale najbardziej obawiam się pobytów w górach/wyżynach (700n.p.m) w centralno-południowej Francji oraz potem w Andaluzji w Hiszpanii w okolicach gór Sierra Nevada. Nie jest to w 100% łono natury, ale domki oddalone kilka kilometrów od niedużych wiosek.

@bobix
Obejrzałem tego Netgeara. Fajne urządzenie. Nawet mniejsze niż planowałem. A co do anten, to jakie wzmocnienie warto rozważyć? Po prostu im więcej tym lepiej, czy są jakieś wartości ponad które już nie ma sensu wykraczać?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A co z zasilaniem , zamiast zestawu router plus antena kup zew. punkt dostępowy LTE lub 5g/LTE.
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pawel_b »

@pblazej
Do takich celów wydaje mi się że najlepszy byłby...Starlink :)
I nie musisz się zastanawiać nad zasięgiem BTS
Jedyne ograniczenie to zdecydowanie mniejszy upload względem downloadu
pblazej

Zewnętrzny punkt dostępowy to faktycznie może być dobry pomysł. Czy można prosić o polecenie jakichś modeli z dobrą renomą? Poszukam zaraz na forum, ale może ktoś ma gotową odpowiedź. Raczej fajnie gdyby zamknąć się w 500zł, ale może być więcej jeśli faktycznie warto. Czy są jakieś modele, które nie tylko są AP, ale mają też wi-fi. Nie jest to konieczność, ale może fajnie by było mieć wszystko razem.

Zasilanie nie stanowi problemu, bo nie chodzi tu o kemping na dziko, więc jest 230V. Ale jednak Starlink to chyba trochę przegięcie 😊. Tu chodzi o używanie tego może z 5-8 tygodni w roku.
matek451
Guru bezprzewodowy

https://allegro.pl/oferta/domowy-modem- ... 5197617399 , sprawdzony zestaw, tylko bez mozliwości wpisania PIN więc karta SIM musi mieć wyłaczony PIN.
pblazej

Dziękuję za polecenie. Szkoda, że nie w jednym urządzeniu, ale to tak naprawdę nie jest istotny problem.
matek451
Guru bezprzewodowy

W jednym nie miałoby sensu bo modemorouter i karta SIM są w ODU na zewntrz i jakby jescze ten ODU rozgłaszał WiFI to dla kogo, ty będziesz wtedy wewnątrz więc WIfI masz z tego routera wewnętrznego IDU i to ma sens. ODU ustawisz w miejscu gdzie złapiesz najlepszy zasięg, zasilanie POE po kablu ETHERNET i kolejny kabel od zasilacza POE do tego routera wewnętrznego, to jest standard w przypadku korzystania z zew.punktu dostępowego LTE jesli się chce korzystać po WIfi/LAN na kilku urzadzeniach.
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pawel_b »

pblazej pisze: 2024-08-26, 08:35 Zewnętrzny punkt dostępowy to faktycznie może być dobry pomysł. Czy można prosić o polecenie jakichś modeli z dobrą renomą? Poszukam zaraz na forum, ale może ktoś ma gotową odpowiedź. Raczej fajnie gdyby zamknąć się w 500zł, ale może być więcej jeśli faktycznie warto. Czy są jakieś modele, które nie tylko są AP, ale mają też wi-fi. Nie jest to konieczność, ale może fajnie by było mieć wszystko razem.

Zasilanie nie stanowi problemu, bo nie chodzi tu o kemping na dziko, więc jest 230V. Ale jednak Starlink to chyba trochę przegięcie 😊. Tu chodzi o używanie tego może z 5-8 tygodni w roku.
Być może Starlinka można wypożyczyć, warto się zorientować czy są takie oferty bo jeżdżenie po Europie i zabawa kartami SIM będzie dość uciążliwe zwłaszcza w terwnaxb o probblematycznym zasięgu
Nie przez przypadek w tej chwili jest to zoraz popularniejsze rozwiązanie na kamperach
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

pblazej pisze: 2024-08-26, 07:36 ... oraz potem w Andaluzji w Hiszpanii w okolicach gór Sierra Nevada. Nie jest to w 100% łono natury, ale domki oddalone kilka kilometrów od niedużych wiosek.
W hiszpańskich Sierra Nevada to kilometr od wioski możesz nie mieć zasięgu żadnego operatora. Wszystko zależy od konkretnej lokalizacji.
A starlink możesz sobie wypożyczać tylko na wyjazdy i mieć komfort nieprzejmowania się zasięgiem, roamingiem, zmiana kart, itd.
Albo mieć swój i zawieszać usługę kiedy nie jest potrzebna.
ODPOWIEDZ