Mega rozpiska-pytanko nt. routera, anteny i kabli - LTE na wsi przez las

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Noob567
Stały użytkownik forum

Re: Mega rozpiska-pytanko nt. routera, anteny i kabli - LTE na wsi przez las

Post autor: Noob567 »

Ekstremalnie ciekawa sugestia! Dzięki! Chciałbym żeby to pomogło bo Zyxel jest super.
Zaaplikowane. Zobaczymy. :)
Noob567
Stały użytkownik forum

wojtekPBK23 pisze: 2024-06-11, 07:01 Jeśli modem skacze po BTS, to może warto spróbować zablokować wybrane PCI, wszak ten ZYXEL ma taką możliwość.
Była nadzieja, bo 10 dni działało, ale jednak nadal to samo. Trzeba szukać kolejny router do testów. ;)
wojtekPBK23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wojtekPBK23 »

Lekko skręcić antenę w innym kierunku i obserwować...
A poza tym jednak bym blokował 800 MHz, bo to obciążane pasmo prawdodobnie decyduje o zmianie BTS-u.
Noob567
Stały użytkownik forum

Nie ma innego kierunku. Sprawdzę to 800, choć wtedy upload będzie kwiczał...
Noob567
Stały użytkownik forum

Jednak upload nie leci przez LTE800 ale wyłączenie go powoduje częste przerwy w dostępności sieci... Także nie pomogło i trzeba szukać kolejny router.
wojtekPBK23

Albo inny typ anteny ....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Noob567 pisze: 2024-08-26, 12:28 Jednak upload nie leci przez LTE800 ale wyłączenie go powoduje częste przerwy w dostępności sieci.
Skoro masz słaby/rozpaczliwy sygnał na pozostałych pasmach to inaczej nie będzie.
Noob567 pisze: 2024-08-26, 12:28 Także nie pomogło i trzeba szukać kolejny router.
Nie liczyłbym że ze słabego sygnału jakikolwiek router cuda uczyni.

Dziwne manewry z antenami też są bez sensu, podpinasz jedną na pasmo 1800 i wyższe do głównych złącz routera, o reszcie zapominasz. Router bez blokowania czegokolwiek nie powinien się połączyć z pasmem 800MHz bo antena powinna mocno stłumić ten sygnał.
Nie pomagam na PW!
wojtekPBK23

Zapewne silny 800Mhz idzie bezpośrednio na ant . wewnętrzne routera. Schowaj router tak by osłabić ten sygnał na tyle, że dominującym będą wyższe pasma pojemnościowe z anteny zewnętrznej
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Skoro ma podłączone 4 anteny to raczej nie.
Nie pomagam na PW!
wojtekPBK23

Długie kable (niestety) sprzyjają odbiorowi innych czestotliwosci poza filtrowanymi, selektywnymi >1800. Stąd pewnie nadal silny poziom 800 Mhz.
Miałem na swojej wsi podobne doświadczenia czyli najpierw blokowałem 800 MHz, ale ostateczna wersja stabilną od kilku mies jest taka, że a) modem jest na obrotowym wysięgniku w pobliżu okna, antena Cybertechu 3m. I doświadczalnie zostawiłem modem w takiej pozycji względem okna, by 2100,1800 i 2600 miały poziomy wyższe niż 800 Mhz. Czyli podglądając agregacje, kotwica jest albo na 1880 lub 2100 a nigdy na 800 . Wprawdzie UL jest slaby 7-13 Mbps ale DL jest 60-120. A wcześniej po pierwsze przełączało między BTS-ami ale DL był najczesciej 25-40 i niestabilny.
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

wojtekPBK23 pisze: 2024-08-26, 14:56 Albo inny typ anteny ....
Zdecydowanie- albo CPE/LTE+ , kierunkowe z dużym zyskiem dB anteny lub autorskie rozwiązanie z parabolą/promiennikiem na pasma B3/B1/B7, krótkie dobrej jakości kable i złącza. Niestabilny upload poniżej 10Mbps-to niestety informacja że to łącze LTE jest słabe.
Noob567
Stały użytkownik forum

Z antenami już nic nie będę kombinował, tylko raczej z routerami, choć nie potrafię uporządkować wiedzy, więc mam trudność w wybraniu kolejnego kandydata.
Wcześniej mieszałem pojęcia agregacji i MIMO, dziś rozumiem że poniższe to odrębne od siebie kwestie:

1) ile pasm agreguje router - 2, 3 lub 4
2) modulacja QAM256 lub inna istniejąca dla tych pasm - są różne modulacje dostępne na BTS-ach? czy jak to jest?
3) SISO 1x1, MIMO 2x2, MIMO 4x4 - sposób komunikacji danego pasma

Prawdopodobnie muszę szukać routerów QAM256 z agregacją 3 lub 4 pasm w MIMO 2x2, jeśli to dobrze rozumiem.
wojtekPBK23

W tych rozważaniach ignorujesz fakt, że ze względu na slaby sygnał I niski SINR, QAM256 nie włączy Ci się na żadnym routerze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Noob567 pisze: 2024-08-28, 02:18 Z antenami już nic nie będę kombinował,
Bez dobrej anteny nie będzie lepiej niezależnie od routera, pomysły z łączeniem anten na różne pasma mają sens tylko przy routerach ZTE które mają 2 gniazda antenowe skonfigurowane na 2 zakresy, jedno niski (800-900) i drugie wysoki (1800+).

Może potrzebujesz anteny typu grid albo offset z odpowiednim promiennikiem do poprawy sygnału w wysokich pasmach.
Noob567 pisze: 2024-08-28, 02:18SISO 1x1,
Zapewne przy tym absurdalnym podłączeniu anten i słabych parametrach może być tak, że router łączy się w SISO 1x1 z modulacją QAM16/64.
Nie pomagam na PW!
Noob567
Stały użytkownik forum

Nie mam pojęcia jak jest, antenę i router wybrałem z rekomendacji tutaj, można poczytać w poprzednich postach, CyberTecha. Nie znam się na tych modulacjach i MIMO i nie wiem, czy i jak można sprawdzić czy to weszło, ale chyba jakaś agregacja lub przynajmniej użycie wyższych pasm jest, bo różnica w porównaniu do poprzedniego Huawei zauważalna bardzo, jak wykazałem w poprzednich postach. Jedynie te zwiechy od czasu do czasu....
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

Noob567 pisze: 2024-08-28, 19:08 Nie mam pojęcia jak jest, antenę i router wybrałem z rekomendacji tutaj, można poczytać w poprzednich postach, CyberTecha.
Powtórzę ci jeszcze raz-antena Cybertecha nie jest do trudnych lokalizacji/ i niech to będzie przestroga dla innych user-ów. Dziś montowałem CPE Zyxel LTE7490-M904 w bardzo trudnej lokalizacji/2,5km do nadajnika przez las, bez żadnej widoczności, jako backup łącza światłowodowego (zamieniałem poprzednią wersję LTE7410-która miała modem cat.4, a uległa uszkodzeniu podczas silnego uderzenia pioruna w sieć NN). I o ile poprzednika mogłem polecić do trudnych warunków, tak obecną wersję słabo-fizycznie wymiarowo mniejsza o ok. 100%, a objętościowo o 300% i mimo super/hiper patentów w antenach pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, w B7 sygnał -81dB i upload w okolicy 5Mbps, w B20 -61dB i upload 15-25Mbps. W starym cat.4 w B7 zawsze było powyżej -80dB i upload był zawsze powyżej 10Mbps. Ale w tym samym miejscu mam antenę SISO Marsa do pasma B7 z 2x wyższym zyskiem anteny i stabilny download 35-45Mbps w godzinach szczytu z upload 20-25Mbps na modemie cat.4, z modemem cat.12-20 zawsze download powyżej 50Mbps/niestety nie mogę polecić tej anteny, bo od około dekady nie jest już produkowana.W trudnych warunkach jakość sygnału jest kluczowa/ nie pomoże modem cat.18/19/20/22. Agregacja B20+B7 https://www.speedtest.net/result/16681423697
kapcer
Stały użytkownik forum

Post autor: kapcer »

A ja bym nie skreślał Cybertecha w trudnych lokalizacjach. Doświadczenie mam żadne, bo wykonałem tylko jedną instalację z anteną CT17, ale przy odległości prawie 11 km do nadajnika, bez żadnej widoczności, pozwoliła wykręcić 300/50 Mbps. Więc chyba wszystko zależy od konkretnej lokalizacji.
Noob567
Stały użytkownik forum

Tzn. internet działa z CT17 i poleconym Zyxelem wyśmienicie, o czym pisałem wcześniej. Jedynie te pady 1-3x na dobę lub czasem raz na kilka dni, są do wyeliminowania.
Noob567
Stały użytkownik forum

ZTE MF289F działa stabilnie, dosyć dobrze choć momentami jakby bardziej "faluje" połączenie przychodzące (download), bywa że jest po prostu słabsze. Co ciekawe, router wyłapywał pasmo B8 LTE900 - i jeśli je złapał, to nie agregował już nic i było mega wolno. Musiałem w opcjach wyłączyć. Upload jest lepszy (Zyxel - 5Mbit, ZTE - 10/11 Mbit) - nadal na miksie dwóch anten, o którym pisałem wcześniej w tym wątku - to rozwiązanie daje najlepsze wyniki u mnie.

P.S. Do Zyxela nie ładowałem OpenWRT (z tego też powodu że istnieje jedynie snapshot), co było tu sugerowane, żeby np. ustawić cykliczny reboot. Ustawiłem taki fizyczny reboot raz na dobę o 6 w nocy przy pomocy zaprogramowanego gniazdka wifi. Nic to nie dało; nie wydłużyło czasu odstępu dni, kiedy by Zyxel złapał zwiechę. Także to rozwiązanie prawdopodobnie też by się nie sprawdziło.

Zastanawiam się, czy nie zapytać Orange, czy by czegoś nie mogli sprawdzić odnośnie współpracy Zyxela z BTS - pytanie czy faktycznie przekazaliby ticket do jakiegoś technika z prawdziwego zdarzenia.

Podsumowując: ZTE MF289F - spełnia swoje zadanie, lecz interfejs ma paskudny i amatorski - zostanie, chyba że istniałaby alternatywa. I tu pytanie: czy ktoś zna jeszcze jakiś godny uwagi o pozycję lepszy (i trochę droższy, ale niewiele) router tego samego typu co ten ZTE i Zyxel (chodzi o dobrą współpracę z anteną zewnętrzną w moich warunkach)? Może być 5G (choć pewnie tu skok cenowy już by był większy).
Noob567
Stały użytkownik forum

Podsumowanie całej mojej historii.
ZTE MF289F działa znacznie lepiej i stabilnie (jednak prędkości połączenia nie "falują"), w tym momencie DL ~70Mbit, UL ~10Mbit - kable wymieszane z dwóch anten i dezaktywowane pasmo LTE900.

Pozdrawiam i dziękuję za dyskusję :)
Noob567
Stały użytkownik forum

Taka jeszcze ciekawostka odnośnie problemu Zyxela z odnawianiem IP, bo Orange po miesiącu nawet odpisali w tej sprawie!

Sprawdziliśmy Twoje zgłoszenie techniczne. Numer łączy się przez APN vpn.static.pl i ma przydzielony statyczny publiczny adres IP na całą długą sesji. Adresy IP przedzielane są przez w urządzenia sieci Core niezależne od stacji bazowej. Adresy IP statyczne i dynamiczne przydzielane są na całą długość sesji i nie muszą być odnawiane. Sugerujemy kontakt z producentem urządzeniu w celu weryfikacji dlaczego urządzenie wysyła żądanie potwierdzenia adresu IP i restartuje się po braku jego otrzymania. Pozdrawiamy Orange
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Przecież to nieprawda , bo nie da się przydzielić czasu bezterminowo ( na całą długość sesji) , musi być podany konkretny czas.... ( To tak jakby ktoś chciał dostać prawo jazdy bezterminowo - nie da się , ma mieć konkretną ważność , nawet stare bezterminowe już go mają :) ).
Każdy serwer DHCP przydziela adres IP na konkretny czas ( może to być nawet 200lat , ale jest on konkretny).
wojtekPBK23

Cyt " kontakt z producentem urządzeniu w celu weryfikacji dlaczego urządzenie wysyła żądanie potwierdzenia adresu IP i restartuje się po braku jego otrzymania. Pozdrawiamy Orange"
To częściowo tłumaczy dlaczego u jednych ten modem nie zawiesza się lub robi okazjonalny restart w związku z odnowieniem IP, a u innych (operator/lokalizacja/rodzaj BTS-a/DNS-y) wręcz nie może samodzielnie się zrestartować i konieczne jest fizyczne odłączenie zasilania.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Jak zwykle , Operator zwala winę na producenta ,a producent na operatora , przecież winny się nie znajdzie....
Znam doskonale przykład ZTE ( m.n. MC889 , ale i jak się okazujeMC889A PRO , MC7010) i Plusa w mojej okolicy , każdy z nich dostaje NAK gdy prosi o odnowienie adresu IP. Robią to co 12h , dostają kopa i internetu nie ma przez jakieś 10s ,bo modem się ponownie łączy. Ale to wystarczy ,żeby np. Windows rozłączył się od WiFi bo stwierdza ,że tam nie ma internetu.
Te routery mają problem tylko w Plusie , w innych sieciach jest ok. Inne routery w Plusie działają ok , przykładowo Zyxcel NR7103 , i on odnawia adres co 10min ! ( A mimo to Plus nie ma z tym problemu i za kazdym razem mu go odnawia w locie , a taki MC889 raz na 12h nie może go dostać ,tylko od razu NAK).
Więc to jest zabawa na dwoje babka wróżyła , bo skoro są modemy które działają bez problemu to logiczne , że ten który nie działa jest coś z nim nie tak. Z drugiej strony ten co nie działa u jednego operatora takich problemów nie ma u innego operatora , wiec to operator winny....
I tak można się przepychać w nieskończoność....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

No cóż, taki urok wielu dostawców infrastruktury i sprzętu dla użytkownika końcowego który pozornie jest kompatybilny każdy z każdym a jednak są bugi w sofcie albo lekko różne implementacje tego samego algorytmu i mamy co mamy. Wcześniej znane były problemy z zamieraniem połączenia w Play, teraz są inne problemy, niektóre sieci nie lubią niektórych routerów (albo ich implementacji protokołu DHCP czy jeszcze czegoś innego).

Dlaczego np. TM wymusza używanie routerów które sprzedał z usługą internetu? No właśnie dlatego że to w teorii powinno gwarantować pełną kompatybilność routera z siecią. Orange nie pozwala wielu smartfonom wspierającym WiFi Calling korzystać z tej funkcji i tak dalej. Oczywiście jedna z opcji to skostniałość/zachowawczość telekomu a drugie to problemy z ewentualną kompatybilnością urządzenia kocowego z siecią telekomu.
Nie pomagam na PW!
Mig25
Guru bezprzewodowy

Tak , tylko najlepsze jest to ,że to MC889 z brandem Plusa ma problem w Plusie ,a w innych sieciach nie :)

I Plus nie ma problemu ,żeby sprzedawać go przez ostatnie 2,5roku jako sztandarową jednostkę ODU...

Oczywiście może dla wielu użytkowników to nie jest problem , że raz na dzień na chwilę internetu nie ma , ( można też zwiększyć czas DHCP na max 168h zamiast 24h , wtedy będzie to jeszcze rzadziej - raz na 3,5 dnia) , no ale takie coś jest i mnie razi...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

To by wskazywało że siec plusa jest ułomna (nie chce im się szukać błędów u siebie) albo zbudowana na sprzęcie/sofcie niekompatybilnych z routerami ZTE dostawców.

To tym bardziej pokazuje że Plus jest słaby.
Nie pomagam na PW!
Mig25
Guru bezprzewodowy

Oczywiście , ale inne sieci nie są lepsze ,każda ma swoje bolączki.
Do tej pory Plus był u mnie najszybszy ,więc dlatego ta sięć. Ale od poniedziałku zauważyłem , że Play dołożył n78 na tym samym nadajniku , więc będzie Play :)
EDIT: Playa też wcześniej używałem, i ich największą wadą było wyłączanie pasm na noc ( chyba teraz już tego nie robią , bo od poniedziałku testuję to n78 na Virgin Mobile i przez te dwie noce B7 było) , no i brak możliwości robienia Cell Lock ( i to dalej jest , po zrobieniu cell lock zostaje tylko jedno pasmo na które ten cell lock jest , żadne pasmo LTE nie jest doagregowywane. Ale teraz jest pozytyw , do pasma z cell locka doagregowuje się n78 :) , czyli jest np. B7+n78)...
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Jak używałem VM na MC888 do nie zauważyłem żeby Play wyłączał pasma ale mogło się to zmienić. Ma na nadajniku wszystkie pasma.
MC888 -> Orange
Mig25
Guru bezprzewodowy

Dwa lata temu na pewno wyłączał... No ale może poszli po rozum do głowy i już tego nie robią.
Bo w Plusie zaczęli robić od roku ( znowu oni wcześniej tego nie robili) i jest masakra , żaden router nie wraca do poprzedniej agregacji , trzeba ręcznie coś zrobić ( najszybciej zresetować , ale można przestawić np. na 5G SA , za chwilą spowrotem na LTE , itp.) .
Także jak ktoś nieświadomy w Plusie używa LTE , to może mieć problem , bo do wieczora wszystko śmiga , a przez następne dni już tylko agregacja B3+B8 np....
ODPOWIEDZ